Nenä on tukossa, eikä yskä hellitä. Kurkussa on kurjaa limaa. Sitkeäksi flunssaksi luultu tauti saattaa olla poskiontelotulehdus. ”Poskiontelotulehdus on virus- tai bakteeritulehdus, joka tulee tavallisimmin flunssan jälkitautina”, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad Terveystalosta.
Flunssassa nenän limakalvot turpoavat. Turvotus heikentää poskionteloiden ilmanvaihtoa ja haittaa tulehduseritteen poistumista nenän sivuonteloista. Onteloihin jäävä erite tarjoaa otollisen kasvuympäristön taudinaiheuttajille. “Huono ilmanvaihto ja lämpötilan nousu saavat olosuhteet poskionteloissa muistuttamaan bakteeriviljelykaappia”, Lindblad vertaa.
Poskiontelotulehduksen oireet muistuttavat flunssaa
Lähes joka toisella flunssapotilaalla on poskionteloissa eritettä. Vain harvalle, noin puolesta kahteen prosentille, kehittyy poskiontelotulehdus suunnilleen viikossa flunssan ensioireista. Alkuvaiheessa sairastuneen olo on samankaltainen kuin flunssassa. Nenä vuoroin vuotaa ja on tukossa. Uni katkeaa hakkaavaan yskään. Poskilla tai otsalla voi olla paineen tunne. Hajuaisti voi olla heikentynyt.
Poskionteloiden huono ilmanvaihto ja lämpötilan nousu saavat olosuhteet muistuttamaan bakteeriviljelykaappia.
Lievien oireiden vuoksi ei kannata lähteä lääkäriin. Jos vointi on hyvä, kiirettä vastaanotolle ei ole, vaikka nenästä valuva erite muuttuisi kirkkaasta keltaiseksi tai vihertäväksi. “Nenässä ja nenänielussa on aina bakteereita, joiden aiheuttama lievä tulehdus kuuluu flunssan loppuvaiheeseen.
Pitkittynyt nuha pitää tutkia
Poskiontelotulehduksen todennäköisyys kasvaa, jos märkäinen nuha pitkittyy ja erite valuu nieluun. Kuume, heikentynyt yleisvointi ja hampaisiin säteilevä tai voimakas paikallinen kasvojen alueen kipu voivat viitata poskiontelotulehdukseen. “Elleivät nämä oireet laannu viikossa, kyseessä on todennäköisesti bakteerin aiheuttama poskiontelotulehdus. Se vaatii lääkärin hoitoa”, Lindblad painottaa.
Lääkärin vastaanotolle tulee hakeutua jo varhemmin, jos oireet pahenevat. Lähtöä ei pidä aikailla, jos vointi huononee niin, että esimerkiksi hengittäminen ei tahdo onnistua. “Korvalääkäri tunnistaa poskiontelotulehduksen oireista ja niiden kestosta sekä katsomalla nenän sisälle. Hän voi käyttää myös ultraäänitutkimusta.”
Nenäsuihke helpottaa oireita
Flunssanuhan hoitoon tarkoitetut nenäsumutteet eivät nopeuta paranemista, mutta ne helpottavat poskiontelotulehduksen oireita. Särky, paineen tunne ja liman eritys vähenevät. Limakalvojen turvotus laskee, jolloin hengittäminen helpottuu.
Nenän tukkoisuutta helpottavia suihkeita saa käyttää enintään 5-7 päivää yhtäjaksoisesti. “Kipuun voi ottaa tulehduskipulääkettä”, Lindblad sanoo.
Antibiootteja tarvitaan ärjyssä taudissa
Jos nenä on täysin tukossa, lääkäri voi määrätä potilaalle limakalvoja supistavia, suun kautta otettavia lääkkeitä.
Elleivät ne ja nenäsuihkeet tehoa viikossa, tarvitaan antibiootteja. “Jos oireet ovat voimakkaat ja potilaan vointi vaatii, antibiootti aloitetaan heti. Muussa tapauksessa eritteestä tehdään bakteeriviljely ja valitaan lääke sen mukaan”, Lindblad kertoo.
Näytettä varten poskiontelot huuhdellaan vastaanotolla eli tehdään poskiontelopunktio. Bakteeriviljely estää turhat antibioottikuurit: joskus oireiden syyksi voi paljastua esimerkiksi poskiontelon hyvänlaatuinen kysta. “Poskiontelopunktiota harkitaan silloinkin, jos kipu on kovaa. Kipu katoaa toimenpiteen jälkeen välittömästi.”
Hyvä flunssan hoito ehkäisee poskiontelotulehdusta
Flunssanuhan ja allergisen nuhan hyvä hoito nenäsuihkeilla ehkäisee poskiontelotulehduksia. Kortisonisuihketta voi käyttää allergiaoireita ennaltaehkäisevästi koko talvikauden. Flunssan ensioireisiin kannattaa kokeilla nenän huuhtelua suolavesiliuoksella. ”Nenän huuhtelu poistaa limakalvoilta taudinaiheuttajia. Hyvä käsihygienia estää puolestaan niiden kulkeutumisen limakalvoille”, Lindblad muistuttaa.
Tupakointi ja tupakansavulle altistuminen altistavat poskiontelotulehduksille. Suun ja hampaiden kunnosta huolehtiminen ehkäisee osaltaan tulehduksia.
Jos poskiontelotulehdus toistuu, hakeudu korvalääkäriin
Jos poskiontelotulehdukset kiusaavat useammin kuin kolme kertaa puolessa vuodessa, kannattaa hakeutua korvalääkärille. “Syy toistuviin ja pitkittyneisiin tulehduksiin voi olla poskionteloiden rakenteessa”, huomauttaa Lindblad. ”Rakenneongelma voidaan korjata tähystysleikkauksessa.”
Helpota oloa poskiontelotulehduksessa
- Suosi nenäsuihkeita. Suihke sujahtaa parhaiten paikoilleen pystyasennossa ristikkäinsumutuksella. Siinä oikean nenäkäytävän lääke annostellaan vasemmalla kädellä ja toisinpäin.
- Helli höyryllä.Höyryhengitys ja mieto kostea sauna laskevat limakalvojen turvotusta ja helpottavat hengittämistä.
- Niistä oikein. Vaikka etiketti väittää toisin, räkää saa vetää sisäänpäin. Voimakas ulospäin niistäminen altistaa poskiontelotulehdukselle. Se nostaa onteloiden painetta ja avaa niiden suuaukot, jolloin onteloihin pääsee sujahtamaan räkää.
Teksti: Virve Järvinen
Artikkelia päivitetty 1.10.2024