Koronapandemia on synnyttänyt suomen kieleen useampiakin uudissanoja, joista yksi on maskne. Sillä tarkoitetaan maskin aiheuttamaa aknea. Termi on kuvaava, joskaan ei aivan täydellinen.

”Monet ovat kokeneet suu-nenäsuojuksen eli maskin käytön hankalaksi, koska heille on seurannut ihovaivoja – ei tosin välttämättä ihan akneksi asti yltyviä ongelmia”, kertoo kosmetologi ja ihonhoidon asiantuntija Tiina Gahmberg Koivu Apteekista Tampereelta.

Runsas kasvomaskin käyttö muuttaa ihoilmastoa

Runsaasta maskin käytöstä on monelle koitunut näppyläisyyttä, kutinaa ja kasvojen ihon punoitusta – mutta myös aiempien iho-ongelmien, kuten aknen, pahentumista. Syy on ihon ja maskin välissä kiertävässä hautovan kosteassa, lämpimässä ja vähähappisessa hengitysilmassa.

”Lämpö ja kosteus matkivat maskin alla tropiikin ilmastoa. Mitä pidempään kasvomaskia joutuu käyttämään, sitä herkempi iho on ärtymään”, Gahmberg toteaa.

Maskin alla oleva iho saattaa reagoida paitsi lämpöön ja kosteuteen myös suojuksen materiaalin aiheuttamaan mekaaniseen ärsytykseen.

”Yhdessä nämä tekijät saavat kasvojen ihon hikoilemaan tavallista runsaammin suojuksen alla.”

Kosteus tukkii ja kuivattaa, couperosa voi reagoida

Hikoilevan ihon huokoset ovat koko ajan auki. Jos maski on aseteltu kasvoille niin kuin suositukset edellyttävät, tiiviisti ja napakasti, se estää samalla ihon pinnan tehokkaan ilmanvaihdon.

”Seurauksena on nurinkurinen noidankehä, jossa kasvojen ihon kosteudesta ja lämmöstä vilkastunut aineenvaihdunta alkaa tukkia ihohuokosia – ja pidemmän päälle kuivattaa ihoa.”

Tarkista ihon puhdistusrutiinit! Aamuin illoin tapahtuvan puhdistuksen lisäksi maskinkäyttäjän olisi hyvä lisätä mukaan välipuhdistus.

Jos ihossa on ennestään aknea, se voi pahentua suu-nenäsuojuksen käyttäjällä.

”Akneihon talintuotanto lisääntyy maskin vuoksi entisestään. Talitukkeumista taas voi seurata isompia tulehduksia.”

Suomalaisille tyypillinen herkkä couperosa-iho voi puolestaan reagoida maskiin siten, että pintaverisuonet laajenevat ja punoittava lehahtelu lisääntyy.

Ehkäise iho-ongelmia – rutiiniksi välipuhdistus

Talven tullessa voimme Gahmbergin mukaan odottaa näkevämme enemmänkin maskin aiheuttamia iho-ongelmia. Näin sen vuoksi, että kasvojen iho joutuu sietämään entistä isompia lämpötila- ja kosteusvaihtelujen eroja.

”Maskin aiheuttamia iho-ongelmia kannattaa siksi pyrkiä ehkäisemään ennalta.”

Ensiksi on hyvä tarkistaa ihon puhdistusrutiinit. Aamuin illoin tapahtuvan puhdistuksen lisäksi maskinkäyttäjän olisi hyvä lisätä mukaan välipuhdistus.

”Kun otat esimerkiksi lounastauolla maskin pois ja peset kädet, ota sen jälkeen tavaksesi pyyhkiä kasvot misellivedellä ja vanutupolla. Näin viet iholta ylimääräisen hien ja rauhoitat vähäksi aikaa ihon pintaa.”

Tämä pätee lähinnä jatkuvasti maskia ja vain vähän meikkiä käyttävälle henkilölle.

Haasteena kasvomaski ja meikki – korosta silmiä!

Meikki on omiaan lisäämään maskin alla hautuvan ihon ongelmia. Meikin pigmenttiaineet pääsevät tavallista syvemmälle ihoon, kun huokoset ovat auki. Silloin ihoa on vaikeampi puhdistaa.

”Näppyjen lisääntyminen voi johtua siis suoraan siitäkin, että meikin jäämät estävät ihon hengitystä.”

Gahmberg muistuttaa, että kasvomaskia tulee käyttää aina suositusten mukaisesti. Tiukasti istuva maski antaa parhaan suojan koronavirusta vastaan – meikkihuolet tulevat vasta perässä.

”Maskinkäyttäjälle parasta olisi se, että hän vähentäisi meikkaamista. Voisi vaikka korostaa silmämeikkiä ja jättää kasvot kokonaan meikkaamatta. Toinen vaihtoehto on meikata kasvot vasta työpaikalla – etenkin silloin, jos käyttää maskia vain julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä.”

Meikkaaminen vasta työpaikalla korostuu varsinkin, jos työmatka kestää kauan ja iho joutuu olemaan maskin alla sen ajan.

Kasvomaski ja parta -yhdistelmä vaatii hoitamista

Partasuisille miehille Gahmbergillä on myös terveisiä. Hän kannustaa hoitamaan parranalaista ihoa entistä huolellisemmin maskiaikoina.

”Parran alla on monella miehellä jo vanhastaan oireileva, kutiseva ja hilseilevä ihottuma.”

”Hyvä konsti huolehtia ihosta parran alla on käyttää partaöljyjä. Rasvaiselle iholle sopii paremmin öljyjä vähärasvaisempi seerumi.”

Hoitona rauhoitus ja kosteutus, tarvittaessa lääkevoide

Jos maski on ehtinyt aiheuttaa iho-ongelmia, panosta entistä huolellisempaan kasvojen hoitoon tuomalla iholle rauhoittavia ja kosteuttavia elementtejä.

”Kosteutta ja rauhoitusta iholle tuovat esimerkiksi sinkkivesi, niasiiniamidit, hyaluronihappo sekä ihon läpäisyestettä tukevat keramidit. Ne avittavat ihoa pitämään loitolla ärsytyksestä seuraavaa kuivumista, ja samalla ne tukevat ihon omia suojaominaisuuksia.”

Gahmberg kehottaa myös siirtymään rasvaisista voiteista kohti vesipitoisempia tuotteita tai lisäämään puhdistustuotteen ja kosteusvoiteen väliin keveän seerumin.

”Vältä kuorivia aineita, jotta iho ei ärsyyntyisi entisestään.”

Poikkeusaikojen ihonhoidosta saa tietoa apteekista. Apteekin henkilökunta osaa myös opastaa kysyjän tarvittaessa ihotautilääkärin pakeille.

”Hoitavia lääkevoiteita löytyy myös apteekin itsehoitohyllystä farmaseutin opastuksella.”

Näin ehkäiset masknea

  • Puhdista iho huolella aamuin illoin.
  • Lisää puhdistusrutiineihin välipuhdistus. Kun poistat maskin, pyyhkäise ihoa misellivedellä ja vanulla. Näin viet hikeä ja likaa pois kasvoilta.
  • Tuo kasvoille lisää kosteutta ja rauhoitusta. Näitä elementtejä saat sinkkivedestä, niasiiniamideista, hyaluronihaposta sekä ihon läpäisyestettä tukevista keramideista.
  • Vähennä meikkaamista tai meikkaa vain silmiä. Näin ehkäiset meikkipigmenttien tukkeuttavaa vaikutusta maskin alla.


Teksti: Essi Kähkönen