"Jos kyykäärmeitä ei halua pihalleen, kannattaa nurmikko pitää lyhyenä ja siivota romu- ja kivikasat pois”, neuvoo Tampereen luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Tomi Kumpulainen.

Hänen mukaansa kyyt viihtyvät siellä, missä on suojaa, ruuaksi pikkujyrsijöitä ja talvehtimispaikka lähellä. ”Kyiden suosikkipaikkoja ovat hakkuuaukeat, niityt, rannat ja pellonreunat.” Kyy osaa myös uida, joten sen sahalaitaisen, ruskean tai mustan selän saattaa nähdä vedessäkin. Vaan harvoinpa ihminen kyihin oikeastaan törmää, sanoo Kumpulainen. ”Jos kyy vain voi, se lähtee karkuun ennen kuin ihminen edes huomaa sitä. Kyy tuntee maan tärinän.”

Puremista kyyt käyttävät Kumpulaisen mukaan aivan äärimmäisenä hätäkeinona. Myrkkyhän on tarkoitettu oman saaliin, kuten vaikkapa myyrän, lamauttamiseen. Kyykäärmeitä esiintyy koko Suomessa, aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Kyy on selvästi yleisempi kuin rauhoitettu ja myrkytön rantakäärme, jota esiintyy lähinnä Etelä-Suomessa ja Keski-Suomen eteläosissa. Saappaat siis jalkaan!

Kyypakkaus on kaiken ikäisille sopiva ensiapu kyynpuremaan ja ampiaisen ja mehiläisen pistoon. Kyynpureman yhteydessä täytyy aina mennä myös lääkäriin. Pakkaus kannattaa hankkia varalle, varsinkin jos kesämökki sijaitsee kaukana lääkäripalveluista. Mökillä on myös hyvä tarkistaa, ettei kyypakkaus ole talvella jäätynyt ja menettänyt tehoaan.

Teksti: Mirva Kipinoinen