Ruoka pahentaa vain harvoin atooppisen ihottuman oireita, dosentti Petri Kulmala sanoo. Kulmalan mukaan atooppinen ihottuma ja ruoka-aineallergia pitäisikin pitää  selvästi toisistaan erillään.

Ihottuma pienen lapsen kasvoilla, mahaoireet tai levottomuus saavat monen vanhemman huolestumaan ja välttämään ruoka-aineita, joiden he epäilevät aiheuttavan lapselleen reaktioita. Ruoka-aineallergian pelko on kuitenkin usein turha, dosentti Petri Kulmala Oulun yliopistollisesta sairaalasta vakuuttaa. Ruoka-aineallergiat ovat nimittäin harvinaisempia kuin yleisesti luullaan. ”Todellisuudessa ruoka-allergioita esiintyy vain noin 3-8 prosentilla lapsista.”

Atooppinen ihottuma ja ruoka-aineallergiat

Kulmalan mielestä atooppinen ihottuma ja ruoka-aineallergiat tulisi pitää selvästi erillään. Yli yksivuotiailla ruoka-allergia vain harvoin pahentaa atooppista ihottumaa. Allergiaselvityksiä ei yleensä tarvita eikä ruoka-aineita pidä tarpeettomasti välttää.

Alle yksivuotiailla tilanne on hieman toinen. Jos vauvalla on keskivaikea tai vaikea atooppinen ihottuma, ruoka-allergia voi pahentaa oireita. Silloinkin tarvitaan ensin valvottu välttö-altistuskoe, jonka pohjalta diagnoosi tehdään.

Atooppisen ihottuman ja ruoka-aineallergioiden ehkäisy

Tällä hetkellä ei tunneta tehokasta menetelmää, joka ehkäisisi atooppisen ihottuman tai ruoka-allergian kehittymistä. Aiemmin on ajateltu, että jättämällä pois tietyt ruoka-aineet voitaisiin vähentää atooppisen ihon oirehtimista. ”Tästä ei ole kunnollista tutkimusnäyttöä”, Kulmala sanoo.

Odottavan tai imettävän äidin ei tule lapsen allergian pelossa välttää mitään ruoka-aineita. Pienen lapsen kohdalla välttämisestä voi olla päinvastoin haittaa: osalla lapsista ruoka-aineiden myöhäinen aloitus tai välttäminen voi johtaa herkistymiseen ja ruoka-allergian kehittymiseen. Jos vanhemmilla tai sisaruksilla on lääkärin toteama allerginen sairaus, terveen lapsen ravinnossa ei pidä poiketa suosituksista.

Teksti: Pirkko Koivu

Lue lisää aiheesta:

Atooppinen ihottuma (Käypä hoito -suositus)

Ruoka-aineallergia lapsilla  (Käypä hoito -suositus)