Atooppinen iho kuivaa ja kutisee. Kutina on usein niin kovaa, että ihoa tekee mieli raapia jatkuvasti. Atooppisesta ihosta kärsivillä lapsilla kuivuvat etenkin taipeet, aikuisilla niska ja kasvot. Atooppinen iho ärsyyntyy muun muassa stressistä, hikisestä harrastuksesta, pölyisestä työstä tai hajusteista.

Hoida atooppista ihoa runsaalla rasvalla

Atooppisen ihon tärkein hoito on rasvaus. Jos iho on kuiva ja karhea, rasvaa ei ole laitettu riittävästi. 30 gramman tuubi on sopiva päiväannos rasvaa kuivalle iholle, astmahoitaja Eija Mantila Kotkan Karhulan terveysasemalta sanoo.

Etenkin miehet saattavat vain sipaisevat rasvaa etusormella, vaikka iho tarvitsisi enemmän rasvaa. Mantila kehottaa kuvittelemaan, kuinka lapsi lasketaan käsien varassa rasvapuljuun ja nostetaan sieltä ylös. Tämä mielikuva upporasvauksesta on hyvä pitää mielessä ihoa rasvattaessa. ”Iho saa jäädä rasvauksen jälkeen aivan valkoiseksi. Jos runsaan varttitunnin kuluttua iholla on yhä rasvaa, niin silloin sitä on liikaa.” Todella kuivan ihon hoitoon Mantilan suositusvoiteet ovat Ceralan ja Lipolan.

Rasvaa atooppinen iho heti suihkun jälkeen

Atooppisesta ihottumasta kärsivän kannattaa tehdä kunnon rasvaus kerran päivässä. Iho on hyvä rasvata heti suihkun jälkeen. ”Pesun jälkeen atooppinen iho kuivahtaa nopeammin kuin normaali nahka.”

Pese hiki nopeasti pois

Vaikka atooppinen iho reagoi muun muassa hikeen, atoopikon ei tarvitse välttää saunaa tai hikoiluttavaa urheilua. ”Atoopikko voi halutessaan tehdä jumpan tai juoksun, mutta sen jälkeen pitää mennä heti suihkuun.” Saunoakin voi, kunhan löylyn jälkeen suihkuttaa itsensä nopeasti. ”Kun hiki ja lika on pesty pois, iholle kannattaa laittaa heti kosteutta sitovaa rasvaa”, Mantila ohjeistaa.

Teksti: Jukka Behm

Aiheeseen liittyvää