Kutina on oire, joka yhdistää niin atooppista ekseemaa eli ihottumaa kuin syyhyä – mutta siihen samankaltaisuudet jäävätkin. Siinä missä syyhy tarttuu, atopia ei.

Outojen ihottuma- ja kutinaoireiden ilmaantuessa kannattaa lähteä lääkäriin.

Mikä on atooppinen ihottuma? Mikä aiheuttaa syyhyn?

Atooppinen ihottuma eli ekseema on krooninen ihosairaus, jossa iho on kuiva ja kutiseva. Atooppinen ihottuma usein periytyy, ja sairaus on varsin yleinen. Oireilu alkaa jo lapsuudessa.

Syyhy puolestaan on syyhypunkin aiheuttama ihotauti. Syyhypunkki on 0,2–0,5 millimetrin pituinen hämähäkkieläin, ja se tarttuu ihmisestä toiseen ihokontaktissa.

Mikä aiheuttaa atooppisen ihottuman?

Atooppisessa ihottumassa ihon normaali toiminta on häiriintynyt. Iho ei tällöin toteuta kunnolla tehtäväänsä ulkoisten haittatekijöiden, kuten bakteerien, läpäisyesteenä. Atooppinen iho ei myöskään pysty tavalliseen tapaan pidättämään veden haihtumista ihosta ulospäin.

Läpäisyestehäiriön seurauksena ihossa vallitsee krooninen tulehdustila.

Miten atooppinen ekseema oireilee ja missä sitä esiintyy keholla?

Atooppinen iho on kuiva ja kutiseva. Ihottuma-alueet ovat läiskittäisiä, ja ne punoittavat, hilseilevät sekä kutisevat joskus voimakkaastikin. Taudille on tyypillistä, että se aaltoilee. Ajoittain, kuten kesäaikaan, monen atoopikon iho on parempi, kunnes ihottuma taas lehahtaa ja alkaa kutista.

Aiheeseen liittyvää

Lataa hyödyllinen opas

Atooppinen ihottuma on vaiva, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Lataa nyt käyttöösi Atooppisen ihottuman hoito -opas, josta saat ohjeet tehokkaaseen hoitoon ja kätevän voitelupäiväkirjan. 

Vauvaiän atooppisen ihon toinen nimi on maitorupi, ja ihottumaa ilmaantuu vauvoille useimmiten poskille. Lapsen kasvaessa ihottumaa tulee tavallisimmin kyynär- ja polvitaipeisiin sekä pakaroiden alle.

Aikuisilla atooppista ekseemaa nähdään useimmiten kasvoilla, silmäluomilla, kaulalla, päänahassa sekä käsissä.

Miten syyhy oireilee?

Syyhypunkki ryömii ihon alla, tekee sinne käytäviä ja munii niihin. Munista kuoriutuu lisää punkkeja. Kun tartunta on kestänyt noin 3–6 viikkoa, alkavat oireet eli voimakas, syyhymäinen, lähes koko keholla tuntuva kutina. Kutina painottuu ilta- ja yöaikaan. Kutinan alettua voi ilmaantua pieninäppyläistä ihottumaa.

Miten atooppisen ihottuman ja syyhyn voi erottaa toisistaan?

Atooppinen oireilu alkaa yleensä jo lapsuudessa ja voi jatkua koko elämän. Useimmat atoopikot tunnistavat oireensa atooppiseksi ekseemaksi ja sen ajoittaiseksi lehahteluksi. Ihottuma-alueet ovat punoittavia ja hilseileviä läiskiä, ja kutina painottuu näille alueille.

Syyhy taas ilmaantuu äkkiseltään ja voi tulla kenelle tahansa, joka on ollut ihokontaktissa syyhypunkkia kantavaan henkilöön tai esimerkiksi nukkunut hänen lakanoissaan. Iho alkaa yhtäkkiä kutista voimakkaasti ja kauttaaltaan. Syyhyyn ei liity atooppisen ihottuman kaltaista selkeästi hilseilevää, läiskämäistä ihottumaa.

Voiko atooppinen ihottuma tai syyhy tarttua?

Atooppinen ihottuma ei tartu, syyhy taas tarttuu. Syyhy on tavallisinta teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla, jotka viettävät aikaa toistensa lähellä.

Syyhylle on tyypillistä pienet, paikalliset epidemiat: niitä tavataan paitsi perheissä, myös hoitolaitoksissa sekä päiväkodeissa.

Miten syyhyä hoidetaan?

Syyhyn hoitoon on apteekeissa saatavissa permetriinilääkevoidetta, mutta vaihtoehtona lääkäri saattaa määrätä suun kautta otettavan ivermektiinilääkityksen.

Permetriiniä levitetään puhtaalle iholle ohjeen mukaan yleensä kaulasta alaspäin koko ihoalueelle illalla ennen nukkumaanmenoa, ja voiteen annetaan vaikuttaa yön yli, vähintään 8 tuntia. Aamulla se pestään pois. Jos perheessä on muita, oireettomiakin, myös heille pitäisi tehdä syyhyhäätö. Samalla asunnossa olisi tehtävä täydellinen siivous.

Miten atooppista ihottumaa hoidetaan?

Lievässä atooppisessa ihottumassa pärjätään usein reseptittömillä lyhytaikaisilla hydrokortisonivoidekuureilla, jotka rauhoittavat kutinaa.

Lisäksi ihoa kannattaa hoitaa päivittäin perusvoiteilla. Jotkut perusvoiteet sisältävät esimerkiksi ihon läpäisyestettä vahvistavia keramideja ja kohentavat atooppisen ihon kuntoa.

Miten atooppista ihoa hoidetaan, jos itsehoito ei riitä?

Mitä vaikeammaksi atooppinen ekseema käy, sitä vahvempia kortisonivoiteita tarvitaan. Niitä lääkäri määrää reseptillä. Kortisonivoidetta levitetään iholle kerran päivässä aluksi 1–2 viikon ajan. Jos iho rauhoittuu, siirrytään ylläpitohoitoon eli muutamaan voitelukertaan viikossa. Välissä ihoa voidellaan perusvoiteilla.

Kortisonivoiteiden ohella ihon tulehdusta voidaan rauhoittaa kalsineuriinin estäjillä, joita ovat takrolimuusi- sekä pimekrolimuusivoiteet. Ne otetaan kortisonin tilalle, jos pelkkä kortisoni ei pysty rauhoittamaan tulehdusta tai jos ekseema lehahtaa aina vain uudelleen. Yhtenä hoitovaihtoehtona on valohoito. Vaikean atooppisen ihottuman hoitona voidaan käyttää myös systeemisiä, tulehdusta lievittäviä lääkkeitä.

Mikä on karstasyyhy ja voiko sen sekoittaa atooppiseen ihottumaan?

Karstasyyhy on syyhyn vaikein muoto ja varsin harvinainen. Karstasyyhyssä syyhypunkkeja on iholla satoja, ja ne aiheuttavat hankalan ja karstaisen ihottuman.

Karstasyyhyä ja vaikeaa, laaja-alaista atooppista ekseemaa voi joskus olla hankala erottaa toisistaan. Sitä esiintyy lähinnä vanhuksilla ja niillä, joilla elimistön immuunipuolustus on heikentynyt.

Milloin voimakkaan kutinan tai ihottuman takia kannattaa lähteä lääkäriin?

Atooppisessa ihottumassa viimeistään silloin, jos aikaisemmat käytössä olleet hoitokonstit eivät riitä, ihottuma kutisee entistä voimakkaammin ja läiskäisiä ihottuma-alueita ilmaantuu iholle enemmän.

Lääkäriin on hyvä lähteä myös silloin, kun kutina tai ihottuma ilmaantuu iholle ensi kertaa, eikä syy ole selvillä. Näin myös esimerkiksi syyhy löytyy varmimmin.

Näin erotat syyhyn ja atopian

  • Atooppinen oireilu alkaa yleensä jo lapsuudessa ja voi jatkua koko elämän.
  • Atooppisessa ihottumassa kutina painottuu niille alueille, joille on ilmaantunut läiskittäistä, hilseilevää ihottumaa.
  • Syyhy ilmaantuu äkkiseltään ja voi tulla kenelle tahansa, joka on ollut ihokontaktissa syyhypunkin kantajaan. Syyhy kutisee voimakkaasti, usein kauttaaltaan koko kropassa.
  • Syyhyssä käsien ja jalkaterien ihon alla voi erottaa syyhypunkin tekemiä pieniä, mutkaisia käytäviä.

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiski, Ihosairaala

Teksti: Essi Kähkönen