Miltä maksaläiskä näyttää?

Maksaläiskät ovat omaa ihoasi tummempia, yleensä rusehtavia läiskiä. Ne voivat olla eri muotoisia ja kokoisia, tummempia tai vaaleampia.

Maksaläiskiä tulee etenkin kesällä niihin kohtiin kasvoja, joihin aurinko paistaa: otsaan, poskipäille tai ohimoille. Joillakin maksaläiskä näkyy huulten yläpuolella viiksimäisenä läiskänä.

Maksaläiskiä on etenkin naisilla. Niistä käytetään myös sanaa melasma.

Mistä maksaläiskät johtuvat?

 • Maksaläiskä johtuu melaniinin paikallisesta liikatuotannosta.
 • Maksaläiskien takana on auringon UV-säteily
 • Myös hormonitoiminnan muutokset liittyvät maksaläiskien syntyyn; esimerkiksi raskaus, ehkäisytabletit tai hormonihoidot.
 • Tiettyjä hajusteita sisältävä kosmetiikka voi vaikuttaa siihen, että maksaläiskiä ilmestyy iholle.

Mikä pigmenttiläiskä: pisama, kesakko vai maksaläiskä?

Pisamat ja maksaläiskät eivät pahemmin muistuta toisiaan. Pisamat ovat pikkuisia läiskiä eniten nenän seudulla, joskus muuallakin ihossa. Ne eivät johdu auringosta vaan geeneistä, ja niitä tulee punatukkaisille muita enemmän. Usein pisamia tulee lapsena, ja ne haalistuvat tai häviävät iän myötä.

Kesakot ja maksaläiskät on vaikeampi erottaa toisistaan. Kesakotkin johtuvat siitä, kun altistut auringolle. Niitä ilmaantuu aikuisille. Tummat laikut ikäihmisten kämmenselissä ovat useimmiten kesakoita.

IHA-maksalaiskat 730x400.jpg

Miten ehkäisen maksaläiskiä?

Koska maksaläiskät johtuvat ennen kaikkea auringosta, ne yleensä tummuvat kesän mittaan – mahdollisesti sitä enemmän, mitä lepsummin annat auringon paistaa kasvojen iholle. Suojaudu siis UV-säteiltä, vain niin voit ennaltaehkäistä maksaläiskiä.

 • Oleskele varjossa, älä suorassa auringonpaisteessa.
 • Käytä aurinkohattua tai muuta suojaa.
 • Mikä tärkeintä: käytä aurinkosuojatuotteita!

Minulla on maksaläiskiä – mitä tehdä?

Ihon suojaaminen jo kevätauringolta on tärkeää. Jos sinulla on taipumusta maksaläiskiin, kannattaa huolehtia ihon suojaamisesta suojakertoimellisella päivävoiteella päivittäin. 

Jo syntyneitä maksaläiskiä ei valitettavasti häivytetä pikaratkaisuilla, sillä niiden juurisyy piilee auringon haitallisille säteille altistumisessa pidemmän ajan kuluessa. Suojakertoimellista päivävoidetta olisikin hyvä käyttää melkeinpä ympäri vuoden.

 • Valitse päivävoide, jonka suojakerroin on vähintään 30
 • Tarkista, että voiteessa on sekä UVA- että UVB-suojat
 • Levitä suojakertoimellista voidetta kasvoille riittävästi - noin teelusikallisen verran
 • Ota kesäkuukausina päivävoiteen rinnalle varsinainen aurinkosuoja
 • Valitse kasvoille mahdollisimman korkea suojakerroin: 50, 50+ tai minimissään 30

Tiesithän, että monissa BB-voiteissa on mukana suojakerroin? Kesäkuumalla tekee mieli keventää meikkiä ja BB-voiteissa onkin samassa paketissa kevyt meikkivoide, aurinkosuoja sekä ihoa hoitavia ja kosteuttavia ainesosia.

Millä maksaläiskiä eli melasmaa hoidetaan?

Monesti maksaläiskä vaalenee talven aikana, mutta tummenee taas, kun oleskelet auringossa. Pigmenttiläiskä saattaa vaaleta myös synnytyksen jälkeen.

Maksaläiskiä ei tarvitse hoitaa, mutta halutessasi voit yrittää vaalentaa niitä. Etsi kosmetiikkatuotteista näitä ainesosia, jotka voivat taittaa pigmenttiläiskien tummuutta:

 • atselaiinihappo
 • resorsinoli
 • niasiiniamidi
 • arbutiini
 • C-vitamiini

Maksaläiskien vaalentaminen kosmetiikan avulla voi onnistua tai sitten ei. Siksi auringolta suojautuminen on tehokkaampi tapa välttää niitä kuin vaalentamisoperaatiot.

Vaalentavien tuotteiden käyttö vaatii sinnikkyyttä, ainakin parin kuukauden verran. Muista samalla suojata ihoasi auringolta. Keväällä ja kesällä voit käyttää päivisin aurinkosuojatuotteita ja illalla vaalentavia tuotteita.

Jos kasvoissasi on häiritsevä läiskä, joka ei vaalene kotikonstein voit kysyä apua ihotautilääkäriltä. Laserhoidosta, kemiallisista kuorinnoista ja tietyistä lääkevoiteista voi olla apua. Epäilyttävästi muuttuneet tai aristavat tummat läiskät on hyvä näyttää lääkärille, samoin kuin poikkeavat luomet.

Mikä on paras auringolta suojaava päivävoide kasvoille?

Omille kasvoille mieluisin auringolta suojaava päivävoide löytyy kokeilemalla. Nykyään saatavilla on kätevästi erilaisia voiteita eri tilanteisiin ja tarpeisiin.

Kokeile vaikka näitä kolmea tuotetta. Niissä kaikissa on UVA- ja UVB-suoja ja ne ovat hajusteettomia:

Teksti: Jenni Kleemola

Asiantuntija: farmaseutti ja kosmetologi Anu Nokkala Jumbon Apteekista

Lähteet: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/ultraviolettisateily, haettu 27.3.2023