Monipuolinen ravinto turvaa monityydyttymättömien rasvahappojen saantia myös raskauden aikana.

Omega-6-rasvahappoja saadaan yleensä ruoasta riittävästi, ja omega-3-rasvahappojenkin saanti on mahdollista turvata, kun rasvan lähteisiin kiinnittää huomiota. Aikuisten suositeltava omega-3-rasvahappojen saanti on vähintään prosentti päivittäisestä kokonaisenergiasta. Käytännössä tämä tarkoittaa aikuisille noin 2 g omega-3-rasvahappoja, josta DHA:a ja EPA:a tulisi olla 250 mg/vrk.

Rasvahapot tukevat sikiön ja imeväisen kehitystä

Sikiö tarvitsee rasvahappoja etenkin raskauden viimeisellä kolmanneksella. Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA edistävät äidin sydämen normaalia toimintaa. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla kyseisiä rasvahappoja 250 mg vuorokaudessa.

Lisäksi äidin DHAn saanti tukee sikiön sekä rintaruokinnassa olevan vauvan aivojen, silmien ja näön normaalia kehitystä. Äidin nauttima DHA-rasvahappo siirtyy äidinmaitoon ja edelleen lapseen. Kun päivittäin saadaan 200 mg DHA:ta edellä suositeltujen DHA- ja EPA-rasvahappomäärien lisäksi, käytöstä voi olla hyötyä.

Jos nauttii vähintään kaksi ateriaa rasvaista kalaa viikossa, saa riittävästi omega-kolmosta. Kalan käyttö on hyväksi myös D-vitamiinin saannin kannalta.

Kala-allergiset turvaavat riittävän omega-3-rasvahappojen saannin käyttämällä alfalinoleenihappoa sisältäviä kasviöljyjä (mm. rypsi-, rapsi-, camelina-, pellava-, saksanpähkinöljyt). Rajoituksiakin on: Ruokaviraston mukaan raskaana olevien ja imettävien ei pitäisi syödä elohopeaa keräävää haukea.

Lisäksi on hyvä vaihtaa eläinperäinen rasva ruoanlaitossa kasviöljyksi.

Riittävää omega-3:n saantia voi tukea ravintolisällä.

Syytä lopettaa ajoissa ennen synnytystä ja leikkausta

Kalaöljypohjaisten ravintolisien käytöstä on annettu eri tahoilta ristiriitaista tietoa. Esimerkiksi osa neuvoloista antaa ohjeen olla käyttämättä omega-valmisteita, toiset tahot taas puoltavat niiden käyttöä. Siksi Orionin lääketieteelliset asiantuntijat selvittivät asiaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on teratologinen tietopalvelu, joka liittyy äidin lääkeneuvontaan. Tietopalvelussa työskentelevän farmaseutin mukaan suositus lopettaa omega-3:n käyttö vähintään kuukausi ennen synnytystä perustuu käytännön tietoon, joka on saatu synnytyksiä hoitavilta henkilöiltä. Samaan on päätynyt verkossa toimivan Terveyskylän Naistalo.

Omega-3:n käyttö on hyvä lopettaa myös kuukausi ennen leikkausta, sillä rasvahapot heikentävät verihiutaleiden toimintaa ja voivat lisätä vuotoriskiä.

Toinen syy suositukseen käytännön tiedon rinnalla on yleinen varovaisuusperiaate: turhia riskejä ei kannata ottaa.

Orionin tiukkaa laadunvalvontaa noudatetaan myös ravintolisissä

Vaikka Orion on lääkeyritys, tiukkaa laadunvalvontaa noudatetaan myös ravintolisissä: muun muassa vitamiinien ja muiden ravintolisien turvallisuus arvioidaan tarkasti.

Todettakoon, että kalaöljy on eri asia kuin kalanmaksaöljy. Raskausaikana tulee välttää kalanmaksaöljyä sen sisältämän rasvaliukoisen A-vitamiinin vuoksi. Suurina annoksina sillä on todettu olevan haitallisia vaikutuksia sikiöön.

Orionin raskaana oleville suunnattu omega-3-valmiste ei sisällä A-vitamiinia eikä muitakaan lisättyjä vitamiineja. Sitä voi haluttaessa käyttää yhdessä vitamiinivalmisteiden kanssa.

Hyviä omega-3:n lähteitä ovat

  • rasvaiset kalat (esim. lohikalat)
  • rypsi- ja pellavasiemenöljy sekä rypsiöljypohjaiset margariinit
  • saksanpähkinät
  • kala-ateria 2‒3 kertaa viikossa ja kasviöljyjen käyttö ruoanlaitossa turvaa riittävän rasvahappojen saannin

Hyviä omega-6:n lähteitä ovat

  • rypsiöljy ja muut kasviöljyt, kuten maissi-, auringonkukka- ja seesamiöljy
  • kasvismargariinit
  • pähkinät ja siemenet

Teksti: Tarja Västilä