Tutut kotikonstit ja apteekki auttavat

Vatsan normaalia toimintaa edistää tasapainoinen, kuitupitoinen ruokavalio. Esimerkiksi kasvikset, marjat ja täysjyvävilja sisältävät runsaasti ruuansulatusprosessia edistäviä kuituja. Lisäksi on välttämätöntä juoda riittävästi vettä, jotta suoli toimii kunnolla.

Liikunta tukee normaalia aineenvaihduntaa ja suolen toimintaa. Vaikka ummetus jo vaivaisi, kannattaa liikkua mahdollisuuksien mukaan. Pieni kävely tai jumppa voi hyvinkin vaikuttaa suoliston toimintaan.

Apteekin valikoimista löytyy monenlaisia valmisteita, jotka auttavat ummetuksen hoidossa erilaisin tavoin. Yksi tehokas, mutta lempeästi auttava aine on natriumpikosulfaatti. Se kiihdyttää suolen liikkeitä siten, että suoleen jää samalla vettä. Tämän ansiosta ulostemassa pehmenee ja ulostaminen helpottuu. Natriumpikosulfaatti on ummetuslääke, joka vaikuttaa suolessa paikallisesti noin 6-12 tunnissa. Koska vaikutus tulee rauhallisesti ja pehmeästi, ei tule kiire vessaan.

Natriumpikosulfaattia saa apteekista esimerkiksi helposti käytettävinä tabletteina, joista aloitusannokseksi riittää yksi tabletti illalla veden kanssa otettuna. Tabletit kulkevat vaivatta mukana myös matkoilla.

Tarvittaessa lääkäriin

Mikäli ummetusoireet eivät helpota viikon kuluessa kotikonsteilla ja apteekista saatavien valmisteiden avulla, kannattaa lähteä lääkäriin. Lääkäriin on syytä lähteä jo aiemmin, jos ummetukseen liittyy kovia kipuja tai on muita hälyttäviä oireita kuten veristä ulostetta tai yleiskunto heikkenee.

Lue lisää Picorion-tableteista

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella