Rakas liikuntaharrastus jää väkisin tauolle flunssan aikana. Varsinkin kun kyseessä on pitkittynyt flunssa, liikkumaan lähtee helposti liian aikaisin. Flunssan hoidossa maltti on kuitenkin valttia. Mitä paremmin malttaa levätä, sitä nopeammin pääsee kunnolla treenaamaan ja sitä tehokkaammin myös kunto alkaa taas kohota.
Hyvä perussääntö flunssan jälkeiselle liikunnalle on, että kevennettyä vaihetta täytyy jatkaa yhtä kauan kuin flunssa kesti. Usein flunssa kestää viikon, jolloin viikon kevennetty harjoittelu riittää. Jos kyse on korkean kuumeen nostattavasta influenssasta, kevennettyä harjoittelua voi olla tarpeen jatkaa jopa kuukausi tai kaksi.
Flunssaisena treenaaminen saattaa elimistön lievään hajoamistilaan.
Flunssan jälkitaudit vaarana
Flunssan ja influenssan aikana elimistön puolustusjärjestelmä on jatkuvalla koetuksella. Infektion yleisoireet, kuten huonovointisuus, lihas- ja nivelkivut, väsymys, kuume ja kohonnut syke ovat varoitusmerkkejä siitä, että elimistö tarvitsee runsaasti lepoa, jotta se pystyy nujertamaan taudinaiheuttajan.
Jos lähtee liikkumaan flunssaisena, elimistön puolustusmekanismit eivät toimi kunnolla. Tällöin altistuu helposti bakteerin aiheuttamille jälkitaudeille, kuten poskiontelotulehdukselle, keuhkokuumeelle ja sydänlihastulehdukselle. Erityisesti sydänlihastulehduksesta voi jäädä jopa pysyviä vaurioita, kuten rytmihäiriöherkkyyttä.
Jälkitaudit iskevät usein niin, että tauti näyttää jo olevan menossa ohi. Sen jälkeen oireet palaavat yllättäen parin päivän päästä. Taipumus saada jälkitauteja vaihtelee eri ihmisillä. Jos on aikaisemmin saanut jonkin jälkitaudin, saman taudin saa helposti uudelleen.
Kunto ei kohoa sairaana
Jokainen treeni aiheuttaa elimistössä pieniä, mikroskooppisia vaurioita, jotka elimistön täytyy jälkeenpäin korjata. Flunssan tai influenssan aikana elimistön korjausmekanismit keskittyvät taudin nujertamiseen, jolloin osa treenivaurioista jää korjaamatta. Siksi flunssaisena treenaaminen saattaa elimistön lievään hajoamistilaan.
Sairaana treenatessa kunto ei siis kohene, vaan se saattaa jopa heiketä entisestään. Sairauden jälkeen kuntoon pääsee paljon nopeammin, kun ei hätäile liikkumisen aloittamisen kanssa.
Lihaskuntoharjoitukset eivät sovi potilaalle
Flunssan tai influenssan aikana on hyvä vain levätä. Lievän flunssan aikana voi toki käydä ulkona kävelemässä, jos kunto sen sallii. Raikas ulkoilma saattaa jopa helpottaa oireita, sillä se auttaa hoitamaan limakalvoja ja laittaa niistämään.
Rauhallisiakaan kehonhuoltolajeja, kuten venyttelyä, ei kannata flunssan aikana tehdä. Sairaana ollessa venyttely ei tee lihaksille hyvää, vaan se lisää lihasvaurioiden määrää.
Kevennettyä harjoittelua alussa
Kun infektion yleisoireet ovat menneet ohi, voi lähteä liikkumaan kevennetysti. Silloin kannattaa liikkua niin, että voi itse säädellä harjoituksen rasittavuutta. Kävelystä on hyvä aloittaa ja ottaa sen jälkeen mukaan muita omatoimisia lajeja.
Sykemittarin avulla voi tarkkailla, että syke pysyy alle 120 lyönnissä minuutissa. Uimahalliin ei kannata kevennetyn vaiheen aikana mennä, sillä tauti saattaa olla vielä tarttuva.
Kurkkukivun aikana on hyvä olla treenaamatta ollenkaan, sillä sen aikana virukset lisääntyvät helposti myös sydänlihaksessa. Kurkkukivun kanssa kannattaa odottaa, että kipu on kokonaan poissa ennen kuin lähtee tekemään mitään sykettä kohottavaa liikuntaa.
Vinkkilista: Näin päättelet liikuntakuntosi flunssan jälkeen
Lähde liikkeelle vasta, kun infektion yleisoireet, kuten huonovointisuus, lihas- ja nivelkivut, väsymys ja kuume, ovat menneet ohi. Liiku omatoimisesti niin, että voit itse säädellä harjoituksen kuormittavuutta.
Tarkkaile, palaavatko infektion yleisoireet ensimmäisen treenin jälkeen takaisin. Jos ne palaavat, olet lähtenyt liikkumaan liian aikaisin.
Seuraa, nouseeko sykkeesi kevyen liikunnan aikana poikkeavasti. Jos harjoittelusyke on tavallista korkeampi tai leposyke on pitkään treenin jälkeen koholla, et ole palautunut vielä tarpeeksi. Anna itsellesi muutama lepopäivä lisää.
Kuulostele, saatko treeniä seuraavana yönä nukuttua normaalisti. Huonosti nukuttu yö on merkki elimistön stressireaktiosta, ja silloin kannattaa levätä vielä lisää.
Jos olo on harjoituksen jälkeen kaikin puolin hyvä, voit seuraavana päivänä lähteä uudelleen liikkumaan.
Asiantuntijana liikuntalääketieteen erikoislääkäri Jari Parkkari UKK-instituutista
Teksti: Hanna Vilo