Tatuoinnin hyvä lopputulos ei ole kiinni vain tatuoijan ammattitaidosta vaan myös tuoreen tatuoinnin asianmukaisesta ja pitkäjänteisestä hoidosta. Kaikkia tatuointiliikkeessä annettuja ohjeita on syytä noudattaa tarkasti.

Pidä tatuointi puhtaana hyvällä pesunesteellä

Kannattaa muistaa, että tatuointi rikkoo ihon pinnan, joten kyseessä on haava. Haavan tapaan tuore tatuointi täytyy pitää puhtaana, jotta se ei pääse tulehtumaan.

Pese iho säännöllisesti ihoystävällisellä pesunesteellä – hyvä valinta on hajusteeton tuote, jonka pH on lievästi hapan. Iho pestään heti, kun kelmu poistetaan kotona tuoreen tatuoinnin päältä sekä säännöllisesti tulevina viikkoina.

Älä käytä vahvoja tuotteita tai tavallista saippuaa. Myöskään desinfiointiaineita ei kannata käyttää. Ne kuivattavat ja ärsyttävät tatuoitua ihoa turhaan.

Kuivaa pesty iho hellästi puhtaalla pyyhkeellä. Ihoa ei saa hangata, sillä siitä ei pidä sen enempää tatuoitu iho kuin tuoreen kuvan väritkään. Tatuoitua aluetta ei yleensäkään pidä raapia tai kaivella.

Hyvä hygienia on muutenkin tärkeää. Älä koskettele tuoretta tatuointia turhaan ja tarvittaessakin vain puhtain sormin. Vältä kosketusta likaisiin pintoihin ja käytä puhtaita vaatteita.

Jos iho silti tulehtuu ja varsinkin, jos sinulle nousee kuume, ota yhteys lääkäriin. On kuitenkin normaalia, että tatuoitu iho punoittaa muutaman päivän ja on turvonnut ja myös hieman arka.

Kosteuttaminen vaalii värejä ja hoitaa ihoa

Juuri tatuoitu iho on tärkeää pitää kosteutettuna. Varsinkin ensimmäisinä päivinä on hyvä käyttää rauhoittavaa ja rasvaista voidetta.

Ruven irrottua voi siirtyä vähän kevyempään voiteeseen, joka vahvistaa ihon suojakerrosta. Rasvausta jatketaan parin viikon ajan. Säännöllinen ja riittävä kosteutus pitää ihon kunnossa ja tatuoinnin värit kirkkaina.

Anna ihon hengittää hetki pesun jälkeen, ennen voiteen levittämistä ja ihon peittämistä vaatteella. Ilmakylvyt tekevä iholle hyvää ja edistävät paranemista.

Tatuointi paranee yleensä noin kuukauden kuluttua sen ottamisesta.

Liikuntaa voi harrastaa, auringonottoa ei

Tuoreen tatuoinnin kanssa voi elää normaalisti, kunhan muistaa muutaman asian. Uimista ja saunomista kannattaa välttää parin viikon ajan, mutta liikuntaa sinänsä voi hyvin harrastaa. Hikoilu ei haittaa, eikä suihkussa käyminen.

Aurinko ei tee hyvää juuri tatuoidulle iholle, ja auringonottoa onkin hyvä välttää noin kuukauden ajan. Aurinkoisena vuodenaikana korkeakertoiminen aurinkorasva on tarpeen, vaikkei aurinkoa erityisesti ottaisikaan – käsitelty iho palaa hyvin herkästi. Myös värit haalistuvat helposti tuoreeltaan ja varsinkin, jos iho pääsee palamaan.

Aurinko saattaa haalistaa myös jo rauhoittuneen ja vakiintuneen tatuoinnin värejä. Aurinkosuojan käyttö tatuoinnin päällä on hyvä ajatus siis myöhemminkin.

Kun tatuointi joka tapauksessa joskus menettää terävimpiä värejään, päälle levitettävä emulsiovoide palauttaa hetkeksi niiden kirkkautta.

Teksti: Diana Törnroos