Raskausajan hyvinvointi

Oma ja tulevan vauvan hyvinvointi nousee raskausaikana usein keskiöön ja yksi tärkemmistä kysymyksistä kuuluukin: "Miten minä ja vauva voimme mahdollisimman hyvin?"

Kokosimme hyvinvoinnin tueksi hyödyllistä tietoa mm. ravitsemuksesta, liikunnasta, jaksamisesta, ihonhoidosta, kiputiloista ja vaivoista.

Ravitsemus ja vitamiinit

Hyvää oloa monipuolisesta ruokavaliosta

Odottajan hyvinvoinnin perusta rakentuu monipuoliselle ruokavaliolle. Syömällä terveellisesti voi tukea omaa jaksamistaan ja hyvää mieltään. Erityisesti vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävään saantiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä niiden tarve kasvaa raskauden aikana. Raskaana oleville suositellaankin D3-vitamiinilisää ja raskautta suunnitteleville foolihappolisää.

Tutustu vitamiini- ja hivenainetuotteisiin
11.5.2021 Raskaus

Rauta on terveydelle välttämätön hivenaine, jota pitää saada säännöllisesti ravinnosta. Riittävästä raudan saannista on tärkeää huolehtia raskausaikana, sillä raudan tarve lisääntyy raskauden aikana. Myös imetys lisää raudan tarvetta.

Lue lisää
23.5.2019 Raskaus

Vitamiinisarjan neljännessä osassa kerromme, miksi B-ryhmän vitamiini folaatti on tärkeä erityisesti hedelmällisessä iässä oleville naisille ja mitkä tekijät kasvattavat folaatin tarvetta raskausaikana.

Lue lisää
20.5.2023 Raskaus

Sikiöllä rasvahappojen tarve on suurin raskauden viimeisen kolmanneksen aikana – ne tukevat kehitystä monin tavoin. Suosituksen mukaan omega-3-rasvahappojen käyttö olisi kuitenkin syytä lopettaa varmuuden vuoksi vähintään kuukausi ennen synnytystä.

Lue lisää
31.10.2019 Raskaus

Monipuolinen ruokavalio on odottajan hyvän olon perusta. Foolihapon riittävään saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota etenkin raskauden alussa, D-vitamiinia suositellaan käytettäväksi koko odotuksen ja imetyksen ajan.

Lue lisää
19.11.2019 Raskaus

Suurin osa raskaana olevista ja imettävistä vegaaneista tarvitsee kolmea ravintolisää purkista: D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja jodia.

Lue lisää
13.11.2019 Vastuullisuus

Orion valvoo lääketalon tarkkuudella myös vitamiinituotteittensa laatua. Kaiken perustana ovat tuotteen turvallisuus ja luotettava tutkimustieto.

Lue lisää
26.11.2019 Vastuullisuus

Lääketehtaana Orion tunnetaan laadusta. Myös sen myymien ei-lääkkeellisten valmisteiden, kuten vitamiinien ja muiden ravintolisien, turvallisuus arvioidaan varsin tarkasti.

Lue lisää

Vatsan hyvinvointi

Ole lempeä vatsallesi

Kun sikiö kasvaa ja kehittyy äidin kohdussa, on odottajan vatsa suuren tehtävän edessä. Ei ole ihme, että odotusaikana erilaiset vatsavaivat ovat tavallisia. On hyvä tietää, miten hoitaa yleisiä odotusajan vatsavaivoja, jos koet esimerkiksi ummetusta tai närästystä.

Tutustu vatsatuotteisiin
27.2.2019 Raskaus

Mitä kannattaa syödä, jotta vatsa toimii? Voiko raskausaikana käyttää ummetuslääkkeitä? Tarvitaanko ummetuksessa lääkärin apua? Tämän jutun vinkeillä odottajan ummetus helpottuu.

Lue lisää
22.9.2016 Raskaus

Raskauden aikana ruokavalion perustaksi sopii lautasmalli ja suolen toiminnalle myös riittävä veden juonti on tärkeää.

Lue lisää
28.4.2020 Raskaus

Raskausaikana närästys on tuiki tavallista. Siitä ei yleensä tarvitse huolestua, mutta olo voi olla varsin epämukava. Tilaa voi helpottaa niin kotikonsteilla kuin lääkkeillä.

Lue lisää

Kipu ja vaivat

Kun tunnet kipua

Raskausaikaan kuuluu paljon ihanaa, mutta siihen voi kuulua myös kipua. Mitkä normaaliin raskauteen kuuluvat kehon muutokset voivat aiheuttaa kipua? Entä miten huomioida pitkäaikaissairaudet raskauden aikana? On hyvä tietää, mistä kipu johtuu ja miten sitä voi hoitaa.

Tutustu kipu ja särkylääkkeisiin
23.2.2021 Raskaus

Raskauden aikana lääkkeiden käyttäminen vaatii erityistä harkintaa ja tarkkuutta. Pitkäaikaissairauksien lääkitystä ei pidä silti lopettaa omalla päätöksellä.

Lue lisää
14.4.2021 Raskaus

Odottajan elimistö kokee raskauden aikana monia mullistuksia. Osa muutoksista voi oireilla kipuna. Yleensä oireet ovat lyhytaikaisia, kohtuullisen lieviä ja vaarattomia. Voimakkaat ja pitkäaikaiset kivut ovat syy kääntyä terveydenhuollon puoleen.

Lue lisää
17.2.2021 Raskaus

Lantion alueen kivut ovat tuttuja monelle odottajalle. Tavallisimmin kyse on liitoskivuista, joilla on raskaudessa oma tehtävänsä. Liitoskivut eivät ole vaarallisia, ja niiden helpottamiseksi löytyy keinoja, joita kannattaa kokeilla.

Lue lisää
12.2.2021 Raskaus

Pre-eklampsia, aiemmin raskausmyrkytys, on istukasta johtuva oireyhtymä. Milloin se on vaaraksi äidille ja sikiölle – ja kuinka sen tunnistaa? Kysymyksiin vastaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Oskari Heikinheimo Naistenklinikalta.

Lue lisää

Iho ja kauneus

Hehkua ja raskausarpia iholla

Iho on ihmisen suurin elin ja on yksilöllistä, miten se reagoi raskausaikana. Hormonaaliset muutokset voivat saada ihon hehkumaan hyvinvoivana. Toisinaan raskaus kuitenkin kuivattaa ihoa ja ihon venyminen voi tuoda mukanaan raskausarpia. Lue ihon tehokkaasta, mutta hellävaraisesta, hoidosta raskausaikana.

Tutustu ihonhoitotuotteisiin
14.2.2020 Raskaus

Iho voi raskausaikana useimmiten hyvin, joskus jopa tavallista paremmin. Raskausarpia tulee silti valtaosalle. Toisinaan raskaus voi aiheuttaa kutinaa, maksaläiskiä tai suonikohjuja. Monet raskausajan värimuutokset vaalenevat iholla raskausajan jälkeen.

Lue lisää
16.4.2020 Ihonhoito

Apteekkikosmetiikka on hellävaraista ja laadukasta kosmetiikkaa. Siinä on mahdollisimman vähän aineita, jotka voivat aiheuttaa allergiaa.

Lue lisää
29.6.2023 Ihonhoito

Iho on luonnostaan aavistuksen verran hapan ja nauttii, kun sitä hoitaa sen oman pH-arvon mukaisilla tuotteilla. Jos ihon pH-arvo nousee lähelle emäksistä, iho voi herkistyä ja altistua ihosairauksille.

Lue lisää

Liikkuminen ja jaksaminen

Anna itsellesi hyviä hetkiä

Onnea ja jännitystä, aamupahoinvointia ja alakuloa. Keho ja mieli kokevat raskausaikana paljon, eikä myllerryksiä tarvitse hätkähtää. Odottaja voi lisätä omaa hyvää oloaan esimerkiksi sopivalla liikunnalla ja kiinnittämällä huomiota erilaisiin ilonaiheisiin elämässä. Raskaus on ainutlaatuinen elämänvaihe, josta saa nauttia.

Liikkumisen ja jaksaminen tuotteita
18.9.2020 Raskaus

Rauhallinen liikunta tukee odottajan ja imettäjän hyvinvointia ja auttaa palautumaan raskausajan jälkeen. Huomiota tulee kiinnittää myös lantionpohjan lihaksiin.

Lue lisää
2.1.2019 Raskaus

Raskaus on ainutkertainen aika naisen elämässä. Odottajan mieltä askarruttavat kysymykset saavat asiantuntevat vastaukset neuvolasta.

Lue lisää
20.1.2021 Raskaus

Kaikki synnytyksen jälkeinen alakulo ei ole masennusta. Ensipäivien baby bluesin kokee suurin osa äideistä. Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta saattaa olla kyse, jos tilanne jatkuu viikkoja.

Lue lisää