Raskaana oleva ja imettävä vegaani tarvitsee kolmea ravintolisää purkista: D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja jodia. Lisäksi riittävä folaatin saaminen on varmistettava etenkin raskauden alkuvaiheessa.
Lue lisääMonipuolinen ruokavalio on odottajan hyvän olon perusta. Foolihapon riittävään saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota etenkin raskauden alussa, D-vitamiinia suositellaan käytettäväksi koko odotuksen ja imetyksen ajan.
Lue lisääVaikka rautavalmisteesta koituisi vaivoja vatsalle, hoitoa ei kannata jättää kesken. Ongelmiin löytyy yleensä ratkaisu.
Lue lisääBiotiini on elimistön tiimipelaaja, joka tehostaa monien muiden aineiden vaikutuksia. Se on tärkeä esimerkiksi hiusten ja kynsien kuntoon vaikuttavan keratiinin synnyssä.
Lue lisääC-vitamiini eli askorbiinihappo on elintärkeä vitamiini. Sen saannista tulee huolehtia päivittäin. Vähäinen saanti voi altistaa infektioille, kuten flunssalle. Vitamiinisarjan viidennessä osassa kerromme, millaisissa tilanteissa C-vitamiinin tarve kasvaa.
Lue lisääJos liikkuu paljon, myös keho voi tarvita ekstra-annoksen vitamiineja ja kivennäisaineita. Magnesiumlisää saattaa tarvita esimerkiksi silloin, kun ruokavalion hiilihydraatteja rajoitetaan.
Lue lisääOrionin panostus vastuullisuuteen ja korkeaan laatuun näkyvät myös ei-lääkkeellisissä tuotteissa, kuten ravintolisissä. Orionin ravintolisiä myydään vain apteekeissa.
Lue lisääSuomalaiset saavat ravinnostaan keskimäärin liian vähän folaattia. Vitamiinisarjan neljännessä osassa kerromme, miksi tämä B-ryhmän vitamiini on tärkeä erityisesti hedelmällisessä iässä oleville naisille ja myös ikääntyneille.
Lue lisääMagnesium on välttämätön kivennäisaine koko keholle ja sen toiminnoille. Magnesium edistää normaalia lihasten toimintaa ja energia-aineenvaihduntaa. Sillä on tärkeä rooli myös luuston hyvinvoinnin varmistamisessa.
Lue lisääVarastoraudan eli ferritiinin mittaus voi paljastaa piilevän raudanpuutteen jo ennen kuin se aiheuttaa anemiaa eli alhaista hemoglobiinia. Hematologian erikoislääkäri Elina Lehtinen kertoo, milloin ja miten raudanpuutetta tulisi hoitaa.
Lue lisääRasvassa laatu ratkaisee, ja elimistö kiittää pehmeistä rasvoista. Kohtuullisesti kala- ja kasviöljyjä sisältävä ruokavalio on paras tapa taata omega-3-rasvahapon saanti.
Lue lisääKevättalven aurinko lämmittää ihanasti, mutta ihon D-vitamiinin tuotantoa se ei riitä käynnistämään. Pidä siis vielä keväälläkin huolta siitä, että hankit D-vitamiinin ravinnosta ja tarvittaessa vitamiinilisästä.
Lue lisääMistä saada riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia, jotta luusto voisi hyvin ja pysyisi lujana vielä iän karttuessakin? Professori Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta vastaa kuuteen väittämään.
Lue lisääA-vitamiini on välttämätön ravintoaine, jota elimistömme ei pysty valmistamaan itse. Siksi sitä tulisi saada riittävästi ravinnosta. Vitamiinisarjan kolmannessa osassa kerromme, kuinka paljon tarvitset A-vitamiinia ja miten voit välttää liikasaannin.
Lue lisääFT Veijo Nurmisen väitöstutkimus vahvisti entisestään kuvaa siitä, miten D-vitamiini tukee ihmisen immuunipuolustusta. Lisäksi ihmiskeho näyttää itse säätelevän sitä, minkä verran se päästää D-vitamiinia vereen.
Lue lisääNoin joka kymmenes yli 65-vuotias kärsii B12-vitamiinin puutteesta, joka voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa esimerkiksi lihasheikkoutta ja muistin häiriöitä. Vitamiinisarjan toisessa osassa kerromme myös muista elimistölle tärkeistä B-ryhmän vitamiineista.
Lue lisääPimeä talvi voi ehdyttää elimistön D-vitamiinivarastot. Tarkista ohjeillamme, saatko riittävästi D-vitamiinia. Kerromme vitamiinisarjamme ensimmäisessä osassa myös, miten D-vitamiini vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää.
Lue lisääVegaaninen ruokavalio ja erilaiset kasvissyönnin muodot kiinnostavat yhä useampia. Oikein koostettuna vegaanius sopii vaikkapa urheilijallekin.
Lue lisääD-vitamiinilisien syöminen näyttäisi tuoreen tutkimuksen mukaan suojaavan akuutteja hengitystieinfektioita vastaan.
Lue lisääLuustoa kuormittava liikunta sekä riittävä määrä kalsiumia ja D-vitamiinia ovat helpot kotikonstit luiden vahvistamiseksi.
Lue lisääKysyimme ylilääkäri Jan “Dr Body” Sundellilta, millä ravintolisillä kuntoilijan kannattaa ruokavaliotaan täydentää.
Lue lisääB12-vitamiinivalmisteiden kysyntä on kasvanut merkittävästi viime vuosina.
Lue lisääNaisilla osteoporoosi alkaa yleistyä vaihdevuosien jälkeen, ja siksi murtumien riskitekijät kannattaa kartoittaa viisissäkymmenissä.
Lue lisääMoni tietää jo, että kalaöljy on terveellistä. Mutta miksi on tärkeää saada erilaisia rasvahappoja? Mihin rasvaa tarvitaan?
Lue lisääLuu uusiutuu läpi elämän. Se tarvitsee siihen vitamiineja ja kivennäisaineita.
Lue lisääVäsymys, henkisen suorituskyvyn lasku ja muistin pätkiminen voivat olla merkkejä B12-vitamiinin puutteesta.
Lue lisääVitamiinien ensisijainen lähde on ravinto, mutta useimmilla meistä on tietyissä elämänvaiheissa ja terveydentilan muutoksissa syytä käyttää vitamiinilisiä.
Lue lisääRiittääkö kaikille sama D-vitamiiniannos? Mitä D-vitamiinivarastoille käy Suomen pimeän talven aikana? Lue professori Ilari Paakkarin vastaukset D-vitamiiniväittämiin.
Lue lisääItä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että matala seerumin D-vitamiinitaso altistaa keuhkokuumeelle.
Lue lisääSuuri osa tavallisista työikäisistä suomalaisista kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta.
Lue lisääFlunssalta tuskin voi täysin suojautua, mutta C-vitamiinin avulla sen oireita voi hieman lyhentää.
Lue lisääNoin 400 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan osteoporoosia eli luukatoa. Näiden ihmisten luiden lujuus on heikentynyt, mikä altistaa murtumille.
Lue lisääMikäli olet 50+ ja haluat täydentää ruokavaliotasi vitamiineilla, se kannattaa tehdä laadukkaalla monivitamiinivalmisteella, Orionin asiantuntijat neuvovat.
Lue lisää