Vatsan toimintaan vaikuttaa koko elämäntapa ja useiden eri tekijöiden tiedetään altistavan närästykselle. Närästysoireita voi syntyä vaikka elämäntavat olisivatkin kunnossa. Närästys saattaa johtua runsaasta ilman nielemisestä, ravinnosta, joistakin sairauksista ja lääkkeistä, tupakoinnista sekä kiireellisestä elämänrytmistä. Närästys on hyvin yleistä raskauden aikana ja se lisääntyy yleensä iän myötä.

Ravinto ja elämäntavat

Rasvainen, vähäkuituinen sekä voimakkaasti maustettu ruoka aiheuttaa närästystä. Ravinto on hyvin yleinen syy ruokatorven sulkijalihaksen epätavalliseen toimintaan. Närästysoireita voi vähentää ruokailutottumuksia muuttamalla.

Terveellä ihmisellä närästystä saattavat aiheuttaa jotkin ruoka-aineet tai juomat. Tällaisia ovat esimerkiksi sitrushedelmät, paprika, kaali, tomaatti, sipuli, suklaa sekä voimakkaat mausteet. Juomista suurimpia närästyksen aiheuttajia ovat kahvi, tee, kaakao, virvoitusjuomat, happamat hedelmämehut sekä alkoholi.

Närästystä voi ennaltaehkäistä noudattamalla monipuolista ja säännöllistä ruokavaliota sekä syömällä kuitupitoisia ja vähärasvaisia ruokia. Oireita aiheuttavia ruoka-aineita kannattaa välttää. Pienet ruoka-annokset ja ruoan huolellinen pureskelu vähentävät närästysoireita. Mahalaukun limakalvoja ärsyttäviä aineita, kuten alkoholia, kahvia ja tupakkaa kannattaa välttää. Runsas ruoka mahalaukussa lisää närästystä. Suuria aterioita olisikin suositeltavaa välttää 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Kumartelu etenkin ruokailun jälkeen, etukumara työasento, makuuasento ja kiristävät vaatteet voivat myös laukaista närästysoireita tai pahentaa niitä. Tupakointi kannattaa lopettaa, sillä se lisää selvästi närästystä. Myös ylipaino lisää selvästi närästysoireita. Pitkäjänteisellä elämäntapojen muutoksella on mahdollista ehkäistä ja vähentää närästyksen oireita. Yöllistä närästystä voi vähentää kohottamalla sängyn päätyä noin 10-15 senttimetriä, mikä vähentää mahahappojen valumista ruokatorveen nukkuessa.

Kiire ja stressi

Ruoansulatuskanava reafoi herkästi liialliseen stressiin ja voi oireilla monin tavoin. Närästys saattaa olla kiireen, stressin tai jännityksen aiheuttamaa. Suoliston hermosolut reagoivat herkästi psyyken vaihteluihin. Ruokatorven sulkijalihas saattaa reagoida vähäisiinkin elämänmuutoksiin aiheuttamalla tilapäistä närästystä.

Sairaudet ja lääkkeet

Toistuvan ja pitkäkestoisen närästyksen syy löytyy usein refluksitaudista. Se on elimistön toiminnallinen häiriö, jossa ruokatorven alaosassa sijaitseva sulkijalihas avautuu omia aikojaan ja päästää mahahappoa virtaamaan ruokatorveen aiheuttaen ärsytystä. tautiin liittyy myös röyhtäilyä, ilmavaivoja ja pahoinvointia. Myös palleatyrään sekä pohjukaissuolen ja mahalaukun haavaumiin saattaa liittyä runsasta närästystä. Jos on syytä epäillä, että närästyksen taustalla on jokin sairaus, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Lääkkeistä bentsodiatsepiinit sekä jotkin tulehduskipulääkkeet ovat yleisimpiä närästyksen aiheuttajia. Myös nitraatit, opiaatit ja kalsiumsalpaajat saattavat aiheuttaa närästystä.

Ilman nieleminen

Närästyksen yksi yleisimmistä syistä on tiedostamaton ilman nieleminen, joka aiheuttaa ruokatorven alemman sulkijalihaksen aukeamisen ja mahahapon nousun ruokatorveen.

Ilman nielemistä lisäävät muun muassa stressi, ruuan hotkiminen, hiilihapolliset juomat ja purukumin pureskelu. Närästyksestä kärsivän olisi tärkeää muistaa syödä säännöllisesti useita pieniä aterioita päivässä.

Lähde: www.vapautavatsasi.fi