Usein kysyttyä

useinkysytyt_2100.jpg

Millaisia oireita helikobakteeri aiheuttaa?

Helikobakteeri voi aiheuttaa moninaisia vatsavaivoja, joista turvotus, ilmavaivat ja ylävatsakipu ovat tavallisimmat. Hoitaakseen helikobakteerin täytyy käydä lääkärillä. Helikobakteeriin kannattaa tehdä häätöhoito ja odottaa muutama viikko oireiden vähenemistä/loppumista. Aikuisten kesken helikobakteeri ei kovin herkästi tartu.

Miten vatsan pahanlaatuiset sairaudet tutkitaan?

Lääkäri tekee päätökset vatsan alueen tutkimuksista. Tähystystutkimukset poissulkevat pahanlaatuiset sairaudet. Suoliston tulehdus voidaan poissulkea ulosteen kalprotektiinitutkimuksella ja parasiittikokeella. Esimerkiksi vatsan alueen syöpään viittaavat oireet ovat laihtuminen, ruoan takertuminen, verioksentelu tai ulosteessa oleva veri.

Millaisia ovat refluksitaudin oireet?

Refluksitaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi ilman nouseminen ylös tavalla, joka ei kuitenkaan ole röyhtäilyä. Muita oireita voivat olla vaikeus hengittää syvään, ylävatsan polttelut ja nielemisongelmat.

Mitkä ovat ärtyneen suolen oireet?

Ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) oireilu on vaihtelevaa. Joskus voi mennä kuukausia ilman oireita, kunnes tulee hankalampi jakso ilman selitystä. Turvottelu, kivut ja ulosteen koostumuksen vaihtelu sopivat ärtyneen suolen oireyhtymään. Kovan stressin yhteydessä alkaneet suolen toimintaongelmat saattavat kertoa ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Miten ärtyneen suolen oireyhtymää voi hoitaa?

Ärtynyttä suolta voi rauhoitella loperamidilla (esimerkiksi Lopex) jota voi hankkia apteekista myös ilman reseptiä. Ruokavalio ja ruokarytmi vaikuttavat ärtyneen suolen oireeseen, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota. FODMAP-dieetti on helpottanut monen ilmavaivoja. Suolen toiminnan säännöllinen hoitaminen onnistuu sopivalla ruokavaliolla, nesteillä ja liikunnalla.

Miksi runsaskuituinen ns. terveellinen ruokavalio aiheuttaa vatsavaivoja?

Tämä on tavallinen ongelma. Monen maha ja suolisto eivät kestä liiallista kuitua, hedelmien ja vihannesten sokeria sekä hiilihydraatteja. Runsaskuituinen dieetti on hyväksi sydämelle, mutta vatsa ja suolisto eivät välttämättä pidä siitä. Suositus on kokeilla FODMAP-hiilihydraattirajoitusdieettiä. Lisäksi voi kokeilla kypsentää kasvikset höyryttämällä, keittämällä ja wokkaamalla. Myös kuidun määrää voi vähentää.

Millainen ruokavalio vähentää vatsan turvotusta?

Turvotus on tavallinen vaiva, joka johtuu ilman kertymisestä suolistoon. Lisäksi jotkut ruoka-aineet tekevät suolistossa kaasuja. Yleinen ohje voisi olla, että söisi iltapainotteisesti. Hiilihydraattien ja raakojen salaattien poisjättämisestä tai vähentämisestä voi olla hyötyä. Kokeilemalla erilaisia dieettejä voi löytää itselleen sopivan ruokavalion.

Mitä voi syödä, jos kärsii dyspeptisistä vaivoista eli ylävatsavaivoista?

Ruokavalio kannattaa tutkia tarkkaan, jos on dyspeptisiä vaivoja. Useimmat saavat helpotuksen, kun vähentävät dieetistään nopeasti sulavat hiilihydraatit, voimakkaat mausteet, laktoosin ja vähentävät raakojen kasvisten määrää. Myös happoa vähentävää lääkettä voi kokeilla.

Millainen ruokavalio on hyväksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle?

Ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoidossa oikeanlaisella dieetillä on paljon vaikutusta. Turvotus johtuu suoliston kaasuista, jotka voivat lisääntyä kuitupitoisella dieetillä. Huonosti sulavat hiilihydraatit lisäävät myös suolistokaasuja. Suoleen päätyy ilmaa nieltäessä. Esimerkiksi salaatin syöminen lisää ilman nielemistä. Tuoreiden vihannesten välttäminen voi auttaa. Kasvisten kypsentäminen nopeuttaa niiden sulamista. Monia on auttanut FODMAP-hiilihydraattirajoitusdieetti tai gluteiiniton dieetti, vaikka ei sairastaisikaan keliakiaa.

Mikä on FODMAP-dieetti?

FODMAP-dieetillä vältetään tiettyjä oireita aiheuttavia hiilihydraatteja. Oireita aiheuttavia hiilihydraatteja ovat etenkin fruktaanit, raffinoosi ja monet sokerialkoholit (ksylitoli, laktiloli, sorbitoli ja mannitoli). Niitä on monissa kasvikunnan tuotteissa. FODMAP-hiilihydraatteja on muun muassa seuraavissa elintarvikkeissa: linssit, pavut, herneet, sipulikasvit ja kaalit. Myös esimerkiksi ksylitolia, sorbitolia, mannitolia tai maltitolia sisältäviä makeisia ja muita tuotteita tulee välttää. Dieetistä löytyy helposti lisätietoa netistä.

Mistä turvotus johtuu ja miten sitä voi hoitaa?

Turvotus on tavallinen vaiva ja sen syyksi ei useimmiten todeta varsinaista sairautta. Syyt ovat yleensä moninaiset. Suuret annoskoot ja syömisen yhteydessä nielty ilma voivat olla osa selitystä. Hoitona voidaan kokeilla erilaista ruokavaliota. Jotkut ovat kokeneet FODMAP-dieetin hyödylliseksi. Jos tilanne ei korjaannu, pitää sitä selvittää lisää.

Mikä neuvoksi ilmavaivoihin?

Ilmavaivojen syy on joko ruokavaliossa tai sitten on kyse sairaudesta. Lääkärissä käynti on suositeltavaa, jotta keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet voidaan sulkea pois. Jos niitä ei todeta, tulee kokeilla erilaisia ruokavalioita. Raakojen kasvisten ja palkokasvien vähentämisestä tai poisjättämisestä voi olla apua.

Mistä ruokailun jälkeen kuuluva vatsan kurina johtuu?

Yleensä kurina johtuu suolen toiminnasta ja ilmasta. Vatsa voi myös reagoida tällä tavoin, koska kyseessä on suolen imeytymishäiriö, kuten keliakia. Ilman kertymiseen voi itse vaikuttaa monin tavoin. FODMAP-dieetti voi vähentää ilman muodostumista. Kasvikset kannattaisi kypsentää ja myös laktoositonta dieettiä voi kokeilla. Pienikin liikunnan lisääminen voi helpottaa oireita. Jos on muita vaivoja, kuten laihtumista, kipuja tai ripulia/ummetusta, niin asia pitää selvittää lääkärillä.

Mitä teen, jos ripuli on pitkittynyt?

Jos ripuli on kestänyt pitkään, pitää sen syy selvittää lääkärillä. Lääkäri voi tutkia verikokeet ja ulostenäytteet. Jos olet matkustellut, pitää ulosteet tutkia mahdollisten parasiittien eli loisten varalta. Keliakia, anemia ja suolen tulehdus pitää myös selvittää.

Mistä närästys johtuu ja miten hoidan sitä?

Närästys johtuu useimmiten vatsahapoista, jotka nousevat ärsyttämään ruokatorven herkkää pintaa. Muita syitä voivat olla esimerkiksi ruokatorven krampit ja hiivatulehdus. Lisäksi selkärankaperäiset kivut ja rintalastan nivelten tulehdustila voivat aiheuttaa närästystä. Närästys voi joskus myös olla merkki refluksitaudista. Närästykseen voi ottaa mahahappoa neutraloivia aineita ns antasideja tai ns protonipumpun inhibiittoreita (esimerkiksi Zolt ja Esomeprazol Orion). Jos närästystä ilmenee useammin kuin kahdesti viikossa ja se häiritsee päivittäisiä toimia, voidaan epäillä refluksitautia. Hoitamattomana toistuva mahahapon nousu ruokatorveen ärsyttää ja vaurioittaa ruokatorven herkkää limakalvoa, minkä seurauksena ruokatorvi voi haavautua ja tulehtua. Ajoittaisen närästyksen takia ei kannata hakeutua lääkäriin, koska sitä voidaan hoitaa kotikonstein ja itsehoitolääkkeillä. Jos toistuva oire tulee ensimmäisen kerran yli 50-vuotiaana, on syytä mennä lääkäriin.

Mistä ylävatsakipu johtuu?

Ylävatsakipu on pistävää ja polttavaa kipua ylävatsassa, jota jotkut kuvailevat oudoksi oloksi ylävatsalla. Lisäksi oireina voi olla turvotusta, kipua, närästystä ja ilmavaivoja. Yleensä tämän tyyppiset vaivat vaativat tutkimuksia. Kyseessä voi olla refluksitauti, jossa vatsahapot ärsyttävät ruokatorvea ja aiheuttavat kipua. Itsehoidoksi voi alkuun ottaa 15 mg lansopratsolia (esimerkiksi Zolt) aamuisin viikon ajan.

Mitä voin tehdä ulosteenkarkailulle?

Ulosteenkarkailua on useammilla ihmisillä kuin kuvitellaankaan. Loperamidia (esimerkiksi Lopex) voi käyttää hidastamaan suolen toimintaa. Apteekista saa myös anaalitamponeja, joita voi käyttää tukkeena. Fysioterapeutin antama biofeedback-hoito saattaa auttaa hallitsemaan alavatsan ja peräaukon läheisiä lihaksia, joten sellaista voi myös kokeilla.

Mitä voin antaa vauvalle, jolla on ummetusta?

Pienen vauvan ummetus tulee hoitaa lääkärin toimesta. Ummetus loppuu yleensä, kun ruokavalio monipuolistuu ja liikkuminen lisääntyy. Jos vauvalla on kakatessa kipua peräaukossa, voi siinä olla haava, joka pitää tutkia ja hoitaa. Haavan hoidoksi voidaan laittaa voidetta, kuten valkovaseliinia tai hoitovoidetta. Tähän sopii esimerkiksi Bevita R.

Miten yli 2-vuotiaan ummetusta voi hoitaa?

Ummetus ja kova vatsa ovat tavallisia pienillä lapsilla. Jos oireisiin liittyy kipua, kuumeilua, verenvuotoa tai laihtumista, on syytä tutkia asiaa tarkemmin. Ummetuksen hoidoksi suositellaan riittävää nesteytystä ja ulostetta pehmittävää lääkettä parin päivän ajan. Lääkkeeksi käy esimerkiksi Pegorion, jossa on makrogoli 4000:a. Ummetuksen hoitoon suositellaan vain äärimmäisissä tapauksissa vesiperäruisketta, koska se on usein lapselle traumaattinen toimenpide. Pitää myös muistaa, että usein leikki-ikäisten ummetusongelmiin liittyy psykologisia tekijöitä. Jos ummetus pahenee tai vaiva jatkuu, pitää mennä lastenlääkäriin.

Mitä voin tehdä lapsen kovalle vatsalle?

Kova vatsa ja ummetus ovat tavallisia vaivoja leikki-ikäisellä. Syynä voi olla se, että veden juominen jää vähäiseksi. Ulosteen tärkein rakennusaine on vesi, joten sen nauttimisesta tulisi huolehtia. Ummetuslääkkeitä voi käyttää tarpeen mukaan ja esimerkiksi voi kokeilla makrogolia, (esimerkiksi Pegorion) ja sen kanssa nestettä. Kakkaamisesta ei tule tehdä kauhun tai kivun paikkaa lapselle, koska pikkulapsi saattaa myös ujostella kakkaamista.

Miten pienen lapsen refluksivaivoja voi hoitaa?

Refluksivaivat ovat yleisiä vauvoilla. Jos refluksivaivoista aiheutuu oireita, kuten hikkaa tai hengitysvaikeuksia, on syytä mennä lääkäriin. Useimmiten refluksivaiva helpottuu, kunhan lapsi kasvaa. Sängynpäädyn kohottaminen voi helpottaa ongelmaa ja sitä suositellaan aikuisillekin.

Mikä neuvoksi, jos lapsi ”panttaa” ulostetta?

Joskus lapsi voi ilman syytä alkaa pantata ulostetta eikä suostu ulostamaan ollenkaan. On hyvä tietää, että panttaaminen on tavallinen vaiva pienillä lapsilla. Vaivaa voidaan hoitaa esimerkiksi ummetuslääkkeellä. Pitää myös muistaa huolehtia riittävästä vedensaannista. Kakkaaminen ei saa olla kivuliasta ja siksi voi kokeilla peräaukon rasvausta ennen ulostamista. Vanhemman täytyy kannustaa lasta eikä ongelmasta saa tehdä liian isoa numeroa. Ulostamistilanteen ja ympäristön tulee olla miellyttäviä. Komentaminen ei ole välttämättä hyväksi.

Millaisia oireita helikobakteeri aiheuttaa?

Helikobakteeri voi aiheuttaa moninaisia vatsavaivoja, joista turvotus, ilmavaivat ja ylävatsakipu ovat tavallisimmat. Hoitaakseen helikobakteerin täytyy käydä lääkärillä. Helikobakteeriin kannattaa tehdä häätöhoito ja odottaa muutama viikko oireiden vähenemistä/loppumista. Aikuisten kesken helikobakteeri ei kovin herkästi tartu.

Miten vatsan pahanlaatuiset sairaudet tutkitaan?

Lääkäri tekee päätökset vatsan alueen tutkimuksista. Tähystystutkimukset poissulkevat pahanlaatuiset sairaudet. Suoliston tulehdus voidaan poissulkea ulosteen kalprotektiinitutkimuksella ja parasiittikokeella. Esimerkiksi vatsan alueen syöpään viittaavat oireet ovat laihtuminen, ruoan takertuminen, verioksentelu tai ulosteessa oleva veri.

Millaisia ovat refluksitaudin oireet?

Refluksitaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi ilman nouseminen ylös tavalla, joka ei kuitenkaan ole röyhtäilyä. Muita oireita voivat olla vaikeus hengittää syvään, ylävatsan polttelut ja nielemisongelmat.

Mitkä ovat ärtyneen suolen oireet?

Ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) oireilu on vaihtelevaa. Joskus voi mennä kuukausia ilman oireita, kunnes tulee hankalampi jakso ilman selitystä. Turvottelu, kivut ja ulosteen koostumuksen vaihtelu sopivat ärtyneen suolen oireyhtymään. Kovan stressin yhteydessä alkaneet suolen toimintaongelmat saattavat kertoa ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Miten ärtyneen suolen oireyhtymää voi hoitaa?

Ärtynyttä suolta voi rauhoitella loperamidilla, kuten Lopexilla, jota voi hankkia apteekista myös ilman reseptiä. Ruokavalio ja ruokarytmi vaikuttavat ärtyneen suolen oireeseen, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota. FODMAP-dieetti on helpottanut monen ilmavaivoja. Suolen toiminnan säännöllinen hoitaminen onnistuu sopivalla ruokavaliolla, nesteillä ja liikunnalla.