Suihkun jälkeen ihoa kiristää, ja käsivarsiin on taas ilmestynyt kutisevaa maitorupea. Kaiken huipuksi käsivarsien ihottuman on onnistunut raapimaan yöllä rikki. 

Äh, miten tällaisen ihon kanssa kuuluu oikein elää? Ja ennen kaikkea – miten sietämättömän kutinan oikein saa kuriin?

Atooppinen iho vaatii reilua voiteen käyttöä – iho saa heti rasvauksen jälkeen jäädä miltei valkoiseksi.

Allergeenit läpäisevät atooppisen ihon

Atooppinen iho poikkeaa terveestä ihosta. Esimerkiksi kemikaalit ja allergeenit läpäisevät atooppisen ihon tervettä helpommin. Atooppisesta ihosta haihtuu myös enemmän vettä, mikä kuivattaa ihoa.

Iho voi alkaa oireilla atooppisella ihottumalla (ekseemalla), joka on diagnosoitava sairaus. Atooppisella iholla on siis taipumusta atooppiseen ihottumaan.

“Atooppinen ihottuma on krooninen sairaus, tulehduksellinen ihotauti. Se ei aiheudu ruoka-aineista, ja on osittain perinnöllistä”, lastentautien ja allergologian erikoislääkäri Anna Pelkonen HUS:ista avaa syitä atooppisen ihottuman takana.

Atopia tarkoittaa taipumusta herkistyä ja tuottaa IgE-vasta-aineita allergeeneille, jotka ovat yleensä valkuaisaineita. Ihottuman lisäksi atopia voi ilmetä myös nuha- ja silmäoireina.

Atooppinen ihottuma – iho kuivuu, kutisee ja punoittaa

Atooppinen ihottuma on tyypillisesti punoittavaa ja kutisevaa. Lapsilla oireilevat erityisesti taipeet, kun taas aikuisilla ihottuma kiusaa erityisesti niskassa, kasvoissa ja ylävartalossa. Ihottuma on kuitenkin tavallisesti melko lievää, ja oireet vähenevät yleensä iän myötä.

Vaiva on yleinen: Terveyskirjaston mukaan atooppisesta ihottumasta kärsii 10–20 prosenttia lapsista, ja 25–30 prosentilla aikuisista on ollut joskus elämänsä aikana atooppista ihottumaa.

Perusvoide on atoopikon paras ystävä

Onneksi atooppisen ihon hoitaminen on melko yksinkertaista: tärkeintä on muistaa rasvata iho päivittäin sopivalla perusvoiteella. Rasvaamista suositellaan, jos iho on vähänkin kuiva. Säännöllinen perusvoiteen käyttäminen sekä parantaa ihon läpäisyestettä että vähentää tarvetta vahvoille kortisonivoiteille.

Lataa hyödyllinen opas

Atooppinen ihottuma on vaiva, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Lataa nyt käyttöösi Atooppisen ihottuman hoito 2021 -opas, josta saat ohjeet tehokkaaseen hoitoon ja kätevän voitelupäiväkirjan. 

Pelkonen suosittelee, että ihon rasvaus aloitetaan keskirasvaisella perusvoiteella.

“Jos iho kutiaa jo taas tunnin kuluttua, on syytä siirtyä rasvaisempaan voiteeseen. Ja on tärkeää laittaa voidetta reilusti”, Pelkonen sanoo.

Aikuisen kuivalle iholle sopiva päiväannos on noin 30 grammaa – iho saa rasvauksen jälkeen jäädä miltei valkoiseksi. Rasvaa on laittanut liikaa vasta silloin, jos se ei ole imeytynyt reilussa varttitunnissa.

Sopiva voide löytyy kokeilemalla

Atooppisen ihon voi siis saada kuriin ahkeralla rasvauksella. Perusvoiteita on kuitenkin paljon. Mistä tietää, mikä voide auttaa pitämään juuri oman atooppisen ihon kunnossa?

Paras voide löytyy tutkimalla ja kokeilemalla. Osassa perusvoiteista on kosteutta sitovia ainesosia, kuten glyserolia tai karbamidia. Markkinoille on tullut myös probiootteja sisältäviä perusvoiteita, jotka parantavat ihon läpäisyestettä.

Pelkosen mukaan varsinkin karbamidin toimivuudesta on selvää näyttöä.

“Ja toisin kuin joskus väitetään, iho ei mene rasvaamisesta pilalle eikä yleensä totu voiteeseen”, Pelkonen muistuttaa.

Elintavoilla atopia kuriin

Atooppisen ihon hoitamisessa kannattaa muistaa myös elintavat. Atoopikon iho voi ärtyä yllättävissä tilanteissa: savityökurssi saa kädet verestämään tai atooppinen ihottuma villiintyy pakkastalvena.

”Oireita aiheuttavia ja pahentavia tekijöitä kannattaa välttää. Joillakin esimerkiksi hikoilu, liian rasvaiset voiteet, kuiva sisäilma, talviaika, stressi tai karheat vaatteet voivat pahentaa ihottumaa”, Pelkonen luettelee.

Myös ilmastohoito eli auringonvalohoito saattaa auttaa pitämään ihon terveenä.

Myös kortisonista helpotusta atopiaan

Jos iho ärtyy rasvaamisesta huolimatta, avuksi kannattaa ottaa kortisonivoide. 

”Jos perusrasvaus ja 1-prosenttinen kortisonivoide 3–7 vuorokauden hoitojaksoina ei auta, kutina ja ihottuman määrä ja vaikeusaste lisääntyvät tai yöunet häiriintyvät, on aika ottaa yhteys lääkäriin”, Pelkonen sanoo.

Lääkäri voi tarvittaessa määrätä itsehoitotuotteita vahvempaa kortisonivoidetta. Kortisonia käytetään kuitenkin vain kuuriluonteisesti, sillä pitkään käytettynä se voi ohentaa ihoa.

Rasvaa atooppinen iho oikein

  • Käytä perusvoidetta päivittäin myös silloin, kun iho ei ole huonossa kunnossa.
  • Rasvaa iho heti suihkun jälkeen, jotta voide imeytyy hyvin.
  • Käytä ylhäältä alaspäin suuntautuvia, yhdensuuntaisia vetoja.
  • Muista, että talvisin iho saattaa tarvita rasvaisempaa perusvoidetta kuin kesäisin.

Teksti: Emmi Maaranen