Turkulaisen Pyhän Henrikin apteekin proviisori Mona Pöntinen muistuttaa, että lääkepakkauksen säilytysohjeet on syytä lukea aina huolella. ”Yleensä lääkkeet pitäisi säilyttää alle 25 asteessa ja alkuperäispakkauksessaan. Silloin lääke on suojattu riittävän hyvin valolta ja kosteudelta”, hän sanoo.
Lääkkeet eivät kestä hyvin lämmönvaihtelua tai kosteutta. Talveksi mökille tai veneeseen jääneet lääkevalmisteet onkin syytä hävittää asianmukaisesti ja vaihtaa uusiin. ”Matkaolosuhteissa ja etelän tai tropiikin lomakohteissa lääkkeet on hyvä pakata minigrip-pusseihin. Silloin kosteus ei pääse niihin käsiksi.”
Älä jätä lääkkeitä auringonpaisteeseen
Mökkireissut, automatkat ja pidemmät ulkoiluretket ovat tilanteita, joissa lääkkeiden säilytyksessä on syytä olla tarkkana. Farmaseutti Katja Koivunen painottaa, ettei lääkevalmisteita pidä jättää kuumaan autoon tai suoraan auringonpaisteeseen. ”Esimerkiksi emulsiovoiteissa vesi- ja öljyfaasit erottuvat, ja voide menee pilalle. Altistuessaan auringonsäteille valoherkät lääkeaineet saattavat hajota ja menettää ainakin osittain tehoaan”, Koivunen huomauttaa.
Tarkista lääkkeen oikea säilytyslämpötila
Kesäreissuilla on syytä huomioida myös lääkkeet, jotka tulee säilyttää kylmässä tai viileässä. Sellaisia lääkevalmisteita ovat esimerkiksi monet silmätipat. Niiden oikea säilytyspaikka on usein jääkaappi. Farmaseutti Tanja Aholainen vinkkaa, että paras paikka näiden lääkevalmisteiden säilytykseen on jääkaapin ovi. ”Jääkaapin takaseinä voi olla niin kylmä, että lääkevalmisteet jäätyvät”, Aholainen sanoo.
Varaa tarvittaessa kylmälaukku lääkkeille
Pyhän Henrikin apteekin kolmikko toteaa, että kylmäsäilytettävät lääkkeetkin kestävät toki kaupassa asioinnin tai automatkan apteekista kotiin. ”Jos matka on pidempi, lääkkeelle on hyvä varata kylmälaukku. Kylmäkallet eivät kuitenkaan saa olla suorassa kosketuksessa lääkevalmisteen kanssa. Jäätymisen estämiseksi lääkkeen voi kääräistä vaikkapa kuplamuoviin”, Koivunen vinkkaa.
Teksti: Essi Kähkönen