Närästys, kyyn puremat, kiusaavat ötökät ja mökkireissulla syntyneet naarmut ovat kesäisiä vitsauksia, joiden hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Näillä vinkeillä taltutat kesäiset vaivat ennen kuin niistä koituu enemmän harmia.

Lapsille täytyy muistaa pakata omat, lapsille sopivat lääkkeet.

Tarkista päiväykset

Lääkekaappi on syytä päivittää kesän alussa kuntoon sekä kotona että mökillä. Yliopiston Apteekin farmaseutin Leena Äyräpään mukaan kesäisen lääkekaapin ja matkalääkelaukun päivittäminen kannattaa aloittaa tarkistamalla lääkkeiden päiväykset. Myös talven yli mökin lääkekaapissa olevat lääkkeet on hyvä vaihtaa uusiin, jos ne ovat altistuneet jäätymiselle.

”Lisäksi täytyy katsoa, että tärkeimmät puhelinnumerot ja mökin koordinaatit ovat esillä hätätilanteita varten”, Äyräpää vinkkaa.

Haavanhoitotarvikkeet ajan tasalle

Kesällä sattuu ja tapahtuu, joten sidetarpeita, haavanhoitotarvikkeita ja laastareita kuluu. Äyräpää muistuttaa, että haavanhoidossa on tärkeää muistaa hyvä haavanpuhdistustuote.

”Kesällä haavat voivat tulehtua helposti, ja ihotulehdusvoide auttaa, jos paraneminen viivästyy ja haava tulehtuu. Lisäksi erilaisia haavasiteitä on hyvä olla valmiina monessa koossa. Palovammoja varten kannattaa varata rasvaside tai palovammalaastari.”

Monipuolinen haavageeli sopii haavoille, auringonpolttamiin, palovammoihin sekä hiertyneelle ja halkeilevalle iholle

Äyräpää kehottaa pitämään lääkekaapissa myös kolmioliinan raajan tukemista varten sekä haavansulkuteippejä, jotka toimivat hyvin viiltohaavojen hoidossa.

”Myös pinsetit on hyvä olla mukana tikkujen poistamista varten, saksia tarvitaan sidetarpeiden leikkaamiseen ja kylmäpusseja kannattaa pitää varalla erilaisten nyrjähdysten ja venähdysten varalta.”

Vatsavaivat kuriin

Vatsavaivat saa helpoiten estettyä hyvällä käsihygienialla. Käsien huolellinen pesu puhdistaa kädet parhaiten, mutta jos pesu on vaikea toteuttaa, desinfioiva käsigeeli on hyvä apu matka-apteekkiin.

”Lisäksi lääkekaappiin on syytä pakata lääkehiiltä ja ripulilääkettä sekä tarvittaessa närästyslääkettä, nesteytysjuomajauhetta ja ummetuslääkettä.”

Älä unohda hydrokortisonitabletteja

Hydrokortisonitabletit kuuluvat jokaisen lääkekaapin sisältöön: ne toimivat ensiapuna sekä kyyn purressa että ampiaisen pistäessä.

”Hydrokortisonitabletit ovat vain ensiapu, joten pureman saanut täytyy kuljettaa lääkäriin mahdollisimman pian. Jos kyy puree lemmikkiä, ei tabletteja tule käyttää, vaan kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkärin mahdollisimman pian ja toimia eläinlääkärin ohjeen mukaan.”

Moni tarvitsee kesällä myös allergialääkkeitä, kuten antihistamiineja. Niistä on apua, jos on allerginen esimerkiksi siitepölyille.

Suojaudu auringolta

Aurinkovoiteita ei kannata jättää kotiin pilviselläkään säällä. Parhaiten auringonpolttamilta välttyy, kun käyttää pitkähihaisia vaatteita ja pysyttelee varjossa.

”Varsinkin pienet lapset on syytä pitää varjossa. Jos iho sattuu kärähtämään, kortisonivoide lievittää oireita. Myös after sun -voiteet viilentävät ja helpottavat oloa tehokkaasti.”

Kipulääkkeet koko perheelle

Mökin lääkekaapista ei sovi unohtaa särkylääkkeitä ja kuumemittaria. Mukaan on hyvä pakata sekä tulehduskipulääkkeitä että parasetamolia.

”Lapsille täytyy muistaa pakata omat, lapsille sopivat lääkkeet. Lapsiperheen lääkekaappiin kannattaa varata myös puuduttavia korvatippoja, jotka auttavat korvatulehduksen ensioireissa.”

Punkit pois

Punkkeja esiintyy jo lähes koko Suomen alueella, joten punkkipihdit on syytä ottaa mukaan lyhyillekin reissuille.

”Rannikkoseudulla myös punkkirokote saattaa olla tarpeen. Tällaisilla alueilla iho täytyy tarkastaa punkkien varalta päivittäin”, Äyräpää kertoo.

Muista nämä kesän lääkekaappiin:

  • Sidetarpeita, laastareita, ihoteippiä, kolmioliina, haavojen NaCl-huuhteluliuos, rasvaside, laastareita, hydrokortisonivoidetta, ihotulehdusvoidetta, haavageeliä sekä pinsetit ja sakset.
  • Kyypakkaus, antihistamiineja, kortisonivoidetta, aurinkorasvaa ja after sun -voidetta.
  • Närästyslääkettä, ripulilääkettä, ummetuslääkettä, lääkehiiltä.
  • Tulehduskipulääkettä ja parasetamolia, puuduttavat korvatipat lapsille.
  • Älä unohda myöskään: punkkipihdit, huuhteluliuos silmille, käsihuuhde, kuumemittari, kylmäpussit.

Teksti: Pi Mäkilä