Kutiseva, kiristävä iho on kurja kumppani. Pahimmillaan kuiva iho saattaa punoittaa ja siinä voi esiintyä paksuuntunutta ihoa sekä erittäviä alueita. Tällöin kyseessä on todennäköisesti atooppinen ihottuma. Atooppinen ihottuma voi muistuttaa joskus allergista ihottumaa.

Atooppinen iho on ominaisuus, eikä siihen aina liity allergiaa. Moni ihon päivittäiseen puhdistamiseen ja rasvaamiseen väsynyt toivoo, että vaiva voisi hoitua pelkästään ruokavaliota tarkastamalla. Atooppinen ihottuma ei kuitenkaan parane vain ruoka-aineita välttämällä, vaan ihoa pitää hoitaa kärsivällisesti.

Avuksi voidepesu

Atooppisen ihon hoidossa painotetaan usein kahta asiaa: puhtautta ja rasvausta. Iho tulisi puhdistaa päivittäin. Kuuma vesi saattaa kuivattaa ihoa, jolloin lyhyet, haaleat suihkutukset on hyvä vaihtoehto. Pesussa kannattaa käyttää saippuan sijaan voidepesua. Voidepesu tarkoittaa sitä, että peseytyessä käytetään suihkusaippuan sijasta perusvoidetta. Päivittäisessä pesussa voiteet puhdistavat ihon yhtä hyvin kuin saippua, mutta ne suojaavat ihoa kuivumiselta. Perusvoidetta käytetäänkin voidepesussa samoin tavoin kuin perinteistä suihkusaippuaa. Voidepesu ei kuitenkaan korvaa rasvausta, vaan pesun jälkeen iho taputellaan kuivaksi, ja se kannattaa voidella mahdollisimman pian.

Jos iho kirvelee, kannattaa voidetta levittää hieman kostealle iholle tai siirtyä astetta hoitavampaan perusvoiteeseen. Hoidosta huolimatta, atooppinen iho ei kaikissa tapauksissa tule täysin terveen ihon kaltaiseksi. Hoitotavoitteena onkin, ettei iho häiritsisi elämää esimerkiksi jatkuvasti kutisemalla. On tärkeää, että atooppisen ihon pahenemisvaiheet hoidetaan kunnolla. Kortisonivoide on atooppisen ihottuman hoidossa usein ensisijainen lääkevoide, jota käytetään kuuriluonteisesti lääkärin määräämä aika ja määrä. Kun iho saadaan mahdollisimman hyvään kuntoon, on sen kunnon ylläpitäminen perusvoiteilla helpompaa.

Kutina kuriin

Kesäisin atooppinen iho voi usein paremmin kuin talvella, sillä auringon säteily tekee sille hyvää. Tällöin riittävät usein kevyemmät voiteet. Kuivan ihon vastakohta ei kuitenkaan ole rasvainen vaan kostea iho. Liian rasvainen voide saattaa jopa ärsyttää ihoa. Siksi ei kannata automaattisesti käyttää kaikkein rasvaisinta tuotetta. Itselle sopiva voide löytyy vain kokeilemalla.

Perusvoidetta pitäisi käyttää 1–2 kertaa päivässä. Jos tarve on suurempi, on voide liian kevyttä tai ihottuma pahenemassa. Jos iho on rasvattu aamulla ja kutina alkaa jo päivällä, kannattaa voide vaihtaa rasvaisempaan perusvoiteeseen.

Myös vaatetukseen tulisi kiinnittää huomiota. Villa ja akryyli ärsyttävät ihoa eniten. Sileäpintaiset ja silitetyt vaatteet ovat usein atoopikolle paras valinta. Myös liikaa vaatetusta kannattaa välttää, ettei hikoilu lisäänny. Sisäilmalla voi olla merkitystä, sillä ilma on usein sitä kuivempaa, mitä lämpimämpää se on.

Arjen perusvoiteluun

  • Aqualan L on mainiosti voidepesuunkin soveltuva kevyt perusvoide.
  • Humektanilla voi pestä jopa hiukset. Voiteen rasvaton koostumus puhdistaa kutrit ja hellii samalla kuivaa hiuspohjaa.
  • Ceralan ja Ceralan Plus tiivistää kuivaa ja atooppista ihoa siten, ettei vesi pääse haihtumaan liikaa.

Lataa hyödyllinen opas

Atooppinen ihottuma on vaiva, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Lataa nyt käyttöösi Atooppisen ihottuman hoito 2021 -opas, josta saat ohjeet tehokkaaseen hoitoon ja kätevän voitelupäiväkirjan.