Tunnetko vitamiinit ja hivenaineet? Tiedätkö, paljonko niitä tarvitaan ja mistä niitä saa? Tästä osiosta löydät tarpeellista tietoa vitamiinien ja hivenaineiden merkityksestä ja käytöstä.
Magnesium on yksi ihmiskehossa yleisimmin esiintyvistä kivennäisaineista. Sen merkitys elimistön eri toimintojen edistämisessä kuitenkin unohdetaan usein.
Ihminen tarvitsee riittävästi rasvaa hiilihydraattien ja proteiinien ohella. Mutta ei ole samantekevää, millaista rasvaa syöt. Erityisen tärkeitä ovat pehmeät eli tyydyttymättömät omega-rasvat.
Monipuolisesti ja huolellisesti koostettu kasvisruokavalio sisältää paljon kuituja, vitamiineja ja elimistölle terveellisiä pehmeitä rasvoja ja sopii kaikille.
D-vitamiinivalmisteissa on paljon valinnanvaraa. Miten D-vitamiini imeytyy ja mihin D-vitamiinilisän valinnassa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota?
Ravintolisien käyttö on yleistynyt. Orionin teettämästä segmentointitutkimuksesta selviää, että suosituimpia tuotteita ovat erilaiset vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet.
Jos liikkuu paljon, myös keho voi tarvita ekstra-annoksen vitamiineja ja kivennäisaineita. Magnesiumlisää saattaa tarvita esimerkiksi silloin, kun ruokavalion hiilihydraatteja rajoitetaan.
Magnesium on välttämätön kivennäisaine koko keholle ja sen toiminnoille. Magnesium edistää normaalia lihasten toimintaa ja energia-aineenvaihduntaa. Sillä on tärkeä rooli myös luuston hyvinvoinnin varmistamisessa.
Ruokavalion tulee sisältää päivittäin hyviä raudan lähteitä, jotta rautaa on riittävästi elimistön käytettävissä. Syöty ruoka ja elimistön rautatila vaikuttavat raudan imeytymiseen.
Loman aikana mahdollisesti kertyneistä kiloista ei tarvitse asiantuntijan mukaan stressata. Tärkeintä ovat arjen tasapainoiset ruokatottumukset. Syksyn runsas ja herkullinen kasvissato keventää päivittäisiä ruokavalintoja.
Rauta on terveydelle välttämätön hivenaine, jota pitää saada säännöllisesti ravinnosta. Riittävä raudan saanti auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, sillä rautaa tarvitaan elimistön jokaisessa solussa edistämään normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Folaatti ja foolihappo menevät usein puheessa sekaisin. Toinen tulee ruoasta ja toinen purkista, mutta tietyissä tilanteissa tarvitaan kumpaakin. Folaattia on hyvä saada päivittäin. Erityisen tärkeää riittävä saanti on raskautta ennen ja sen aikana.
B-vitamiiniperheeseen kuuluu kahdeksan eri vitamiinia. Niitä pitää saada ravinnosta säännöllisesti, sillä vesiliukoiset B-vitamiinit eivät juurikaan varastoidu elimistöön.
Monivitamiini voi olla lisäravinteena tarpeen, jos ravitsemus on yksipuolista. Monivitamiinin koostumus on turvallinen, ja sillä voi täydentää ruokavaliota arjen kiireissä. Valmiste ei kuitenkaan korvaa hyvää ruokavaliota, se vain täydentää.
Rautalisää tulee käyttää vain todettuun tarpeeseen ja ohjeen mukaan. Vaikka rautavalmisteesta koituisi vaivoja vatsalle, valmisteen käyttöä ei tarvitse lopettaa.
Orionin panostus vastuullisuuteen ja korkeaan laatuun näkyvät myös ei-lääkkeellisissä tuotteissa, kuten ravintolisissä. Orionin ravintolisiä myydään vain apteekeissa.
Rasvassa laatu ratkaisee, ja elimistö kiittää pehmeistä rasvoista, joihin omegatkin kuuluvat. Kohtuullisesti kala- ja kasviöljyjä sisältävä ruokavalio on paras tapa taata omega-3-rasvahapon saanti.
Kevättalven aurinko lämmittää ihanasti, mutta ihon D-vitamiinin tuotantoa se ei riitä käynnistämään. Pidä siis vielä keväälläkin huolta siitä, että hankit D-vitamiinin ravinnosta ja tarvittaessa vitamiinilisästä.
FT Veijo Nurmisen väitöstutkimus vahvisti entisestään kuvaa siitä, miten D-vitamiini tukee ihmisen immuunipuolustusta. Lisäksi ihmiskeho näyttää itse säätelevän sitä, minkä verran se päästää D-vitamiinia vereen.
Vitamiinisarjan toisessa osassa kerromme B12-vitamiinista, joka edistää normaaleja psykologisia toimintoja sekä myös muista elimistölle tärkeistä B-ryhmän vitamiineista.
Pimeä talvi voi ehdyttää elimistön D-vitamiinivarastot. Tarkista ohjeillamme, saatko riittävästi D-vitamiinia. Kerromme vitamiinisarjamme ensimmäisessä osassa myös, miten D-vitamiini edistää elimistön normaalia puolustusjärjestelmää.