Useimmilla meistä iso hätä kutsuu vessaan vähintään parin kolmen päivän välein, osa saa kutsun vain kerran viikossa. Yhtä oikeaa aikaväliä ulostamiselle ei ole, kunhan väli on säännöllinen. Sellaisena se tahtoo arjessa yleensä pysyäkin.

Muutokset tutuissa elintavoissa saavat suolen monesti suivaantumaan. Esimerkiksi reissussa suoli alkaa usein pantata sisältöään. Se suuttuu matkanteossa runsaasta istumisesta, vähäkuituisista eväistä, epäsäännöllisistä ateria-ajoista, elimistöä kuivattavasta kuumasta kelistä ja siihen nähden vähäisestä juomisesta.

”Kuitupitoiset elintarvikkeet, kuten täysjyvätuotteet, pähkinät, vihannekset ja hedelmät sekä liikunnan ja veden juonnin lisääminen vähintään kahteen päivittäiseen litraan laittavat suoleen vauhtia. Vessaan mennään heti, kun hätä ilmoittaa tulostaan. Ellei ummetus helpota näillä ohjeilla päivässä parissa, haetaan apua apteekista”, Perttu Arkkila opastaa.

Ummetuksen lääkehoito

Veteen sekoitettavat ja juotavat makrogoli-rakeet ovat tehokkaita ummetuslääkkeitä. Ne sisältävät samantyyppisiä aineita, joita käytetään suolen tyhjennykseen esimerkiksi ennen tähystystutkimusta. Makrogolirakeet sitovat vettä ja ne tulee sekoittaa oikeaan määrää nestettä, jolloin saadaan suoleen imeytymätöntä liuosta. Näin saadaan lisättyä suolen sisällön vesimäärää, ulostemassa pehmentyy ja suoli alkaa toimia.

Makrogoli auttaa yleensä yhdessä kahdessa päivässä. ”Makrogoli-hoito aloitetaan pakkauksen ohjeen mukaan isolla annoksella, ja annosta pienennetään vähitellen. Suoli ei totu makrogoleihin, joten useimmat voivat käyttää niitä tarvittaessa koko loman ajan. Nestetasapainon ongelmista kärsivien, kuten sydämen tai munuaisten vajaatoimintaa potevien henkilöiden on hyvä kysyä makrogolien käytöstä apteekista.”

Kun apua tarvitaan heti, Perttu Arkkila neuvoo turvautumaan suolen liikettä lisääviin valmisteisiin, erilaisiin tippoihin, helmiin ja peräruiskeisiin. Näitä valmisteita suositellaan vain tilapäiseen käyttöön. ”Itse suosittelen potilailleni suun kautta otettavia rakeita tai helmiä enintään kerran pari viikossa ja niiden ohessa makrogoli-valmisteita pehmentämään ulostetta ja helpottamaan itse ulostamistapahtumaa.”

Teksti: Virve Järvinen