Tavalliseen flunssaan ei ole parantavaa hoitoa, vaan se loppuu lopulta omia aikojaan. Olennaista on lievittää oireita”, toteaa HUSin infektiosairauksien ylilääkäri, dosentti Asko Järvinen.

Oireiden lievityksessä kannattaa Järvisen mukaan keskittyä siihen, minkä itse kokee hankaloittavan oloa. Flunssa voi vaivata eri tavoin, riippuen esimerkiksi nenän rakenteesta. ”Jollakin esimerkiksi nenän tukkoisuus voi haitata nukkumista, ja toinen taas kärsii enemmän yskimisestä.”

Järvinen korostaa, että kaikki itsehoitolääkkeet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Jos esimerkiksi nuhan eritystä rajoittavia lääkkeitä käytetään pitkään, seurauksena voi olla nenän limakalvojen kuivuminen ja verenvuoto.

Lepo ja hoito kotona ovat parasta

Varsinkin alkuvaiheessa ja jo ennen oireiden ilmaantumista flunssa tarttuu herkästi, joten sairastuneen olisi senkin vuoksi hyvä pysytellä lepäämässä kotona. Runsas juominen ja lämmin neste ovat tarpeen.

”Lämpimän nesteen nauttiminen voi auttaa ohentamaan sitkasta limaa ja helpottamaan sen valumista ulos. Moni on todennut hyväksi myös nenäkannuhuuhtelun, joka poistaa eritettä pääkäytävistä ja saattaa myös auttaa poskiontelontulehdukseen. Sen käytössä tulee tarkistaa, että suolamäärä on oikea. Liian väkevä voi kuivattaa, liian laimea turvottaa limakalvoja”, Järvinen muistuttaa.

Kuumelääkkeiden käyttöön harkintaa

Särkyyn ja kuumeeseen auttaa yleensä tehokkaasti tulehduskipulääke, mutta Järvinen kehottaa arvioimaan sen tarvetta. ”Lapsilla kuumeen alentaminen on olennaista, jos kuume nousee yli 38,5:n tai jos hänellä on kuumekouristuksia. Lapsilla lämmönsäätely on aikuisia heikompi, joten kuume nousee helpommin.” Aikuiselle Järvinen suosittelee kuumeen alentamista lääkkeellä vasta, jos kuume vaikuttaa yleistilaan.

Aspiriinilääkkeitä ei Järvisen mukaan tulisi antaa lapsille lainkaan, mahdollisen vaikkakin harvinaisen Reyen-syndrooman vuoksi. ”Aikuisella niiden käyttöön ei ole suurta estettä, ellei hänellä ole munuaistautia tai jotain lääkitystä, jonka kanssa aspiriinia ei saa käyttää.”

Järvinen muistuttaa, että aspiriinia sen enempää kuin ibuprofeiiniakaan ei tulisi käyttää samaan aikaan Marevan-lääkityksen kanssa. Usein turvallisin ratkaisu kuumelääkkeeksi flunssaan on hänen mukaansa parasetamoli.

”Toisaalta parasetamoli on maksatoksinen aine. Ohjeen annoskokoja ei saa ylittää, ja kuume- ja kipulääkkeet on tarkoitettu oireiden hoitoon, eli käyttö lopetetaan heti, kun oireetkin loppuvat.”

Sinkkiasetaatin hyödystä viitteitä

Sinkkiasetaatin vaikutuksista flunssaan on toistaiseksi vain vähän tietoa. ”Viitteitä on saatu, että sinkkiasetaatti voisi lyhentää flunssan kestoa, kunhan sen käyttö aloitetaan pian oireiden ilmaantumisen jälkeen. Tällöin annoksen on oltava iso ja näyttö vaikutuksesta on saatu pääosin imeskeltävistä lääkkeistä”, Järvinen sanoo.

Vastaanotolle Järvinen kehottaa lähtemään silloin, jos yleiskunto laskee tai flunssan oireet poikkeavat selvästi saman henkilön tavallisista flunssan oireista.

CE-merkitty lääkinnällinen laita, valmistaja: Pharmia Oy

Yskällä on oma tehtävänsä

Yskänlääkkeistä on hyvin tiedossa, että ne eivät hoida yskää, mutta saattavat helpottaa oireita. Järvinen muistuttaa, että yskä pyrkii poistamaan hengitysteihin kertynyttä limaa, eli yskällä on oma flunssaa hoitava tehtävänsä.

”Toki, jos kipeä tai limainen yskä tekee olon kurjaksi, yskänlääke voi helpottaa oloa. Toipumisen kannalta on tärkeää, että potilas pystyy nukkumaan.”

Yskivälle lapselle Järvinen suosittelee helpotukseksi höyryhengitystä suihkuhuoneessa. ”Missään nimessä lasta ei pidä laittaa kiehuvan kattilan ylle, sillä kuuma höyry polttaa herkästi ja lapsi ei välttämättä osaa sanoa asiasta.” Yskänlääkkeitä ei lapsille suositella enää lainkaan.

Joillakin yskimistä voi vähentää pullopuhallus esimerkiksi nestepatjaa vastaan. ”Varsinkin keuhkokroonikolle tai iäkkäälle saattaa olla apua puhalluslaitteesta.”

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella