Iho on niin kuiva ja kutiseva, että sitä tekee mieli raapia. Raapiminen vaurioittaa ihoa ja pahentaa ihon oireilua. Elämä atooppisen ihon ja ihottuman kanssa ei aina ole helppoa.
Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on pitkäaikainen, tulehduksellinen ihosairaus. Sen tyypillinen oire on voimakas kutina, joka voi häiritä merkittävästikin päivittäistä elämää ja yöunta. Atoopikon iho on yleensä kuiva, vaikka ihottumaa ei aina olisikaan. Siksi usein puhutaan myös atooppisesta ihosta.
Atooppinen ihottuma on oireiltaan aaltoilevaa: välillä ihottumaa ja siihen liittyviä oireita ei ole juuri ollenkaan, välillä oireet selvästi pahenevat. Kutinan ohella voi esiintyä ihon hilseilyä, punoitusta ja rikkoutumista. Kroonistunut ihottuma aiheuttaa ihon paksuuntumista.
Atooppinen ihottuma muuttuu iän myötä
Lääkäri tekee diagnoosin atooppisesta ihottumasta kliinisten oireiden perusteella. Atooppinen ihottuma on osittain perinnöllistä, eikä sitä voi tehokkaasti ehkäistä. Atooppista ihottumaa ei voida hoidolla lopullisesti parantaa, vaan ihottuman hoito on oireenmukaista. Hyvä hoito parantaa atooppista ihottumaa sairastavan elämänlaatua.
Suomessa atooppista ihottumaa sairastaa 10–20 prosenttia lapsista. Aikuisista noin 25–30 prosenttia on sairastanut atooppista ihottumaa joskus elämänsä aikana. Suurimmalla osalla atooppisen ihottuman oireet ilmaantuvat jo lapsuudessa tai ennen teini-ikää.
Atooppisen ihottuman tyypilliset ihoalueet vaihtelevat eri ikäkausina. Vauvan atooppinen ihottuma alkaa usein pään hilseilynä ja leviää vartaloon, käsiin ja jalkoihin sekä erityisesti taipeisiin. Leikki-ikäisellä tyypillisiä ihottuma-alueita ovat kaula, niska, kyynär- ja polvitaipeet, ranteet, pakarantaive ja nilkat.
Kouluikäisen lapsen atooppinen ihottuma keskittyy tyypillisesti polvi- ja kyynärtaipeisiin. Murrosiässä atooppinen ihottuma leviää usein myös hartioihin, rintaan ja selkään. Aikuisella ihottumaa voi lisäksi olla kasvojen ja kaulan alueella. Ärsytysihottuma käsissäkin on yleistä.
Joka päivä riittävästi perusvoidetta – valitse oikea rasvaisuus
Atooppisen ihon ja ihottuman hyvän hoidon avain on säännöllinen rasvaus. Päivittäinen rasvaus perusvoiteilla kosteuttaa ihoa ja vähentää ihon oireilua. Perusvoidetta pitää muistaa käyttää, vaikka ihottumaa tai kutinaa ei olisikaan.
Yleensä kaksi rasvauskertaa päivässä riittää. Rasvaa on levitettävä iholle riittävän reilusti. Kun rasva on imeytynyt, sitä voi tarvittaessa levittää iholle vielä uudestaan.
Atooppinen ihottuma oireilee usein talvella enemmän kuin kesällä. Siksi iho saattaa talvikaudella kaivata rasvaisempaa voidetta. Oman ihon tarpeet vaikuttavat rasvavalintaan. Mitä kuivempi iho on, sitä rasvaisempaa voidetta tarvitaan. Sopiva perusvoide löytyy kokeilemalla.
Lataa hyödyllinen opas
Atooppinen ihottuma on vaiva, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Lataa nyt käyttöösi Atooppisen ihottuman hoito 2021 -opas, josta saat ohjeet tehokkaaseen hoitoon ja kätevän voitelupäiväkirjan.
Tulehtunut iho tarvitsee kortisonivoidetta
Kun atooppinen iho on ärtynyt ja tulehtunut, sitä hoidetaan kortisonivoiteella. Aikuisen atooppisen ihottuman hoitoon kortisonivoidetta käytetään yleensä 1–2 viikon yhtämittaisina jaksoina, lapsilla jakson pituus on usein 3–5 vuorokautta. Voidejaksojen välissä pidetään taukoa lääkärin ohjeiden mukaan.
Jos perusvoiteet ja kortisonivoide eivät riitä, lääkäri voi määrätä ihottuman rauhoittamiseen kalsineuriinin estäjiä. Nämä voiteet voivat ensi alkuun aiheuttaa ihon kuumotusta, joka kuitenkin menee säännöllisen käytön myötä ohi muutamassa päivässä.
Perusvoiteet saattavat haitata lääkevoiteiden imeytymistä. Siksi samaan aikaan ja samaan paikaan ei levitetä lääkevoiteen lisäksi muita voiteita. Jos perusvoidettakin tarvitaan, sitä voi levittää hoitoalueelle noin tunti lääkevoiteen käytön jälkeen.
Teinin atooppisen ihottuman hoito
Myös teini-ikäisen nuoren atooppisen ihottuman hoidon perusta on päivittäinen rasvaus perusvoiteella. Kortisonivoidetta käytetään ihottumakohtiin kuuriluontoisesti yleensä viikon tai kahden hoitojaksoina.
Hikoilu voi pahentaa atooppisen ihon oireilua, joten hyvästä hygieniasta kannattaa huolehtia. Suihkussa saa käydä päivittäin – se ei pahenna ihottumaoireilua, vaan poistaa hikeä, likaa ja bakteereita, jotka voivat ärsyttää ihoa. Pesuaineena voi käyttää perusvoidetta tai mietoja pesuaineita. Ihon voitelu perusvoiteella suihkun jälkeen estää ihon kuivumista.
Atoopikko saa käydä suihkussa päivittäin – se ei pahenna ihottumaoireilua
Liikuntaharrastuksissa kannattaa suosia teknisiä urheiluvaatteita. Ne siirtävät kosteuden nopeasti pois iholta ja vähentävät hikoilun aiheuttamaa ihoärsytystä. Karheat vaatteet voivat pahentaa atooppisen ihottuman oireita.
Atooppinen iho voi ärsyyntyä käsittelyistä, kuten kuorinnasta tai ihokarvojen ajelusta. Kosmeettiset tuotteet voivat pahentaa ihottumaoireilua, joten kosmetiikan valinnassa on hyvä suosia herkän ihon mietoja ja hajusteettomia tuotteita.
Jos teinin atooppiseen ihottumaan liittyy myös käsien ihottumaa, se on hyvä huomioida ammatinvalinnassa. Käsien ihoa rasittaa märkä, likainen ja kemikaaleille altistava työ, jossa käsiä on usein pestävä tai jossa on käytettävä kumi- tai muovikäsineitä.
Perusvoidetta ja mietoa kosmetiikkaa
- Atooppinen ihottuma on tulehduksellinen ihosairaus, jonka tyypillinen oire on voimakas kutina
- Atoopikon iho on yleensä kuiva, vaikka ihottumaa ei aina olisikaan
- Päivittäinen rasvaus perusvoiteella on atooppisen ihottuman hoidon perusta
- Oman ihon tarpeet vaikuttavat rasvavalintaan: mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempaa voidetta tarvitaan
- Tulehtuneen ja ärtyneen ihottuman lievittämiseen käytetään kuureina kortisonivoidetta, joskus voidaan tarvita myös muita lääkevoiteita
- Atooppisen ihon pesuaineeksi ja kosmetiikaksi kannattaa valita mietoja ja hajusteettomia tuotteita
Lähteet: Atooppisen ihottuma Käypä hoito -suositus 2017
Allergia-, iho- ja astmaliitto ry, Orion / Atooppisen ihon hoito -esite
Teksti: Krista Korpela-Kosonen