Artikkelit_Hiustenlahto-kuriin.jpgJäikö harjaan taas tuppo hiuksia? Kylpyhuoneen lattiakaivo on hiusten täyttämä, ja hiukset ovat muutenkin kovin elottoman näköiset. Erilaiset hiusongelmat ovat varsin yleisiä, mutta onneksi hiusten kuntoon voi vaikuttaa osittain myös itse. Hiusongelmat voivat johtua niin stressistä, hormonien heittelystä, ihottumasta kuin ravintoaineiden puutoksista. Tärkeintä on selvittää syy hiusten huonon kunnon takana.

Värjääminen voi vahingoittaa hiusta

Hiusten huono kunto johtuu hyvin usein erilaisista hiuksia vaurioittavista käsittelyistä – niin ihania kuin erilaiset käsittelyt ovatkin. “Vaurioittavia käsittelyjä ovat esimerkiksi hiusten kihartaminen, suoristus ja kuivaaminen. Myös hiusten värjäämisessä ja permanenteissa käytetyt aineet voivat vaurioittaa hiusta”, hiustenlähtöön ja päänahan ongelmiin perehtynyt ihotautilääkäri Susanna Majasuo kertoo.

Käsittelyt voivat aiheuttaa esimerkiksi hiusten katkeilua, kuivumista ja kiillottomuutta. Hiusten kitukasvuisuus tai hiustenlähtö voivat puolestaan viitata sisäisiin syihin.

Vitamiinit auttavat hiusta kasvamaan

Hyvinvoivalla ihmisellä on tavallisesti myös hyvinvoivat hiukset: hius tarvitsee ravintoaineita ja vitamiineja tervettä kasvua varten. “Hiukset ovat 80-prosenttisesti keratiiniproteiinia, minkä vuoksi hius tarvitsee proteiinia kasvaakseen. Normaali, terveellinen ruokavalio sisältää kuitenkin tarpeeksi aminohappoja myös hiusten tarpeiksi”, Majasuo sanoo.

Lisäksi hiukset tarvitsevat rautaa ja sinkkiä sekä myös muita kehon normaalistikin tarvitsemia vitamiineja, kuten b-vitamiineihin kuuluvaa biotiinia. “Ravintoaineet vaikuttavat hiusten kykyyn kasvaa, mutta hiusten kasvunopeutta ne eivät vauhdita. Kasvunopeus on geneettinen ominaisuus”, Majasuo kertoo.

Terveellinen ruokavalio takaa hiusten vaatimat ravintoaineet. Esimerkiksi sisäelimet, soijapavut ja täysjyväviljat ovat hyviä biotiinin lähteitä. Myös seleeni, D-vitamiini ja rasvahapot ovat tärkeitä hiusten normaalille kasvulle. Seleeniä saa esimerkiksi täysjyväviljasta, D-vitamiinia ja rasvahappoja muun muassa rasvaisista kaloista, kuten lohesta.

Raudanpuute aiheuttaa joskus hiustenlähtöä

Hiuksia irtoaa joka päivä noin 100 kappaletta. Jos hiuksia irtoaa jatkuvasti tätä enemmän, puhutaan hiustenlähdöstä. Joskus hiustenlähdön syynä voi olla riittämätön raudan saanti. “Raudanpuutetta voi epäillä syyksi, jos hiustenlähtöä on jatkunut jo yli puolen vuoden ajan tai hiukset eivät kasva hiustenlähtövaiheen jälkeen”, Majasuo kertoo.

Jos hiustenlähtö pitkittyy, rautavarastot kannattaa tarkistaa verikokeella. Rautavarastot voivat olla alhaiset esimerkiksi kovin runsaiden kuukautisten takia. Rautaa saa esimerkiksi lihasta, sisäelimistä, pinaatista ja lehtikaalista. Vegaanien kannattaa olla raudan kanssa erityisen tarkkana, sillä kasviperäinen rauta imeytyy eläinperäistä rautaa huonommin.

Stressi ja hormonit saattavat pudottaa hiukset

On varsin tavallista, että esimerkiksi raskauden jälkeen hiuksia lähtee paljon. Voi tuntua siltä kuin koko asunto olisi täynnä pelkkää irronnutta hiusta! Tällöin puhutaan telogeenivaiheen hiuskadosta, joka rauhoittuu onneksi itsekseen. “Se on varsin yleinen vaiva. Hiustenlähtö kestää kolmen–neljän kuukauden ajan. Lääkäriin voi hakeutua, jos hiustenlähtö pitkittyy, hiuspohjaan tulee kaljuja alueita tai asia painaa hurjasti mieltä”, Majasuo sanoo.

Telogeenivaiheen hiuskatoa edeltää usein muutamia kuukausia aikaisemmin sairastettu vaikea infektio. “Myös leikkaus, voimakas stressi tai jokin muu elimistöä rasittava tilanne voivat laukaista telogeenivaiheen hiuskadon”, Majasuo selventää.

Hiustenlähtö voi olla myös perinnöllistä

Eiväthän naiset voi kärsiä perinnöllisestä hiustenlähdöstä? Kyllä vain voivat! Naisten perinnöllinen hiustenlähtö on kuitenkin miehiä lievempää. “Naistyyppisessä hiustenlähdössä hiukset harvenevat pikkuhiljaa päälaen alueella. Merkittävää hiustenlähtöä ei välttämättä ole”, Majasuo kuvailee.

Apteekista saatava lääkevalmiste minoksidiili voi auttaa perinnölliseen hiustenlähtöön. Lääkäri voi myös määrätä anti-androgeenisia lääkkeitä, kuten yhdistelmähormoneita tai spironolaktonia, hiustenlähdön hillitsemiseen.

Joskus syy kitukasvuisille hiuksille löytyy päänahasta.

Rasvoittuvaan päänahkaan liittyvä seborrea – hilseilevä ja kutiava tali-ihottuma – voi heikentää hiusten kasvua ja aiheuttaa hiustenlähtöä. Rasvoittuva hiuspohja kannattaa pestä joka päivä, jotta talin määrä vähenee. Tarvittaessa voi käyttää hilsesampoota.

Hoida hiuksia oikein

  • Käytä omalle päänahallesi sopivaa sampoota.
  • Hiukset voi pestä joka päivä, jos päänahka on rasvoittuva.
  • Harjaa hiukset varovasti. Jos latvoissa on takkuja, pidä harjauksen aikana hiuksista hellästi kiinni.
  • Älä mene nukkumaan märillä hiuksilla.
  • Vältä hiusten turhaa kuivaamista ja käsittelyä.
  • Kuivien latvojen leikkaus tekee hiuksista terveen näköiset ja ryhdikkäät.
  • Kysy apteekista hiusten hyvinvointia tukevia hoitotuotteita ja ravintolisiä.

Teksti: Emmi Maaranen