Tietoa kivun ja kuumeen hoidosta

Itsehoitokipulääkkeitä on saatavissa apteekeista ilman reseptiä. Kipulääkkeet jaotellaan tulehduskipulääkkeiksi (kuten ibuprofeeni, ketoprofeeni, naprokseeni ja asetyylisalisyylihappo) ja parasetamolivalmisteiksi. Tulehduskipulääkkeistä poiketen parasetamoli ei ärsytä mahaa ja suolistoa. Parasetamoli lievittää kipua ja kuumetta, mutta ei vähennä tulehdusta.

Tilapäistä, ohimenevää ja lyhytaikaista kipua voi hoitaa itsehoitokipulääkkeillä. Kipuoireiden pitkittyessä tai toistuessa on kuitenkin hyvä selvittää oireiden syy lääkärillä. Tilapäisiä kipuoireita voi myös koittaa lievittää lääkkeettömin keinoin, kuten liikunnan tai kylmägeelin avulla. 

Kuume on elimistön fysiologinen puolutusreaktio taudinaiheuttajia vastaan. Monet sairaudet aiheuttavat kuumetta, mutta yleisin syy on flunssa eli viruksen aiheuttama nuhakuume. Kuumeesta puhutaan, kun ruumiinlämpö nousee normaalia korkeammalle. Useimpien aikuisten normaali ruumiinlämmön yläraja on aamuisin 36,5-37,5. Normaali iltalämpö on usein puolisen astetta enemmän, koska liikkuminen nostaa lämpöä. Korkeaa kuumetta (noin yli 38,5) voi alentaa itsehoitokipulääkkeellä, kuten parasetamolilla. Kuumeen itsehoidossa on myös tärkeä muistaa lepo ja runsas juominen. Korkeassa kuumeessa tulee välttää rasitusta, eikä se ole virustaudin yhteydessä hyväksi muutenkaan.

lähde: Terveyskirjasto.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös:

7.1.2021 Kipu ja särky

Päänsärkyjä on erilaisia. Päänsärkytaipumusta voi pitkälti hoitaa liikuntaa, unta ja juomatapoja petraamalla sekä tarvittaessa särkylääkkeellä. Toistuva ja toispuoleinen päänsärky on usein migreeniä. Jatkuva päänsärky on syy lähteä lääkäriin.

Lue lisää
27.8.2018 Kipu ja särky

Alaselkäkipu on yleistä eikä siihen useinkaan löydy yhtä selkää syytä. Yleishoidoksi sopii parhaiten liikunta.

Lue lisää
3.6.2014 Kipu ja särky

Lapsen kuumeen rajana pidetään 38 astetta. Jos lapsen kuume on 39 astetta tai hieman alle, lapselle kannattaa antaa kuumelääkettä. Jos yleiskunto heikkenee selvästi, on syytä käydä lääkärissä.

Lue lisää