Lääkärin ja diabeteshoitajan kanssa sovittuihin omiin tavoitteisiin on tärkeää sitoutua. Kun hoito on diagnoosin jälkeen saatu kohdalleen, voit paremmin, olo virkistyy ja mieliala kohenee. Siksi tavoitteiden on hyvä olla realistisia, jotta niihin pyrkiminen ja niiden saavuttaminen kannustavat eteenpäin.

Tyypin 2 diabeteksessa tavoitteena on oireettomuus ja päivittäinen hyvinvointi. Diabetesta ei pystytä kokonaan parantamaan, mutta sen oireita voidaan vähentää merkittävästi. Hoito on kokonaisvaltaista ja se voi vaatia elämäntapojen muutoksia ja monenlaista lääkitystä. Hoitosuunnitelma laaditaan yksilöllisesti ja joustavasti huomioiden sairastuneen henkilön diabeteksen vaihe, hoidon mahdolliset haittavaikutukset ja muut samanaikaiset sairaudet. Myös jäljellä oleva arvioitu elinikä saattaa vaikuttaa tavoitearvoihin.  

Tärkein tavoite tyypin 2 diabeteksen hoidossa on valtimotaudin kehittymisen ja muiden lisäsairauksien ehkäisy. Esimerkiksi valtimotautiriski kasvaa jo, kun verensokeri on vasta hieman normaalia korkeampi. Myös rasva-aineenvaihdunnan häiriöt tulee pitää kurissa. Tyypin 2 diabeteksessa veren triglyseridipitoisuus on tyypillisesti liian korkea ja HDL-kolesterolipitoisuus (HDL-kol) liian matala, mistä voi seurata kohonnut riski sairastua korkeaan kolesteroliin rasva-arvojen epäedullisen suhteen vuoksi. Matala HDL-arvo korreloi suoraan kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Testillämme voit selvittää, onko ruokavaliossasi rasvojen suhde kohdallaan.

Diabeetikon on hyvä pysytellä normaalipainossa, jolloin painoindeksi on 18,5–24,9 kg/m2. Ylipainoisilla tyypin 2 diabeetikoilla jo 5 prosentin painonpudotus parantaa sokeritasapainoa etenkin sairauden alkuvaiheessa. Lisäksi painonpudotus alentaa verenpainetta ja korjaa rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Tyypin 2 diabeteksen varhaisvaiheessa on mahdollista päästä takaisin verensokerin normaalialueelle, esimerkiksi painonlaskun tai liikunnan lisäämisen avulla, jolloin tauti ei etene yhtä nopeasti, tai voit selvitä ilman lääkkeitä, jos elämäntapasi muuten ovat kunnossa. Liikuntapyramidista voit tarkastaa, mitä lajeja sinun on helppo omaksua osaksi arkeasi ja paljonko suositusten mukaan tulisi liikkua. Liikuntapyramidin voit myös tulostaa.

Geeneissä oleva alttius säilyy läpi elämän, joten on hyvä elää terveellisesti ja varmistaa riittävä unensaanti. 

Kokonaisvaltainen hoito ehkäisee tehokkaasti lisäsairauksia. Huolellinen hoito on tärkeää myös lisäsairauksien kannalta.

Kun diabetes on todettu, kannattaa verensokeria alkaa heti seurata itse. Tällöin on mahdollista tarkkailla kuinka syöminen, liikunta, laihtuminen ja lääkkeet vaikuttavat verensokeriarvoihin. Korkean sokerihemoglobiiniarvon alentaminen pienentää aina lisäsairauksien vaaraa, vaikka suositeltuun tavoitteeseen ei päästäisikään. Lataa tulostettava verensokerin seurantataulukko hoitosi tueksi.

Sokeritasapainoa voidaan verensokerin omamittausten lisäksi arvioida laboratoriossa tehtävällä sokerihemoglobiinikokeella (HbA1c), jossa verinäytteestä määritetään veren punasolujen hemoglobiinin sokeroitunut osuus. Mitä korkeampi pitkäaikainen verensokerin taso on, sitä enemmän verensokeria eli glukoosia kiinnittyy veressä kiertävien punasolujen hemoglobiiniin. Sokerihemoglobiinista käytetään usein myös nimitystä "pitkäsokeri".

Säännöllisesti huomioitavat tavoitearvot diabeetikolle:

Glukoositasapaino

  • HbA -pitoisuus alle 53 mmol/mol eli alle 7,0 % lääkehoidon aikana. Iästä ja kunnosta riippuen yksilöllinen tavoitearvosi voi olla myös korkeampi. Noudata tällöin omaa yksilöllistä tavoitettasi.
  • Yksilöllisesti voidaan sopia suurempikin tavoitearvo, jos hoidon aikana esiintyy liian alhaisia verensokeriarvoja, joista on potilaalle haittaa.
  • Plasman glukoosipitoisuuden paastoarvo omamittauksissa on alle 7 mmol/l
  • Kahden tunnin jälkeen ateriasta mitattu glukoosipitoisuus omamittauksissa on alle 8–10 mmol/l

Kolesteroli

  • Kolesterolin tavoitearvot määräytyvät seuraavasti eri riskiryhmiin kuuluvilla. Lääkehoitoa käytettäessä hoitotavoitteena on LDL-kolesterolin lasku. Tavoitearvo määräytyy riskiarvion perusteella. Riskiarvion kriteerinä on vähintään yksi luetelluista riskitekijöistä.

Erityisen suuri riski

  • Todettu valtimosairaus
  • Diabetes, johon liittyy kohde-elinvaurio (esim. albuminuria)
  • Vaikea munuaisten vajaatoiminta (GFRe < 30 ml/min)
  • Terveet: FINRISKI ≥ 15 % 

LDL-kolesterolitavoite alle 1,4 (mmol/l) tai mahdollisimman lähellä sitä oleva pitoisuus

Suuri riski

  • Perinnöllinen kolesteroliaineenvaihdunnan häiriö (mm. FH-tauti)
  • Yli 10 vuotta diabetesta sairastaneet tai jos diabetekseen liittyy yksi merkittävä riskitekijä
  • Keskivaikea munuaisten vajaatoiminta (GFRe 30–59 ml/min)
  • Terveet: FINRISKI 10–14,9 %

LDL-kolesterolitavoite alle 1,8 (mmol/l) tai mahdollisimman lähellä sitä oleva pitoisuus

Verenpaine

  • Yleinen tavoite on < 140/80 mmHg
  • Diabeteksen munuaissairautta sairastavilla < 130/80 mmHg
  • Tehokas kohonneen verenpaineen alentaminen vähentää merkittävästi diabetekseen kuuluvia valtimo- ja hiussuonisairauksia

Huomioithan, että yksilölliset tavoitearvosi saattavat poiketa edellä mainituista.

Diabetes ja matkustaminen ulkomaille

Diabetes ei estä matkustelua, mutta tietyt asiat kannattaa huomioida ja selvittää jo ennen matkalle lähtöä.

Tarkista seuraavista listoista mitä tulee huomioida jo matkaa suunnitellessa. Varmuuden vuoksi paikalliset lääkäripalvelut on hyvä selvittää vaikka matkatoimiston kautta. Kannattaa myös huomioida, että insuliinihoidossa lämpötila vaikuttaa insuliinin annosteluun.

Jos diabeteksen hoitoon ollaan tekemässä muutoksia, ne kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa tai jättää toteutettaviksi vasta matkan jälkeen.

Ennen matkaa

  • tarkista vakuutustesi voimassaolo ja mitä ne korvaavat
  • ota mukaasi voimassaolevat lääkereseptit ja lääkärin kirjoittama englanninkielinen diabetestodistus (Medical Certificate -pohjan voit tulostaa esim. Diabetesliiton verkkosivuilta)
  • huolehdi rokotukset kuntoon hyvissä ajoin
  • varaa riittävä määrä lääkkeitä koko matkan ajaksi
  • pakkaa lääkkeet (sekä tabletit että insuliinit) ja tarvikkeet käsimatkatavaraan alkuperäispakkauksissaan
  • pakkaa myös rakkolaastareita, desinfiointitarpeita ja mahdollisesti tukisukat
  • hyvät ja istuvat kengät, jotka ovat olleet käytössä jo aiemmin

Matkan aikana:

  • huomioi aikaeron vaikutukset insuliinihoitoon – yli 3 tunnin aikaero vaatii insuliiniannoksen muutoksen (kysy lisätietoja diabeteshoitajaltasi)
  • liikuttele jalkoja pitkän lennon aikana
  • juo riittävästi vettä
  • huolehdi jaloistasi, sillä matkalla ne usein rasittuvat normaalia enemmän – vältä esimerkiksi kävelyä paljain jaloin, kuumilla alustoilla ja ota heti yhteys lääkäriin, jos infektio-oireita ilmenee