Mustapäät, valkopäät, komedot – mitä ne ovat?

Komedo, mustapää ja valkopää viittaavat kaikki tukkeutuneisiin ihohuokosiin. Mustapää ja komedo ovat sama asia, komedo on etenkin ammattilaisten käyttämä termi.

Mustapää syntyy, kun ihohuokonen täyttyy talista ja kuolleista ihosoluista – muodostuu talitulppa. Kun talitulppa hapettuu ilman vaikutuksesta, se tummuu. Mustapäästä käytetään myös nimitystä avokomedo.

Valkopää on vaalea, koholla oleva tukkeuma ihon pinnan alla. Valkopää synty talista ja sarveismassasta. Valkopäästä käytetään myös nimitystä umpikomedo.

Musta- ja valkopäitä tulee yleensä kasvoihin, joskus myös yläselkään.

Mistä mustapäät ja valkopäät johtuvat?

Yleensä musta- ja valkopäät ovat rasvaisen ja sekaihon ongelma, sillä niissä talirauhasen toiminta on lisääntynyt eli ne tuottavat talia enemmän kuin muut ihotyypit. Normaalissa ihossakin voi olla muutama mustapää, kuivassa ihossa musta- ja valkopäät ovat harvinaisia.

Mustapäiden takana voi olla monia tekijöitä:

 • Hormonaaliset muutokset
 • Perintötekijät
 • Ympäristötekijät – iho voi esimerkiksi altistua jatkuvasti lialle vaikka rakennusalan töissä
 • Ihonhoidon laiminlyönti
 • Epäterveellinen ruokavalio
 • Stressi
 • Hikoilu usein esimerkiksi liikuntaharrastuksessa
 • Likaiset hatut, huivit ja silmälasinsangat
 • Liiallinen auringonvalo, joka voi kiihdyttää talirauhasten toimintaa

Valkopäiden takana on usein ihon alentunut kosteustasapaino, jolloin tali ei pääse ulos huokosesta kuolleen ihosolukon alta. Valkopäitäkin voi tulla hormonaalisten muutosten takia.

Myös omalle ihotyypille väärät ihonhoitotuotteet voivat aiheuttaa musta- ja valkopäitä. Esimerkiksi anti-age-tuotteiden sisältämät raaka-aineet voivat tukkia huokosia, jos niitä käyttää turhan varhain.

IHA_mustapaat_valkopaat_730x400.jpg

Mustapää ja valkopää – millainen ihonhoito auttaa niihin?

Pidä ihonhoitorutiini yksinkertaisena. Turhan iso määrä tuotteita kuormittaa ihoa.

 • Puhdista iho aamuin illoin omalle ihotyypille sopivalla puhdistustuotteella.
 • Puhdistuksen jälkeen käytä kasvovettä. Se normalisoi ihon kosteustasapainon ja sulkee ihohuokosia.
 • Kasvoveden jälkeen levitä hoitovoide, mieluiten aurinkosuojalla varustettu.
 • Kuori ihoa säännöllisesti. Rasvaisen tai sekaihon voi kuoria kerran viikossa entsymaattisella tai rakeellisella kuorinta-aineella.
 • Kuorinnan jälkeen käytä aina huokosia supistavaa kasvovettä.
 • Kuorinnan jälkeen voit myös laittaa syväpuhdistavan naamion. Vuorottele sitä kosteuttavan naamion kanssa. Etenkin sekaiho voi olla talvisin pintakuiva ja kaivata kosteutusta.
 • Käytä kuuriluontoisesti hoitoseerumia, jotta iho saa kosteutta. Hoitoseerumit ovat vesipohjaisia eivätkä tuki ihoa.

Kannattaa käydä välillä ihonpuhdistuksessa kosmetologilla, sillä ihohuokosista on toisinaan hyvä poistaa talikertymää – muuten se laajenee ja suurentaa huokosia. Sopiva tahti on yksilöllinen.

Mitkä ainesosat tepsivät musta- ja valkopäihin?

Kokeile happoja. AHA-hapot, PHA-happo, salisyylihappo ja hedelmähapot kuorivat, kosteuttavat, tasapainottavat talirauhasen toimintaa ja pehmentävät talia.

Etenkin salisyylihappo pehmentää talia, jolloin se voi olla helpompi poistaa. Salisyylihappoa on tuotteissa eri vahvuuksina. Puhdasta salisyylihappoa laitetaan aina vain paikallisesti ongelmakohtiin, ei koko kasvoille. Salisyylihappoa kannattaa välttää, jos on raskaana.

Muista myös nämä:

 • Jojobaöljy tasapainottaa talineritystä eikä tuki ihohuokosia.
 • Aloe vera kosteuttaa, rauhoittaa tulehdusta ja on antimikrobinen.
 • Kaoliini imee ihosta rasvaa ja on syväpuhdistava.

Saako mustapäitä puristella tai valkopäitä puhkaista itse?

Kannattaa jättää tukkeutuneiden ihohuokosten puhdistaminen ammattilaiselle. Kotioloissa näpeissä on helposti mikrobeja, joilla saa tulehduksen aikaiseksi. Liian voimakkaat otteet voivat myös aiheuttaa kudosvaurioita tai hiussuoniston katkeamista.

Jos mustapää on jo ihon pinnassa ja näyttää lähtevän helposti, voi sitä varovasti puristaa. Jos teet niin, laita heti perään kasvovettä tai naamio, joka supistaa ihohuokosia.

Miten erottaa valkopää ja luufinni?

Luufinnin eli miliumin erottaa siitä, että se on pieni, kova, umpinainen, mannaryynimäinen näppy ihon pinnassa. Luufinnit muodostuvat sarveismassasta. Säännöllinen kosteutus voi ennaltaehkäistä miliumeja. Luufinnin poistamiseen tarvitaan kosmetologin apua.

3 x epäpuhtaalle iholle

Kiusaavatko finnit ja mustapäät? Epäpuhtaan ihon hoito onnistuu, kun pidät mielessä kolme sanaa: puhdista, kosteuta, täsmähoida.

 1. Puhdista. Sebamed Deep Cleansing Foam syväpuhdistava puhdistusvaahto pesee iholta liian rasvan mutta ei kuivata. Viimeistele puhdistus Sebamed Deep Cleansing Facial Toner syväpuhdistavalla kasvovedellä, joka supistaa ihohuokosia. Sebamed Gentle Scrub hellävarainen kuorinta syväpuhdistaa ihohuokoset.
 2. Kosteuta. Myös epäpuhdas iho kaipaa kosteutta! Sebamed Moisturizing Care Gel hoitogeeli sisältää antimikrobista aloe veraa. Sebamed Mattifying Cream mattavoide vähentää talinmuodostusta.
 3. Täsmähoida. Sebamed Anti Spot Gel väritön täsmähoito nopeuttaa finnin kuivumista.

Asiantuntija: Koulutuskeskus Salpauksen kauneudenhoitoalan ammatillinen opettaja Tanja Lahtinen
Teksti: Jenni Kleemola