Vatsaa kipristelee ja on epämiellyttävä tunne. Milloin vessassa on tullutkaan viimeksi käytyä? Kaiken huipuksi pönttöön putoaa vain jäniksenpapanoita!

Ummetus on tavallinen vaiva. Kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, puhutaan ummetuksesta. Myös häiritsevän kova uloste ja vatsan turvotus ovat ummetuksen oireita. Joskus ummetukseen voi liittyä myös tunnetta, ettei suoli tyhjene kunnolla.

Muuttuvat elintavat voivat aiheuttaa ummetusta

Ummetukseen on monia eri syitä. Yksi tavallisimmista on vähäkuituinen ruokavalio – ruokavaliossa ei siis ole tarpeeksi täysjyväviljoja, tuoreita juureksia, kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Vähäkuituinen ruoka kulkee suolessa kuitupitoista ruokaa hitaammin. Hitaasti kulkeva uloste menettää suolessa koko ajan nestettä ja kulkee entistäkin hitaammin. Lopputulemana on ummetus – ja ne ikävät papanamaiset ulosteet! Kuidut auttavat, koska ne lisäävät ulosteen määrää ja sitovat itseensä nestettä.

Toinen tavallinen syy ummetukselle on liikunnan puute. Myös muutokset elintavoissa voivat saada vatsan kiukuttelemaan. Moni kärsii ummetuksesta esimerkiksi lomamatkoilla. Myös liian vähäinen nesteen nauttiminen voi aiheuttaa ummetusta.

Joskus ummetus on sairauden oire

Jatkuva ummetus voi johtua myös sairaudesta, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta, diabeteksesta tai keliakiasta. Myös ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) ummetus on yleinen oire. Kiusallisessa ärtyvän suolen oireyhtymässä on tavallista, että välillä on ummetusta ja välillä vatsa on puolestaan liian löysällä.

Mielenterveyden häiriöt, kuten masennus, voivat nekin aiheuttaa muutoksia vatsan toiminnassa. Myös erinäiset lääkkeet, kuten psyykelääkkeet ja voimakkaat opiaatit, voivat aiheuttaa ummetusta.

Ummetuksen syynä voi olla myös stressi.

Ummetus vaivaa niin vaaria kuin vauvan odottajaa

Tilapäinen ummetus lisääntyy iän myötä. Duodecim-terveyskirjaston mukaan jopa kahdeksan kymmenestä vähän liikkuvasta vanhuksesta kärsii ummetuksesta.

Ummetus on myös tavallinen raskausajan vaiva. Muuttuvat hormonitasot ja kasvava vatsa aiheuttavat ummetusta. Erityisesti raskausajan loppupuolella kohtu saattaa painaa suolistoa ikävästi.

Raskauspahoinvointi voi aiheuttaa epäsuorasti ummetusta. Pahoinvoinnin takia tavallinen ruoka ei ehkä maistu – ja pelkkää suolakurkkua ja mansikkajäätelöä sisältävä ruokavalio aiheuttaa todennäköisesti vatsaongelmia. Myös raskausajan rautalisä voi saada vatsan pois tolaltaan.

Ummetus on yleistä myös leikki-ikäisillä

Tavallisimmin lapsen ummetus alkaa noin 2–4-vuoden iässä. Lasten ummetus on yleensä toiminnallista. On hyvin harvinaista, että lapsen ummetuksen takana olisi sairaus.

Lapset jännittävät uusia asioita siinä missä aikuisetkin. Muutokset elämässä, kuten vaikkapa päiväkodin vaihtaminen, voivat vaikuttaa lapsen vatsan toimintaan.

Joskus lapsen ummetus voi johtua myös tahallisesta pidättämisestä, jos kakkaaminen on aikaisemmin sattunut.

Miten hoitaa ummetusta?

Ummetusta voi hoitaa lisäämällä ruokavalioon kuitupitoisia, ulosteen massaa lisääviä ainesosia. Esimerkiksi porkkanaraaste sopii lasten ruoan lisukkeeksi. Myös riittävästä veden juomisesta on syytä pitää huolta. Tärkeintä on huolehtia terveellistä elintavoista: riittävästä liikunnasta, juomisesta ja kuidun saannista.

Jos kotikonstit eivät toimi, saatavilla on myös ummetuslääkkeitä. Apteekissa osataan neuvoa valitsemaan oikea tuote.

Joskus harvoin ummetuksen taustalla voi olla suolistosyöpä, joka estää ulosteen normaalin kulun suolistossa. Pitkäaikaisessa ja vaikeassa ummetuksessa tämä syy on tärkeää sulkea pois.

Milloin ummetuksen takia pitää hakeutua lääkäriin?

  • Kun ummetus häiritsee elämää ja jatkuu itsehoidosta huolimatta.
  • Jos oireina on myös väsymystä ja voimakkaita vatsakipuja.
  • Jos ulosteet ovat jatkuvasti verisiä tai limaisia.
  • Jos ennen hyvin toiminut vatsa alkaa yht’äkkiä oireilla ummetuksella ilman selkeää syytä.

Teksti: Emmi Maaranen