Monipuolinen ravinto turvaa monityydyttymättömien rasvahappojen saantia myös raskauden aikana.

Omega-6-rasvahappoja saadaan yleensä ruoasta riittävästi, ja omega-3-rasvahappojenkin saanti on mahdollista turvata, kun rasvan lähteisiin kiinnittää huomiota. Aikuisten suositeltava omega-3-rasvahappojen saanti on vähintään prosentti päivittäisestä kokonaisenergiasta. Käytännössä tämä tarkoittaa aikuisille noin 2 g omega-3-rasvahappoja, josta DHA:a ja EPA:a tulisi olla 250 mg/vrk.

Rasvahapot tukevat sikiön ja imeväisen kehitystä

Sikiö tarvitsee rasvahappoja etenkin raskauden viimeisellä kolmanneksella. 

Äidin DHA:n saanti tukee sikiön sekä rintaruokinnassa olevan vauvan aivojen ja silmien normaalia kehitystä. Äidin nauttima DHA-rasvahappo siirtyy äidinmaitoon ja edelleen lapseen. Edullinen vaikutus sikiölle ja imeväisille saavutetaan, kun äiti saa päivittäin 200 mg DHA:ta normaalin muun omega-3-rasvahappojen päiväsaannin, 250 mg EPA:a ja DHA:ta, lisäksi. 

Jos nauttii vähintään kaksi ateriaa rasvaista kalaa viikossa, saa riittävästi omega-kolmosta. Kalan käyttö on hyväksi myös D-vitamiinin saannin kannalta.

Kala-allergiset turvaavat riittävän omega-3-rasvahappojen saannin käyttämällä alfalinoleenihappoa sisältäviä kasviöljyjä (mm. rypsi-, rapsi-, camelina-, pellava-, saksanpähkinöljyt). Rajoituksiakin on: Ruokaviraston mukaan raskaana olevien ja imettävien ei pitäisi syödä elohopeaa keräävää haukea.

Lisäksi on hyvä vaihtaa eläinperäinen rasva ruoanlaitossa kasviöljyksi.

Riittävää omega-3:n saantia voi tukea ravintolisällä.

Syytä lopettaa ajoissa ennen synnytystä ja leikkausta

Kalaöljypohjaisten ravintolisien käytöstä on annettu eri tahoilta ristiriitaista tietoa. Esimerkiksi osa neuvoloista antaa ohjeen olla käyttämättä omega-valmisteita, toiset tahot taas puoltavat niiden käyttöä. Siksi Orionin lääketieteelliset asiantuntijat selvittivät asiaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on teratologinen tietopalvelu, joka liittyy äidin lääkeneuvontaan. Tietopalvelussa työskentelevän farmaseutin mukaan suositus lopettaa omega-3:n käyttö vähintään kuukausi ennen synnytystä perustuu käytännön tietoon, joka on saatu synnytyksiä hoitavilta henkilöiltä. Samaan on päätynyt verkossa toimivan Terveyskylän Naistalo.

Omega-3:n käyttö on hyvä lopettaa myös kuukausi ennen leikkausta, sillä rasvahapot heikentävät verihiutaleiden toimintaa ja voivat lisätä vuotoriskiä.

Toinen syy suositukseen käytännön tiedon rinnalla on yleinen varovaisuusperiaate: turhia riskejä ei kannata ottaa.

Orionin tiukkaa laadunvalvontaa noudatetaan myös ravintolisissä

Vaikka Orion on lääkeyritys, tiukkaa laadunvalvontaa noudatetaan myös ravintolisissä: muun muassa vitamiinien ja muiden ravintolisien turvallisuus arvioidaan tarkasti.

Todettakoon, että kalaöljy on eri asia kuin kalanmaksaöljy. Raskausaikana tulee välttää kalanmaksaöljyä sen sisältämän rasvaliukoisen A-vitamiinin vuoksi. Suurina annoksina sillä on todettu olevan haitallisia vaikutuksia sikiöön.

Orionin raskaana oleville suunnattu omega-3-valmiste ei sisällä A-vitamiinia eikä muitakaan lisättyjä vitamiineja. Sitä voi haluttaessa käyttää yhdessä vitamiinivalmisteiden kanssa.

Hyviä omega-3:n lähteitä ovat

  • rasvaiset kalat (esim. lohikalat)
  • rypsi- ja pellavasiemenöljy sekä rypsiöljypohjaiset margariinit
  • saksanpähkinät
  • kala-ateria 2‒3 kertaa viikossa ja kasviöljyjen käyttö ruoanlaitossa turvaa riittävän rasvahappojen saannin

Hyviä omega-6:n lähteitä ovat

  • rypsiöljy ja muut kasviöljyt, kuten maissi-, auringonkukka- ja seesamiöljy
  • kasvismargariinit
  • pähkinät ja siemenet

Teksti: Tarja Västilä