Ummetus voi usein johtua elintavoista, ruokailutottumuksista, liikunnan puutteesta, ympäristön muutoksista ja stressistä. Joskus kyse voi olla myös ärtyneen suolen oireyhtymästä.

Ummetus ja raskaus

Odottajalle ummetus on tyypillinen vaiva, koska raskauden edetessä suolen toiminta hidastuu. Erityisen yleistä ummetus on raskauden viimeisellä kolmanneksella. Myös liikunnan väheneminen aiheuttaa ummetusta.

Raskauden aikana käytettävät rautavalmisteet voivat olla myös ummetuksen taustalla. Itsehoitolääkkeistä Pegorion ja Magnesiamaito sopii raskaana oleville ja imettäville.

Lasten ummetusongelmat

Pienillä taaperoillakin on usein ummetusta, ja sen huomaaminen olisi tärkeää, koska hoitamattomana oireet pahenevat. Pieni lapsi saattaa esimerkiksi kieltäytyä menemästä potalle, koska kakkaaminen sattuu. Pegorion sopii yli 2-vuotiaiden ummetuksen hoitoon. Lue lisää ummetuksesta täältä tai usein kysytyistä kysymyksistä.

Matkustaminen

Pitkä paikoillaan oleminen, esimerkiksi lennon tai junamatkan aikana, voi aiheuttaa tilapäistä ummetusta. Siihen voi varautua jo etukäteen ummetuksen itsehoitolääkkeillä, kuten Pegorionilla. Matkan aikana ajaksi elämäntavat, ruokavalio ja juomistottumukset voivat muuttua niin, että vatsan toiminta hidastuu.

Stressi ja ummetus

Suoliston hermosolut reagoivat herkästi esimerkiksi stressiin ja masennukseen. Ihmisen ruuansulatus on herkkä kokonaisuus: se reagoi vähäisiinkin elämänmuutoksiin. Pienikin arkinen muutos voi aiheuttaa ummetusta, kuten tutun lounaspaikan vaihto tai viikonloppu mökillä.

Tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyy usein ummetusta, joka kestää muutamasta päivästä muutamiin viikkoihin.

Ruokavalio

Ummetuksen taustalla voi olla vähäkuituinen ruokavalio. Ravintokuidut lisäävät ulosteen määrää ja sitovat suoleen vettä. Erityisesti tee, juusto, banaani ja mustikka kovettavat vatsaa. Ummetusta saattavat aiheuttaa myös sokeri, vaalea leipä, pasta ja makeat leivonnaiset. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat kärsivät usein ummetuksesta, kun kuitujen saanti laskee merkittävästi viljatuotteista luopumisen vuoksi.

Sairaudet ja lääkkeet

Kilpirauhasen tai munuaisten vajaatoiminta, diabetes, Parkinsonin tauti ja masennus saattavat aiheuttaa ummetusta. Ummetus voi myös olla seurausta keliakiasta, laktoosi-intoleranssista tai ruoka-aineallergiasta.

Ummetusta lisääviä lääkkeitä ovat muun muassa:

  • kalsiumkanavan salpaajat
  • diureetit
  • psykoosilääkkeet
  • masennuslääkkeet
  • rautavalmisteet
  • statiinit, kolesterolilääkkeet
  • tulehduskipulääkkeet
  • opioidit, vahvat kipulääkkeet
  • antasidit.

Näin hoidat ummetusta