Tuttu tunne: mittailet hiustesi pituutta peilin edessä ja mietit, mikseivät hiuksesi kasva paremmin. Miksi ystävän hiukset tuntuvat kasvavan kuin ruoho sateella, kun omat kutrit jäävät kitukasvuisiksi?

Geeneillä on sormensa pelissä, mutta myös monet muut asiat vaikuttavat hiusten normaaliin kasvuun. Hyvä uutinen on, että ravinnolla ja elintavoilla voi parantaa hiusten kasvuolosuhteita.

Kuinka nopeasti hius kasvaa?

Hius kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa. Kasvuvauhti voi kuitenkin olla myös hitaampi tai nopeampi. Hiuksen kasvuikä taas on tavallisesti 2–6 vuotta. Kasvuiällä tarkoitetaan aikaa, joka hiuksella kuluu kasvaa täyteen mittaansa.

Geenit määräävät hiusten kasvuiän. Ihmisillä, joilla hiukset kasvavat alaselkään asti, on poikkeuksellisen pitkä hiusten kasvuikä.

Miksi hiuksen kasvu pysähtyy?

Jos hiusten kasvuikä on luonnostaan lyhyt, erittäin pitkät hiukset saattavat jäädä vain haaveeksi. Hiukset yksinkertaisesti putoavat ennen kuin ne ehtivät kasvaa pitkiksi.

Hiusten kasvu saattaa vanhemmiten hidastua. Kasvun hidastumiseen voivat tällöin vaikuttaa muun muassa huonontunut ääreisverenkierto. On kuitenkin yksilöllistä, milloin ikä alkaa vaikuttaa hiusten kykyyn kasvaa.

Myös erittäin yksipuolinen ravitsemus saattaa vaikuttaa siihen, että hius putoaa päästä ennen aikojaan. Silloin hiuksen tilalle tulee uusi hius vasta uudessa kasvusyklissä.

Hiusten kasvatus ja ravinto

Miten ravinnolla sitten voi vaikuttaa hiusten kasvuolosuhteisiin? Hiukset koostuvat lähinnä keratiinista. Keratiinin lisäksi hiuksissa on pääasiassa vettä, mutta mukana on myös lipidejä, hiilihydraatteja, mineraaleja ja väripigmenttejä.

Keratiinin muodostamiseen tarvitaan monia ravintoaineita, kuten seleeniä ja sinkkiä.

B-vitamiineista erityisen tärkeä on biotiini. Sitä saa muun muassa soijasta, sisäelimistä, viljoista, pähkinöistä sekä kananmunista.

Jos ruokavaliosta ei saa riittävästi biotiinia, on yhtenä vaihtoehtona kokeilla biotiini ravintolisää. *Biorion Strong sisältää biotiinia, seleeniä ja sinkkiä, jotka edistävät hiusten pysymistä normaaleina. Seleeni ja sinkki edistävät myös kynsien pysymistä normaaleina.

Kuinka kauan hiusten kasvatus kestää?

Hiusten kasvatus kestää yhtä pitkään kuin mitä luonnollinen hiusten kasvuikä on eli 2–6 vuotta. On väärä luulo, että hiusten leikkaaminen nopeuttaisi hiusten kasvua. Säännöllinen leikkaaminen saa hiukset tietysti näyttämään siistimmiltä ja terveemmiltä, kun latvat ovat tasaiset, mutta kasvunopeuteen leikkaamisella ei ole vaikutusta.

Hiusten kasvunopeutta ei pääsääntöisesti voi nopeuttaa, mutta hiusten ennenaikaista irtoamista voi estää oikeanlaisilla elämäntavoilla ja monipuolisella ravinnolla. Parhaimmillaan lopputuloksena on kauniisti pitkäksi kasvaneet hiukset.

Stressi, jos jokin, voi saada hiuksia putoamaan päästä ennen aikojaan. Lisäksi on hyvä huolehtia kunnollisista yöunista, sillä unenpuute aiheuttaa keholle stressiä. Myös raskauden jälkeen hiuksia putoaa yleensä runsaasti. Onni kuitenkin on, että hiukset kasvavat tavallisesti raskauden jälkeen takaisin, kun hormonit ovat tasaantuneet.

Muut hiusten kasvatusvinkit

On myös muita keinoja, jotka voivat auttaa hiuksia kasvamaan. Esimerkiksi päänahan verenkierto vaikuttaa hiusten kykyyn kasvaa. Hiuspohjan hierominen on hiuksille siis hyväksi. Kun veri kiertää päänahassa hyvin, myös hiustupet saavat ravinteita.

Kannattaa ottaa tavaksi hieroa shampoo päänahkaan samalla tavalla kuin kampaajat tekevät kampaamossa. Päähieronta on myös rentouttavaa!

Myös päänahan kunnosta kannattaa huolehtia. Hiuksia saattaa irrota ennenaikaisesti, jos hiuspohja on esimerkiksi hyvin rasvainen. Käytä siis omalle päänahallesi sopivia hiustenhoitotuotteita. Myös hilse kannattaa pitää aisoissa, tarvittaessa esimerkiksi ketokonatsolia sisältävillä hilsesampoilla.

Jos hiukset ovat luonnostaan heikot, niiden mekaanista rasitusta on hyvä välttää. Älä siis kiharra ja suorista hiuksia turhan usein, sillä se voi aiheuttaa hiusten katkeilua. Myös permanentit sekä voimakas hiusten värjääminen voivat kuluttaa hiusta, mikä vaikeuttaa hiusten kasvatusprojektia.

Näin pidät pitkät hiukset kauniina ja hyvinvoivina

  • Hiukset kannattaa harjata ennen pesua.
  • Muista hoitoaine, jotta hiukset eivät menisi pestessä pahasti takuille. Levitä hoitoaine latvoihin saakka.
  • Tarvittaessa takut voi selvittää harjalla jo suihkussa hoitoaineen kanssa. Näin hiuksia katkeilee vähemmän kuin silloin, jos hiukset harjaa vasta suihkun jälkeen kosteina.
  • Anna hiusten kuivua mahdollisimman usein ilman föönausta.
  • Vältä hiuksia kuluttavia hiuspidikkeitä, kuten metallisia solkia.


Teksti: Emmi Maaranen