Verenpaine

Noin kaksi miljoonaa aikuisikäistä suomalaisista kärsii sydän- ja aivoterveyden kannalta liian korkeasta verenpaineesta. Vaikka kohonnut verenpaine ei useinkaan oireile, se altistaa monille vakaville liitännäissairauksille.

Aivot, sydän ja munuaiset ovat varsin suojattomia kohonneen verenpaineen haitoilta ja verenpainetauti lisää riskiä sairastua myös muistisairauksiin.

Verenpainetta kannattaa alkaa seurata viimeistään keski-iässä joko terveydenhuollossa tai kotimittarilla, jotta sen nousuun voidaan puuttua ajoissa sekä terveellisillä elämäntavoilla että lääkehoidolla.

Sivun sisältö ja pikalinkit:

Tietoa verenpaineesta

17.1.2022

Verenpaine on sairaus, joka vähentää eniten terveitä elinvuosia ja rajoittaa toimintakykyä. Verenpaineen vaarallisuutta lisää se, että sitä voi sairastaa täysin huomaamattaan.

Lue lisää
24.1.2023

Verenpainetta mitataan verenpainemittarilla yleensä lääkärikäynnin yhteydessä. Verenpainetta on hyvä mitata myös kotona.

Lue lisää
4.10.2021

Kohonnut verenpaine altistaa lisäsairauksille. Siksi verenpainetaudin ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kannattaa perehtyä.

Lue lisää
24.1.2022

Joillakin ihmisillä on synnynnäisesti matala verenpainetaso. Etenkin naisilla verenpaine voi olla tavallista matalampi ilman haittaa.

Lue lisää
24.1.2022

Onko verenpaineeseen liittyvät termit hukassa? Tarkista kohonneeseen verenpaineeseen liittyvä sanasto kattavasta tietopaketistamme.

Lue lisää

Diagnosointi ja hoito

18.10.2021

Korkeaa verenpainetta hoidetaan ensisijaisesti terveellisillä elämäntavoilla. Joskus niiden tueksi tarvitaan myös lääkitystä.

Lue lisää
9.11.2021

Verenpainelääkkeitä tarvitaan, jos elämäntapamuutokset eivät auta. Lääkitys laskee verenpainetta ja vähentää lisäsairauksien riskiä

Lue lisää
4.10.2021

Verenpainelääkkeitä tarvitaan, jos elämäntapamuutokset eivät auta. Lääkitys laskee verenpainetta ja vähentää lisäsairauksien riskiä.

Lue lisää
24.1.2022

Verenpaineen säännöllinen omatoiminen mittaaminen sekä tulosten ja mahdollisten haittavaikutusten kirjaaminen edesauttavat hoidon onnistumista.

Lue lisää
1.11.2021

Terveelliset elämäntavat ovat aina osa korkean verenpaineen hoitoa. Lievästi kohonneen verenpaineen hoidossa ei välttämättä muuta tarvita.

Lue lisää
1.11.2021

Terveellisempi ruoka on hyväksi korkealle verenpaineelle. Tutustu viisaisiin valintoihin ruokavaliossa ja suolan käytössä.

Lue lisää
1.11.2021

Korkki kiinni ja tumppaa tupakka. Alkoholilla ja tupakalla on monia haitallisia vaikutuksia verenpaineeseen.

Lue lisää
11.10.2021

Painonhallinta kuuluu korkean verenpaineen hoitoon. Terveellisin ja pysyvin painonpudotus tapahtuu vähitellen.

Lue lisää

Sydämellä tänään - verenpaine

1.12.2020

Noin 40 % suomalaisista kärsii valtimo- ja aivoterveyden kannalta liian korkeasta verenpaineesta.

Lue lisää
20.9.2021

Terveellinen ja monipuolinen ravitsemus on yksi olennaisimmista verenpainetta hoitavista elintavoista.

Lue lisää

Hyödylliset testit ja oppaat