Siitepölyallergia oireilee monin tavoin silmien kutinasta vuotavaan nenään ja ihottumasta kurkun kutinaan. Jos oireet kuitenkin kiusaavat perustervettä aikuista vain keväällä ja kesällä, ja ne laantuvat  antihistamiinilla parissa viikossa, apteekin apu riittää.

Yksi tabletti päivässä

Antihistamiini on lääke, joka estää allergiareaktiossa erittyvän, oireita aiheuttavan histamiini-välittäjäaineen eritystä elimistössä. Sen vaikutuksen huomaa nopeasti, alle tunnissa. Antihistamiineja otetaan yleensä yksi tabletti päivässä. Annostusta ei pidä muuttaa omin päin ilman lääkärin määräystä. Liian pieni annos ei tehoa ja liian suuri väsyttää.

Antihistamiini ei menetä tehoa vuosikymmentenkään käytössä, vaikka siitepölyallergikosta saattaa väliin siltä tuntuakin. ”Siitepölyjen määrä vaihtelee eri vuosina. Ellei antihistamiinitabletti yksinään auta, tarvitaan paikallishoitovalmisteita: nenäsuihkeita ja silmätippoja. Antihistamiinin vaihto toiseen voi myös auttaa”, farmaseutti Ritva Vähäkangas neuvoo.

Aiheeseen liittyvää:

Siitepölyallergikon kannattaa käyttää antihistamiinia säännöllisesti, sillä ilman sitä oireet palaavat nopeasti. Hoitamaton allergia heikentää elämänlaatua: päivällä tukkoisuus väsyttää ja yöllä se haittaa nukkumista. Hoitamaton allerginen nuha lisää riskiä sairastua astmaan.

Illalla otettu antihistamiini auttaa

Jos antihistamiini tuntuu väsyttävän, se kannattaa ottaa illalla ennen nukkumaan menoa. Myös aamutukkoisen kannattaa napata antihistamiini nukkumaan mennessä, sillä lääke on tehokkaimmillaan joidenkin tuntien kuluttua. Sama ajankohta on usein astmaatikollekin paras antihistamiinin ottoon. ”Illalla otetun antihistamiinin pitoisuus elimistössä on suurimmillaan aamuyöstä – hetkenä, jolloin elimistön oma kortisonituotanto on matalimmillaan ja astmaoireet pahimmillaan.”

Milloin lääkärin puoleen?

”Lääkäriä tarvitaan, jos allergiaksi epäilty oireilu on hankalaa ja henkeä ahdistaa. Vastaanotolle mennään myös, jos oireet kestävät kauan eikä lyhyt antihistamiinijakso poista niitä”, Ritva Vähäkangas sanoo.

Jos oireet jatkuvat siitepölykauden jälkeen, syy niihin voi olla jossain muussa lääkärinhoitoa vaativassa sairaudessa kuin allergiassa. Nenän toispuoleinen tukkoisuus kielii monesti polyypeistä, nenän limakalvon hyvälaatuisista limakalvopullistumista.

Lääkäriin myös näissä tapauksissa

Alle kuusivuotiaan lapsen ja odottavien ja imettävien äitien allergiaoireita ei saa hoitaa itse antihistamiinilla ilman lääkärin lupaa. Myös perussairauksia sairastavan tulee kysyä allergiaoireiden hoidosta lääkäriltä. Astmaatikot osaavat yleensä varautua siitepölykauteen lisäämällä hoitavan lääkkeen määrää.

Koska siitepölyallergikko on usein allerginen monen eri kasvin siitepölylle, hän saattaa tarvita antihistamiinia jopa puoli vuotta yhtäjaksoisesti. Tällöin kannattaa pyytää lääkäriltä antihistamiiniresepti. ”Isot pakkauskoot tulevat pieniä edullisemmiksi, mutta ne vaativat reseptin.”

Asiantuntijana farmaseutti Ritva Vähäkangas, astmahoidon erityispätevyys, Lielahden Apteekki, Tampere
Teksti: Virve Järvinen