Tarvitseeko elimistö rasvaa?

Kyllä. Rasva on paitsi energian lähde, myös solujen rakennusaine. Välttämättömiksi kutsuttuja rasvahappoja keho ei kykene itse valmistamaan vaan tarvitsemme niitä ravinnosta.

Miksi omega-3-rasvahappojen saantiin tulisi kiinnittää huomiota?

Länsimaisessa ruokavaliossa on yleensä runsaasti omega-6-rasvahappoja, joita saa esimerkiksi liha- ja maitotuotteista sekä kasviöljyistä. Elimistö tarvitsee kuitenkin myös omega-3-rasvahappoja, joita saa riittävästi monipuolisesta, kalaa sisältävästä ruokavaliosta. Jos ruokavalio on yksipuolinen, omega-3-rasvahappojen saanti voi jäädä vähäiseksi.

Mitkä ovat omega-3-rasvahappojen terveyshyödyt?

Tutkimusten mukaan omega-kolmosiin kuuluvat DHA- ja EPA-rasvahapot tukevat sydänterveyttä, kun niitä nautitaan päivittäin 250 mg. DHA edistää myös aivojen toimintaa ja normaalia näkökykyä. Edulliset vaikutukset aivoille ja näkökyvylle saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA:ta. Raskauden ja imetyksen aikana äidin DHA:n saanti tukee sikiön ja rintaruokitun imeväisen aivojen ja silmien normaalia kehitystä. Edullinen vaikutus sikiölle ja imeväisille saavutetaan, kun äiti saa päivittäin 200 mg DHA:ta normaalin muun omega-3-rasvahappojen päiväsaannin, 250 mg EPA:a ja DHA:ta, lisäksi

Omega-3-perheen eri terveysvaikutuksia tutkitaan jatkuvasti lisää. 

Mistä ruoka-aineista omegakolmosia saa?

Omegakolmosiin kuuluvia DHA- ja EPA-rasvahappoja on eniten rasvaisissa kaloissa ja merilevässä. Näistä koostuvia aterioita suositellaan nauttimaan vähintään 2 kertaa viikossa säännöllisesti. Villikalan (kuten merilohen, sardiinin ja silakan) rasvahappokoostumus on huomattavasti parempi kuin viljellyn kalan. Se tulisi nauttia hellävaroin kypsennettynä: paistinpannun kovassa lämpötilassa rasva hapettuu.

Entä jos kala ei maistu näin usein tai on kala-allergia?

Jos haluaa varmistaa omega-kolmosista saatavat terveyshyödyt mutta saanti jää syystä tai toisesta liian alhaiseksi, laadukas ravintolisä voi olla hyvä vaihtoehto.

Omega3-lisä sopii kaikenikäisille joko kuuriluontoisesti tai säännöllisesti käytettäväksi. Useimmat kala-allergikot voivat käyttää tuotteita turvallisesti, mutta koska valmisteissa on eroja, niiden sopivuus kannattaa varmistaa terveydenhuollon ammattilaiselta tai apteekista.

Voiko epäterveellisen ruokavalion vaikutukset nollata syömällä omega-3-ravintolisää?

Ravintolisä ei koskaan korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Ravintolisää voi käyttää tukemaan ruokavaliota, mutta sen avulla ei voi nollata muutoin epäterveellisen ruokavalion mahdollisia vaikutuksia terveyteen.

Artikkelia varten on haastateltu Orionin ravintolisien kehityspäällikkö Maria Skarpia.