Eteisvärinä

Eteisvärinä eli flimmeri on yleisin krooninen rytmihäiriö, jossa sydän sykkii epäsäännöllisesti ja usein liian tiheästi. Suomessa arvioidaan olevan nykyään lähes 230 000 eteisvärinäpotilasta.

Eteisvärinä on usein oireeton ja sen ensimmäinen merkki saattaakin olla aivoinfarkti. Ajoissa aloitettu hoito kohentaa elämänlaatua ja ehkäisee vakavia seurauksia. Siksi säännöllinen pulssin tunnustelu kannattaakin ottaa tavaksi, koska se on ainoa tapa havaita oireeton eteisvärinä.

Eteisvärinää hoidetaan lääkkein, toimenpitein ja säännöllisin elämäntavoin. Myös riskitekijöiden, kuten kohonneen verenpaineen, hyvä hoito on tärkeää.

Sivun sisältö ja pikalinkit:

Tietoa eteisvärinästä

22.1.2022 Eteisvärinä

Eteisvärinä eli flimmeri on yleisin krooninen rytmihäiriö. Suomessa arvellaan eteisvärinää sairastavia olevan noin 100 000 henkeä.

Lue lisää
22.1.2022 Eteisvärinä

Tunnetko eteisvärinään liittyvät termit? Tarkasta ja päivitä tietosi

Lue lisää

Eteisvärinän diagnosointi ja hoito

25.1.2022 Eteisvärinä

Eteisvärinäpotilas voi yleensä elää ja työskennellä lähes normaalisti. Muita sydäntauteja ehkäisemällä voi ehkäistä samalla myös eteisvärinää.

Lue lisää
22.1.2022 Eteisvärinä

Eteisvärinäpotilaille määrätään yleensä verenohennuslääkitys eli antikoagulaatiohoito. Lääkitys pienentää aivohalvauksen riskiä.

Lue lisää
25.1.2022 Eteisvärinä

Rytminhallinnalla tarkoitetaan eteisvärinässä rytminsiirtoa sekä rytmihäiriön uusiutumista estävää lääke- ja muuta hoitoa.

Lue lisää
22.1.2022 Eteisvärinä

Joskus eteisvärinän hoidossa turvaudutaan invasiivisiin toimenpiteisiin lääkärin yksilöllisen arvion perusteella.

Lue lisää
22.1.2022 Eteisvärinä

Eteisvärinän hoidossa voidaan potilaskohtaisesti turvautua myös rytmihäiriölääkkeisiin.

Lue lisää
25.1.2022 Eteisvärinä

Eteisvärinäpotilaan omahoitoon liittyvät ennen kaikkea säännölliset elämäntavat. Myös stressin välttäminen ja riittävä unensaanti ovat tärkeitä tekijöitä eteisvärinän hallinnassa.

Lue lisää
25.1.2022 Eteisvärinä

Terveelliset elämäntavat kuten liikunta, sydänystävällinen ruokavalio ja alkoholin käyttäminen korkeintaan kohtuudella tukevat eteisvärinän hoitotasapainoa.

Lue lisää

Sydämellä tänään - eteisvärinä

1.2.2022 Sydämellä tänään

Katso ohjevideomme, joka opastaa pulssin tunnusteluun ja epäsäännöllisyyksien huomaamiseen.

Lue lisää

Hyödylliset testit ja oppaat