Miksi verenpainetta kannattaa seurata?

Kohonnut verenpaine on siitä hankala, että sitä ei useinkaan itse huomaa, mutta pahimmillaan sillä voi olla ikävät seuraukset. Verenpainetauti saattaa tuoda muassaan esimerkiksi sydän- tai aivoinfarktin tai sydämen eteisvärinän tai sairastuttaa munuaiset.

Jos verenpaine on koholla jo keski-iässä, se tuo iäkkäämmille ihmisille merkittävän riskin myös muistisairauksien osalta.

Ainoa tapa pysyä selvillä omasta verenpaineestaan on mitata se säännöllisesti.

Minkä ikäisenä säännöllinen seuraaminen kannattaa aloittaa ja miksi?

Jo kolmikymppisen on hyvä tietää omat verenpainelukemansa. Näin sen vuoksi, että arviolta puolella 30 vuotta täyttäneistä on koholla oleva verenpaine. Syitä on monia: verenpaine voi olla nousussa elintapojen ja esimerkiksi ylipainon vuoksi, mutta myös perimällä on vaikutusta.

Hyvä uutinen on, että jos verenpaine saadaan ajoissa hallintaan, sydämen ja verisuonten kunto ei ehdi vaurioitua. Vakavia haittoja päästään ehkäisemään ajoissa.

Miten verenpainetta kannattaa seurata – lääkärillä käydessä vai säännöllisesti kotona?

Luontevinta on mitata verenpainetta kotona. Lääkärikäynnillä voi jännittää, ja verenpainelukemat ovat sen vuoksi vastaanotolla usein selvästi korkeammat kuin kotimittauksessa.

Verenpainetta on kotonakin tarpeen mitata neljän päivän, jopa viikon sarjana. Kotimittaus on järkevin ja kätevin tapa pysyä ajan tasalla omista verenpainelukemistaan.

Verenpainemittari on oiva satsaus omaan terveyteen. Mutta jos et omista kotimittaria, lähimmältä terveysasemalta löytyy yleensä verenpaineen omamittauspiste.

Kuinka yleistä kohonnut verenpaine on?

Verenpainetauti on Suomessa valitettavan yleinen sairaus sekä miehillä että naisilla. 50–59-vuotiaista miehistä noin 60 prosentilla ja naisista 50 prosentilla on kohonnut verenpaine. 70–79-vuotiaissa prosenttiosuus on jo 80.

Miten verenpaineen seuraamisen saa osaksi arkea?

Verenpaine kannattaa mitata seurantajakson aikana aamuin illoin. Aamulla paras aika on kello kuuden ja yhdeksän välillä ja illalla niin ikään iltakuuden ja iltayhdeksän välillä.

Voit miettiä itse, mikä olisi se paras hetki, jolloin verenpaineen mittaaminen solahtaisi sujuvasti arkeesi: sopisiko rytmiisi kenties se, että mittaat aamuarvon ennen hammaspesua ja sovittaisit iltamittauksen osaksi iltarutiineja, sopivaan rauhoittumisen hetkeen?

Jos käytössäsi on aamulla tai illalla otettavia lääkkeitä, teethän mittaukset kuitenkin ennen niiden ottoa.

Mitkä ovat verenpaineen viitearvot? Milloin verenpaineen vuoksi on syytä lähteä lääkäriin?

Verenpaineesi on hyvissä kantimissa, jos lukemasi jäävät toistuvissa kotimittauksissa alle 135/85 elohopeamillimetrin eli mmHg:n. Mielellään ne saavat olla vähän allekin. Mutta lääkärin mittaamana lukemat 140/90 mmHg katsotaan kohonneeksi verenpaineeksi – eli se tietää verenpainetautia.

Jos lukemasi ovat kotiseurantajakson aikana yli suositellun, kannattaa lähteä lääkärin pakeille. Lääkäriä auttaa suuresti tekemäsi kotiseuranta, joten ota paperille panemasi lukemat mukaan.

Lääkäri diagnosoi verenpainetaudin, neuvoo elintapamuutoksiin ja määrää korkeaan verenpaineeseen lääkityksen.

Voiko verenpaine olla liian alhainen?

Terveellä ja vointinsa hyväksi tuntevalla ihmisellä matala verenpaine ei ole vaaraksi. On tavallista, että nuoren, hoikan ja liikkuvan henkilön verenpaine on niinkin alhainen kuin 90/50 mmHg.

Vaaratonta on sekin, että nopeasti sängyltä tai istumasta ylös noustessasi tunnet silloin tällöin huimausta. Tämä johtuu verenpaineen tilapäisestä laskusta.

Onko satunnainen kohonnut arvo vaarallinen?

Verenpaine vaihtelee luonnostaan, tilanteesta riippuen. Kovassa rasituksessa verenpaine kohoaa selkeästi, jotta lihakset saisivat riittävästi verta. Myös pelästyminen, suuttuminen tai esimerkiksi kipu nostavat verenpainetta hetkeksi. Vaarallista tällainen ei ole, jos arvot ovat muutoin normaalit.

Mitä asioita verenpainettaan pohtivan kannattaa välttää?

Verenpainetta kohottavat etenkin vähäinen liikunta, ylipaino ja varsinkin vyötärölle kertyneet kilot, runsas alkoholin sekä suolan käyttö ja tupakkatuotteet. Ehkäisypillerit sekä vaihdevuosien hormonihoito kohottavat nekin verenpainetta, samoin runsaat määrät tulehduskipulääkkeitä. Myös jatkuva stressi on yksi korkean verenpaineen tunnetuista riskitekijöistä – hyödyllistä on siksi pohtia, miten stressiä voisi hallita tai jopa vähentää.

Jos lukemasi näyttävät liikaa, lakritsi ja salmiakki kannattaa jättää herkutteluhetkistä kokonaan pois. Ne sisältävät ainetta nimeltä glykyrritsiini, joka nostaa verenpainetta.

Onneksi elintapojen petraus ei ole koskaan liian myöhäistä. Pienetkin parannukset auttavat verenpaineeseen.

Miten verenpaineen hyvää tasoa voi edistää omin toimin?

Sydän ja verisuonisto kiittävät yleisistä terveistä elintavoista, kuten tupakoimattomuudesta, säännöllisestä liikunnasta sekä monipuolisesta ja sydänystävällisestä ravinnosta. Myös painonhallinta on tuiki tärkeässä roolissa verenpaineen säätelyssä.

Unohtaa ei myöskään kannata hyvän unen merkitystä. Keräät itsellesi terveitä elinvuosia pitämällä huolta jaksamisestasi.

Näin mittaat verenpaineen kotona

Olkavarsimittarilla verenpaineen mittaus käy tähän tapaan:

  1. Istuudu tuoliin tai sohvaan ja nojaa rennosti selkänojaan. Kiedo mansetti paljaan olkavarren ympärille siten, että sormesi mahtuu mansetin ja olkavarren väliin.
  2. Varmista, että laitteen letku on suorassa ja että olet kiinnittänyt mansetin niin päin, että letku lähtee mansetin alareunasta, kyynärtaipeestasi.
  3. Käsivartesi on hyvä olla noin 90 asteen kulmassa siten, että mansetti ja sydän ovat samalla tasolla.
  4. Rauhoitu viitisen minuuttia rennosti hengitellen.
  5. Paina mittari käyntiin. Pysyttele mittauksen ajan liikkumatta ja puhumatta.
  6. Kirjaa tulos paperille ja toista mittaus. Jatka näin neljän päivän tai viikon ajan. Säilytä paperi ja vie tarvittaessa lääkärin nähtäväksi.

Lähteet:

www.sydän.fi/sydantietoa
https://www.itsehoitoapteekki.fi/globalassets/orionsydan/testit-ja-oppaat/pdf/orionsydan_verenpaineopas_web8.pdf
https://www.itsehoitoapteekki.fi/globalassets/orionsydan/testit-ja-oppaat/pdf/nainen_ja_sydan_opas_2021.pdf

Teksti: Essi Kähkönen