Mikä on kasvoveden tehtävä ihonhoidossa?

Kasvovesi on tärkeä osa ihonhoitoa. Sillä on kaksi tehtävää:

 1. Kasvovesi viimeistelee ihon puhdistuksen. Kun olet ensin puhdistanut kasvot puhdistusaineella, kasvovesi vie esimerkiksi viimeiset meikin rippeet mukanaan.
 2. Kasvovesi hoitaa ihoasi. Nykyään kasvovesissä on erilaisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä hoitotuotteen.

Onko kasvovesillä erilaisia ominaisuuksia?

Kasvovesillä on erilaisia hoitavia ominaisuuksia. Kasvovesi voi olla esimerkiksi:

 • kosteuttava
 • rauhoittava
 • kuoriva
 • ihohuokosia supistava
 • mattapintaa antava

Onko kasvovesi välttämätön?

Kasvovesi ei ehkä ole välttämätön, mutta se on erittäin tärkeä tuote ihonhoidossa. Jos käytät paljon meikkiä, on tärkeää viimeistellä ihon puhdistus kasvovedellä. Vaikka et käyttäisi meikkiä, on kasvovesi tärkeä osa ihonhoitorutiineja. Kasvovesi kosteuttaa ihoa, ja parantaa seerumin ja hoitovoiteen imeytymistä. 

Miten kasvovesi laitetaan iholle?

Voit käyttää kasvovettä kahdella tavalla:

 1. Laita kasvovettä pumpuliin ja pyyhi sillä kasvot.
 2. Taputtele kasvovesi iholle käsin.

Jälkimmäinen tapa toimii, jos kasvoveden koostumus on vähän paksumpi, ohuempi vesi sen sijaan vain lirahtaa sormien läpi.

Vinkki! Jos taputtelet kasvoveden iholle, se ei viimeistele puhdistusta kuten pumpulilla pyyhkimällä. Huolehdi silloin siitä, että puhdistustuotteesi on hyvä, jotta iholle ei jää meikinrippeitä.

IHA_Kasvovesi_730x400.jpg

Missä kohtaa ihonhoitorutiinia kasvovesi laitetaan?

Paitsi että kasvovesi viimeistelee puhdistuksen ja hoitaa ihoa, se myös valmistaa ihoa seuraavia hoitotuotteita varten. Tavallisimpia ihonhoitotuotteita käytetään tässä järjestyksessä:

 1. puhdistustuote
 2. kasvovesi
 3. seerumi
 4. hoitovoide, päivävoide tai yövoide

Sama ihonhoitorutiini toimii yleensä aamuin illoin, eli kasvovettä käytetään kahdesti päivässä.

Poistaako kasvovesi meikin tai ripsivärin?

Kasvoveden tarkoitus ei ole poistaa meikkiä tai ripsiväriä. Kasvomeikki lähtee kasvojenpuhdistustuotteella ja jos käytät silmämeikkiä, kannattaa hankkia silmämeikinpoistoaine. Puhdistukseen voi käyttää misellivettä, jonka luullaan olevan sama asia kuin kasvovesi. Misellivesi ei ole kasvovesi vaan puhdistustuote. Sitä laitetaan pumpuliin ja sillä pyyhitään kasvolta liat ja meikit

Joitain kasvovesiä voi laittaa silmänympärysiholle, mutta esimerkiksi kuorivia ainesosia sisältävät kasvovedet eivät sovi sille lainkaan.

Miten valita paras kasvovesi omalle iholle?

Mieti, mikä on oma ihotyyppisi tai ihon ominaisuus, jota haluat hoitaa. Lähde liikkeelle esimerkiksi tästä ehdotuksesta:

 • Pintakuiva iho: kosteuttava kasvovesi.
 • Sekaiho: kasvovesi, joka tekee mattapinnan ja supistaa ihohuokosia.
 • Rasvainen iho: ihohuokosia supistava kasvovesi, jossa on ehkä mukana kuorivaa salisyyli- tai glykoolihappoa.
 • Kuiva iho: erittäin kosteuttava kasvovesi.
 • Herkkä iho: rauhoittava kasvovesi.

Vinkki! Kasvovesiä voi käyttää paikallisesti. Jos esimerkiksi vain otsasi ja nenäsi rasvoittuu, voit käyttää ihohuokosia supistavaa kasvovettä vain sille alueelle. Tai jos poskissasi on couperosaa, voit käyttää kuorivaa kasvovettä muualla ja jättää posket väliin.

Kasvosuihke, kasvovesisuihke – mitä ne ovat?

Kasvovesisuihke tai kasvosuihke toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa kasvovesi – se vain on suihkepullossa. Kasvovesisuihke on helppo suihkia kasvoille ja samalla kaulankin alueelle. Niitä voi käyttää myös kesken päivän, jos iho tuntuu kuivalta ja kiristävältä.

 

3 x kasvovesi

 1. Kaipaatko apua rasvaisen ja näppyläisen ihon hoitoon? Sebamed Deep Cleansing Facial Toner vie iholta talia, supistaa ihohuokosia ja ehkäisee finnien muodostumista.
 2. Kiristääkö kasvojen iho kuivuuttaan iltapäivään mennessä? Hienojakoista Favora hellävarainen kasvovesisuihketta voi suihkauttaa meikatuillekin kasvoille.
 3. Laiskottaako, kun kasvot pitäisi pestä iltaisin? Kostuta pumpuli Favora hellävarainen misellivedellä ja pyyhi – sen helpommaksi ei meikinpoisto muutu.

Asiantuntija: Farmaseutti ja kosmetologi Anu Nokkala, Jumbon apteekki, Yliopiston Apteekin kumppaniapteekki

Teksti: Jenni Kleemola