Apteekissa myytäviä kosmetiikkatuotteita nimitetään apteekkikosmetiikaksi tai dermokosmetiikaksi. Osa näistä tuotesarjoista on myynnissä muuallakin, mutta suuri osa löytyy vain apteekeista.

”Monet ihmiset etsivät apteekista ihonhoitotuotteita, jotka sopivat nimenomaan herkälle iholle. Dermokosmetiikassa on siksi mahdollisimman vähän ainesosia, jotka voivat mahdollisesti aiheuttaa allergiaa”, sanoo kosmetologi ja farmaseutti Anu Nokkala Jumbon Apteekista Vantaalta.

Monet tuotteista ovat hajusteettomia. Jos hajustetta on käytetty, se on hypoallergeeninen eli siinä on normaalia vähemmän raaka-aineita, jotka voivat ärsyttää tai allergisoida.

Apteekin kosmetiikkatuotteissa vältetään aineita, joilla ei ole oikeasti vaikutusta ihoon.

Dermokosmetiikalle on tarkat laatuvaatimukset

Apteekkikosmetiikan raaka-aineet valitaan niin, että ne sopivat myös herkkäihoisille. Sellaisia ainesosia, jotka ovat yleisesti herkistäviä tai allergisoivia, dermokosmetiikassa ei käytetä. ”Dermokosmetiikan on sovelluttava kaikille, myös ihosairauksista, kuten atopiasta ja psoriasiksesta, kärsiville”, Nokkala sanoo.

Moni apteekin asiakas on herkistynyt jollekin kosmetiikkatuotteelle tai raaka-aineelle. Iho voi myös olla yleisesti herkkä ja kutiseva, se punoittaa tai kuumottaa helposti. Ongelmana voi olla myös kuiva iho, kuivat silmät tai allergia. Silloin iholle ei tee mieli levittää mitään, mikä voi ärsyttää lisää.

”Apteekki on hyvä paikka ostaa kosmetiikkaa, sillä siellä on laaja valikoima, ja henkilökunta on hyvin koulutettua. Apteekin henkilöstö osaa auttaa valitsemaan juuri omalle iholle sopivat tuotteet.”

Allergisen kannattaa etsiä Allergiatunnusta

Monella apteekkikosmetiikan tuotteella on Allergiatunnus. Se on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton myöntämä laatumerkki. ”Allergiatunnus kertoo, että Allergia-, Iho- ja Astmaliitossa on käyty tuotteen ainesosat läpi, eikä se sisällä yleisimmin herkistäviä aineita. Siinä ei ole myöskään hajusteita eikä väriaineita.”

Allergisen kannattaakin etsiä tuote, jolla on Allergiatunnus. ” Jos sinulla on kosmetiikka-allergia, muttet tiedä, mille raaka-aineelle olet allerginen, Allergiatunnuksen saanut tuote on turvallisin valinta. Kokeile sitäkin kuitenkin varoen”, Nokkala neuvoo.

Hyvä tapa on levittää pieni määrä tuotetta käsitaipeeseen pari kolme kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Käsitaipeen iho on ohutta, joten se reagoi nopeasti, jos tuote ei sovi. ”Mikäli on allergisoitunut monelle raaka-aineelle, uutta tuotetta ei kannata levittää ensimmäiseksi kasvoille.”

apteekkikosmetiikka eli dermokosmetiikka hoitaa

Dermokosmetiikassa on vain vähän ainesosia

Jos taas tiedät, mille raaka-aineelle olet allerginen, kannattaa tutkia tuotteen inci- eli raaka-ainelistaa. Apteekin henkilökunta auttaa tässäkin. Dermokosmetiikan raaka-ainelistat ovat usein lyhyempiä kuin muun kosmetiikan. Syy on se, että apteekkikosmetiikassa ei ole mitään turhaa. ”Apteekin tuotteissa vältetään aineita, joilla ei ole oikeasti vaikutusta ihoon.”

Tällaisia ovat muun muassa aineet, joiden tehtävä on tehdä voiteesta mahdollisimman miellyttävän tuntuinen. Näitä ovat esimerkiksi useat silikonit. Apteekkikosmetiikassa niitä pyritään välttämään tai käytetään vain tarvittava määrä. Se tekee apteekkikosmetiikasta mahdollisimman turvallista.

”Mitä enemmän raaka-aineita tuotteessa on, sitä enemmän on myös mahdollisuuksia, että jokin ainesosa herkistää.”

Apteekkikosmetiikan suosio kasvaa

Vaikka dermokosmetiikka on suunniteltu erityisesti herkän ihon hoitoon, se sopii silti mainiosti myös normaalille ja terveelle iholle. Yhä useampi tekeekin kosmetiikkaostokset apteekissa.

”Apteekkikosmetiikan suosio on kasvanut. Se johtuu varmaan osin siitä, että moni on herkistynyt kosmetiikalle ja osin siitä, että kosmetiikasta tiedetään nykyään enemmän”, Nokkala arvelee.

”Apteekissa myydään kaikkea kosmetiikkaa, mitä tavallisessakin kosmetiikkamyymälässä. Sieltä voi ostaa ihonhoitotuotteet, puhdistusaineet, deodorantit, hiustenhoitotuotteet ja erityistuotteet käsien ja jalkojen hoitoon.”

Muista tämä apteekkikosmetiikasta

  1. Tuotteet sopivat herkälle iholle, eivätkä ne sisällä yleisesti allergisoivia ainesosia.
  2. Jos olet allerginen, etsi tuotteesta Allergiatunnus tai kysy apua ainesosalistan tulkintaan apteekin henkilökunnalta.
  3. Apteekkikosmetiikassa on lyhyt ainesosaluettelo, sillä siinä ei käytetä turhia raaka-aineita. Mitä enemmän raaka-aineita, sitä enemmän mahdollisuuksia on siihen, että tuote allergisoi.
  4. Dermokosmetiikka on pakattu hygieenisiin pakkauksiin, jotta tuote pysyy mahdollisimman puhtaana. Pumppupullot ja tuubit ovat siksi yleisempiä kuin purkit, joista tuotetta otetaan sormella.
  5. Apteekin henkilökunta on hyvin koulutettua ja osaa auttaa valitsemaan oikeat tuotteet.

Teksti: Anna Kauhala