Lääkejäte on aina niin kutsuttua vaarallista jätettä (ent. ongelmajäte), joka pitää hävittää oikein. Älä huuhdo lääkkeitä viemäriin, sillä ne päätyvät sieltä ympäristöön. Lääketabletit ja kapselit palautetaan apteekkiin läpinäkyvässä muovipussissa. Voidemaiset sekä nestemäiset lääkkeet palautetaan alkuperäisessä pakkauksessaan apteekkiin. Palauta muista lääkkeistä erillään jodipitoiset lääkkeet alkuperäisessä pakkauksessa.

Ruiskut, neulat sekä elohopeaa sisältävät kuumemittarit palautetaan esimerkiksi muovipullossa tai muussa tiiviissä pakkauksessa.

Apteekkiin ei viedä sellaisia materiaaleja kierrätettäväksi, jotka voi lajitella taloyhtiön tai kierrätyspisteen keräysastioihin.

Palauttamalla lääkkeet apteekkiin pidät huolta meidän yhteisestä ympäristöstämme sekä Itämerestämme.

Kierrätysohje _mitä muuhun kierrätykseen.jpg

Muovisen lääke- tai vitamiinipakkauksen kierrättäminen

Suurin osa Orionin lääke- ja vitamiinipakkauksista on kierrätettäviä muovipakkauksia. Jos viet pakkaukset esimerkiksi taloyhtiön tai kierrätyspisteen muovikeräysastiaan, ne päätyvät sieltä käsittelylaitokseen, jossa ne lajitellaan, puhdistetaan, sulatetaan ja granuloidaan eli niistä syntyy muovihelmiä, joita voidaan käyttää erilaisten muovituotteiden valmistukseen. Näin Orionin pakkauksesta syntyy vaikkapa tiskiharja tai terassilauta.

Jos taas kierrätät muovipakkauksen sekajätteessä, niin se voidaan käyttää osana energiantuotantoa, eli se poltetaan ja siitä syntyy esimerkiksi kaukolämpöä.

Muovipakkaukset, joissa on lääkejäämiä, viedään apteekkiin. Muovipakkaukset, joissa on vitamiinijäämiä, voi puhdistaa ja viedä muovikeräykseen. Perusvoidepakkaukset, joissa on voidejäämiä, voi puhdistaa ja viedä muovikierrätykseen. Ne voi myös kierrättää puhdistamatta seka- tai energiajätteessä.

Lääkkeiden läpipainopakkauksen kierrättäminen

Läpipainopakkaukset, joissa on muovia ja alumiinifoliokerros kierrätetään sekajätteisiin tai energiajätteeseen. Mikäli läpipainopakkaus on päällisosaltaan sekä pohjaltaan foliota, se voidaan kierrättää metallikeräyksessä.

Lääkepurkkien alumiinikorkit voi viedä metallinkeräykseen

Kartonkiset lääkepakkaukset voi viedä pahvin- tai kartonkikeräykseen ja lääkepakkauksen sisällä olevan pakkausselosteen voi kierrättää paperinkeräyksessä. Puhtaat lasiset lääkepullot viedään lasinkeräykseen.

Mitä pakkauksille tapahtuu kierrätyksen jälkeen?

Muovi on viime aikoina puhututtanut sen vuoksi, että muovia esiintyy luonnossa sellaisissa paikoissa, mihin sen ei missään tapauksessa pitäisi päätyä. ”Ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta on oleellisen tärkeää, että muovia kierrätetään. Kehittyneessä kiertotaloudessa muovi kierrätetään oikein ja se säilyttää arvonsa", kertoo Orionin yritysvastuupäällikkö Noora Paronen.

Tärkeää on huolehtia, että pakkausmateriaaliksi on jo niiden suunnitteluvaiheessa valittu sellaiset muovilaadut, jotka kelpaavat kierrätettäviksi ja materiaali jatkaa elinkaartaan osana kiertotaloutta vaikka kukkaruukkuna, kertoo Orionin pakkausasiantuntija Elli Kultanen.

Lääketeollisuudelle on tärkeintä lääkkeiden tehokkuuden ja säilyvyyden varmistaminen. Myös se, että muovi on merkittävästi kevyempää on vähentänyt kuljetuksissa syntyvää ympäristökuormaa. Kolmas eikä suinkaan vähäisin syy muovin käyttöön on pakkausten käytettävyys, jatkaa Kultanen. Vain käytetty lääke auttaa, joten pakkauksen on omalta osaltaan edistettävä lääkkeen helppoa käyttöä.