Aivoverenkiertohäiriöt jaetaan eri tyyppeihin niiden esiintymistavan perusteella:

  • aivoinfarkti, aivovaltimotukos
  • aivoverenvuoto
   • aivojen sisäinen verenvuoto (ICH)
   • lukinkalvonalainen eli aivokalvonalainen verenvuoto (SAV)
  • ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA)

Perinteinen nimitys aivohalvaus (engl. stroke) on kattanut lisäksi sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen.

Aivoinfarkti

Aivoinfarktissa aivovaltimo tukkeutuu esimerkiksi verihyytymän seurauksena. Tukos johtuu yleensä verihyytymästä valtimotaudin ahtauttamassa kaula- tai aivovaltimossa, mutta sen voi aiheuttaa myös sydämestä kulkeutunut hyytymä. Sydänperäinen embolisaatio eli verihyytymän kulkeutuminen sydämestä aivoihin on yleisin aivoverenkiertohäiriön syy.

Tukoksen vuoksi jokin aivokudoksen osa jää vaille happea. Hapen puutteen seurauksena osa aivokudoksesta menee kuolioon. Puutteellinen verenvirtaus eli iskemia aiheuttaa aivokudoksessa pysyviä vauriota.

Vaikean aivoinfarktin oireet voivat edetä jopa kolme vuorokautta. Aivoinfarkti voi aiheuttaa vakavia ja pysyviä haittoja, kuten kielellisiä ja motorisia vaikeuksia.

TIA

TIA-kohtaus on lyhytaikainen ja ohimenevä, tavallisesti korjaantuva aivotoiminnan häiriö. TIA ei aiheuta pysyviä vaurioita tai oireita, mutta se on varoitusmerkki uhkaavasta aivoinfarktista.

TIA muistuttaa aivoinfarktia. Sen oireet ovat samanlaisia kuin aivoinfarktissa, mutta ne kestävät yleensä alle tunnin, tavallisesti noin 2–15 minuuttia. Jos oireet kestävät tunteja, kyse on yleensä aivoinfarktista eikä TIA:sta. Pysyviä kudosvaurioita ei yleensä havaita, mutta aivokuvassa näkyvä iskemia eli verenpuute kudoksessa lisää uusiutumisen riskiä.

TIA:n syyt ovat usein samoja kuin aivoinfarktissa. Aivovaltimo tukkeutuu hetkellisesti esimerkiksi verihyytymän seurauksena. Päivystykseen päästessä tukos on voinut jo poistua.

TIA-kohtaus muistuttaa aivoinfarktia, mutta oireet ovat ohimeneviä.

TIA-kohtauksen sairastaneella on riski saada varsinainen aivoinfarkti pian kohtauksen jälkeen. Jopa 10‒20 % TIA-kohtauksen saaneista sairastaa aivoinfarktin 90 vuorokauden sisällä. Noin puolet näistä aivoinfarkteissa ilmaantuu jo kahden vuorokauden sisällä TIA-kohtauksesta.

Jos TIA-kohtaus diagnosoidaan ja hoidetaan päivystyksessä, varsinaisen aivoinfarktin riski pienenee, sillä sen riskitekijöitä voidaan hoitaa ja kartoittaa sekä aloittaa välittömästi hoito uusiutumisen ehkäisemiseksi. Siksi hoitoon kannattaakin hakeutua aina, vaikka oireet olisivat ohimeneviä. Jos oireiden alusta on yli 2 viikkoa, potilas pitää lähettää kiireellisesti neurologian poliklinikalle.

Aivoverenvuoto

Noin 15 % aivoverenkiertohäiriöistä johtuu aivoverenvuodoista. Aivoverenvuoto johtuu valtimosuonen repeämisestä aivoissa. Verenvuoto aiheuttaa yleensä kudosvaurioita. Siitä voi seurata vakavia ja pysyviä haittoja, kuten kielellisiä ja motorisia vaikeuksia.

Aivoverenvuodon päätyypit ovat

 1. Aivojen sisäinen verenvuoto (ICH), jossa verta vuotaa aivokudokseen
 2. Lukinkalvonalainen verenvuoto (SAV), jossa verta vuotaa lukinkalvon alaiseen tilaan

Verenvuoto voi johtua monista syistä, kuten traumasta, verenpaineesta, veren hyytymishäiriöstä, antikoagulaatiolääkityksestä, aivovaltimoaneurysmasta eli pullistumasta, runsaasta alkoholinkäytöstä, huumausaineista, maksan vajaatoiminnasta tai se voi syntyä ilman ulkoista syytäkin.

Aivovaltimo repeytyy äkillisesti ja veri pääsee vuotamaan aivokudoksen sisälle. Se aiheuttaa painetta ympärillä olevaan aivokudokseen. Verenkierto vähenee vuotavan suonen alueella ja alueen hermokudoksen toiminta häiriytyy. Ajan myötä verihyytymä imeytyy pois itsestään, kuten mustelmakin. Leikkaushoito on vain harvoin hyödyksi.

Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin aivoinfarktissa. Oireina ovat usein toisen käden tai jalan heikkous ja tunnottomuus, puheen puuroutuminen ja sanojen tuottamisen vaikeus – joskus uneliaisuus ja tajuttomuus. Oireet riippuvat siitä, millä alueella aivoissa verenvuoto on syntynyt.

Lukinkalvonalaisen vuodon tyypilliset oireet ovat äkillisesti alkava kova päänsärky, niskan jäykkyys, pahoinvointi ja oksentelu. Osalla potilaista näitä oireita seuraa nopeasti tajuttomuus.

Aivoverenvuodon jälkeen tehokas verenpaineen hoito on erityisen tärkeää.