Biotiini hiuksille

Biotiini kuuluu B-vitamiinien ryhmään, ja siitä on käytetty myös nimityksiä B7-vitamiini, H-vitamiini ja koentsyymi R. Biotiini on vesiliukoinen vitamiini, jolla on tärkeä tehtävä muun muassa hiusten, ihon ja limakalvon hyvinvoinnille, ja se vaikuttaa kehossa myös energia-aineenvaihduntaan.

Biotiini vaikuttaa hiuksiin keratiinin, hiusten rakennusaineen, kautta.

Monipuolinen ravinto ja terve suolisto tärkeitä

Parhaita biotiinin lähteitä ruokavaliossa ovat maito, maksa, kananmuna, vilja ja vihannekset. Biotiinia on lähes kaikissa ruuissa, ja jos ruokavalio on monipuolinen, yleensä myös biotiinin saanti on kunnossa.

Myös suolistobakteerit tuottavat biotiinia elimistön käyttöön, mutta on epäselvää, kuinka suuri rooli tällä on biotiinin saantiin.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa biotiinille ei ole varsinaista saantisuositusta, eikä sille ole määritelty myöskään turvallisen saannin ylärajaa.

Normaalista sekaruokavaliosta saa noin 40 mikrogrammaa biotiinia vuorokaudessa. Biotiinin saantia ei ole tutkittu suomalaisessa tai pohjoismaisessa väestössä, vaan sen saantitiedot on kerätty muualta Euroopasta.

Kun tarve lisääntyy, muista biotiinivalmisteet

Jos biotiinin saanti ravinnosta jää jostain syystä liian vähäiseksi, ravintolisillä voi varmistaa sen riittävän saannin. Lue käyttäjien kokemuksia biotiinivalmisteen käytöstä!

Biorion Strong sisältää biotiinin lisäksi seleeniä ja sinkkiä, jotka myös edistävät hiusten pysymistä normaaleina. Lisäksi Biorion Strong sisältää muita vitamiineja ja kivennäisaineita, L-kysteiiniä ja hirssiuutetta.

Biorion Strong -valmisteessa on 5000 mikrogrammaa biotiinia päiväannosta kohti. Se on Suomessa valmistettu, kasvipohjainen kapselimuotoinen ravintolisä. Löydät vahvan Biorion Strong -biotiinin apteekista.

Ei yksin biotiini – hiukset kaipaavat muutakin huolenpitoa

Eri vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin turvaamisen lisäksi hiuksista ja kynsistä kannattaa pitää muutoinkin hyvää huolta. Hiusten hoitorutiineilla – pesutavalla, harjaamisella ja muotoilulla – voi vaikuttaa hiusten ja päänahan hyvinvointiin. Toistuvat lämpökäsittelyt, tiukat poninhännät ja letit sekä värjääminen rasittavat hiuksia ja voivat aiheuttaa katkeilua, kuivuutta ja kiillottomuutta.

Erilaiset elämänvaiheet, kuten raskaus ja imetys sekä stressi, voivat näkyä hiuksissa.

Vahvat ja terveet kynnet

Seleeni ja sinkki auttavat ylläpitämään hiusten lisäksi myös normaaleja kynsiä.

Seleeni on kivennäisaine, jonka lähteitä ruokavaliossa ovat liha, maito ja täysjyvävilja. Suomessa seleenin saantia turvataan lisäämällä sitä lannoitteisiin, mistä se siirtyy ruokaan. Luomuviljelyssä seleeniä ei käytetä, mistä syystä luomuelintarvikkeissa on hyvin vähän seleeniä. Suomessa seleenin saantisuositus naisilla on 50 mikrog/vrk ja miehillä 60 mikrog/vrk.

Parhaita sinkin lähteitä ravinnossa ovat liha, maito, kananmuna, pavut, herneet ja viljatuotteet. Sinkin suositeltava päiväsaanti on naisilla 7 mg ja miehillä 9 mg . Vegaaniruokavaliota noudattavien kannattaa kiinnittää huomiota riittävään sinkin saantiin, sillä kasvipohjainen ruokavalio sisältää paljon fytiinihappoa ja tanniineja, jotka vaikuttavat sinkin imeytymiseen.

Kynsien hyvinvointiin panostaessa kannattaa muistaa myös riittävä kosteutus ja hellävarainen kynsien hoito.

Hiusten ja kynsien muutokset vievät aikaa

Hiusten ja kynsien geneettisiin ominaisuuksiin, kuten kasvuvauhtiin , biotiini-seleeni-sinkkivalmisteilla ei voi vaikuttaa. Kasvuvauhti ja -ikä ovat yksilöllisiä ominaisuuksia ja määrittävät sen, miten pitkäksi hiukset voivat kasvaa.

Valmisteen sisältämät biotiini, seleeni ja sinkki voivat kuitenkin auttaa ylläpitämään normaaleja vahvoja hiuksia ja kynsiä. Tulee kuitenkin muistaa, ettei tuloksia saavuteta muutaman viikon pikakuureilla.

Hiusten ja kynsien uusiutumisvauhti on yksilöllistä, ja muutokset elintavoissa alkavat näkyä kynsissä noin kuukauden ja hiuksissa vasta noin kolmen kuukauden kuluttua.

Teksti: Tiina Carlsson

Lähteet:
Aro A et al. Ravitsemustiede. Biotiini. 2007.
EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for biotin. 2014.
Livsmedelsverket. Näringsämnen. Biotin. 6/2023.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset. 2014.

*Biorion Strong sisältää biotiinia, seleeniä ja sinkkiä, jotka edistävät hiusten pysymistä normaaleina. Seleeni ja sinkki edistävät myös kynsien pysymistä normaaleina.