Yli 30 prosentilla suomalaisista on limakalvosairauksiin, kuten flunssaan tai sivuontelosairauksiin liittyvää nenän tukkoisuutta. Yli 20 prosentilla tukkoisuus johtuu erilaisista rakennevioista, kuten siitä, että sierainten välinen seinämä on vino.

" Osalla nenä menee tukkoon kroonisten limakalvosairauksien, esimerkiksi allergioiden tai nenäpolyyppien yhteydessä. Limakalvosairauksien jäljiltä taas voi tulla esimerkiksi nenäkuorikon ongelmia, mikä on yksi tukkoisuuden aiheuttaja", kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jura Numminen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Nenää ärsyttää vielä liuta lyhytaikaisempia tekijöitä, kuten pakkanen, kuiva sisäilma, voimakkaat tuoksut ja ilmansaasteet.

Lieviin oireisiin keittosuolaa, vaikeampiin nenäsuihketta

Nenän toimintaan havahdutaan yleensä vasta silloin, kun toiminta häiriintyy jotenkin. Osalla menee hermo heti, kun nenä on ollut pari tuntia tukossa, osa ottaa rauhallisemmin.

"Kun tukkoisuus alkaa selvästi haitata arkea, asialle kannattaa tehdä jotain. Ihmiset tuskastuvat viimeistään silloin, kun tukkoinen nenä häiritsee yöunta", Numminen sanoo. Lievää tukkoisuutta voi helpottaa niistämisen eli nenän puhdistuksen lisäksi keittosuolan sumuttamisella tai huuhtelulla. Oiretta voi hoitaa myös kortisonipitoisilla nenäsumutteilla eli nenäkortikosteroideilla, joita voi käyttää pidempiaikaisesti.

"Kohtalaiset tai voimakkaat oireet sen sijaan vaativat jonkinlaista lääkettä. Tehokkaimpia ovat niin sanotut avaavat nenäsuihkeet, jotka supistavat nenän limakalvon verisuonia", Numminen toteaa.

Limakalvoja supistava nenäsumute avaa nenän tehokkaasti

Avaavien nenäsuihkeiden vaikuttava aine ksylometatsoliini vaikuttaa verisuonen seinämässä oleviin reseptoreihin niin, että verisuonet supistuvat.

"Nenän avoimuutta ja tukkoisuutta säätelee niin sanottu alakuorikko, joka on paisuvaiskudos. Kun se on veritäytössä, se on turpea ja vie pinta-alaa, ja kun se supistuu, tilaa on enemmän. Kun nenäsuihke nuuhkaistaan nenään ja leviää limakalvon pinnalle, se supistaa verisuonet ja samalla kuorikkoa – siksi nenäsumute avaa nenän niin nopeasti."

Numminen lisää, että ksylometatsoliini vapauttaa myös hieman kehon adrenaliinia, jolloin tulee niin sanottu systeemivaikutus, joka supistaa limakalvoja.

"Avaavat nenäsuihkeet ovat tehokkaita, mutta niitä on tärkeää käyttää ohjeen mukaisesti eli 5-7 päivän ajan valmisteesta riippuen."

Lääkesuihkeiden rinnalle kosteuttava nenäsuihke

Avaavan nenäsuihkeen kanssa samaan aikaan ja sen jälkeen voi käyttää erilaisia nenää kosteuttavia suihkeita, joissa on esimerkiksi A-vitamiinia, erilaisia öljyjä tai dekspantenolia.

Milloin sitten on syytä hakeutua lääkäriin?

"Jos oireet jatkuvat yli neljä viikkoa ja kotikonstit eivät ole tehonneet, on hyvä käydä tarkistuttamassa tilanne", Numminen toteaa.