Sinkkiasetaatti saattaa helpottaa flunssan oireita ja vähentää sairauspäiviä. ”Sinkkiasetaatin nauttiminen lyhentää flunssan kestoa keskimäärin kolmanneksella”, sanoo proviisori Marja Törnävä Koivu Apteekista.

Kuuria on hyvä jatkaa vähintään kolme päivää mutta ei yli viikkoa.

Jotta sinkkiasetaatista olisi hyötyä, sitä pitää ottaa heti flunssan ensioireisiin. Silloin, kun kurkkua ja nenää kutittaa, väsyttää ja olo vasta enteilee tulevaa tautia. ”Kun tässä vaiheessa ottaa sinkkiasetaatti tabletin ja löysää tahtia, voi selvitä muutaman päivän sairastamisella viikon sijaan.

Sinkkiasetaatti estää virusten kiinnittymistä ja lisääntymistä

Sinkin kemiallinen muoto vaikuttaa sen tehoon. Kun halutaan torjua flunssaa, on syytä käyttää sinkkiasetaattia. ”Asetaattimuodon teho selittyy sinkin ja asetaatin heikolla sitoutumisella. Asetaattimolekyyliin kiinnittynyt sinkki vapautuu elimistöön vaivatta”, Törnävä kertoo.

Sitraatin ja sinkin välinen sidos on sitä vastoin luja. Siksi sinkkisitraatti ei tehoa flunssaan.

Sinkkiasetaatin pitää vaikuttaa nielussa

Lääkinnällinen laite

Myös sinkkivalmisteen muodolla on väliä. Nielaistusta sinkkitabletista sinkki vapautuu vasta suolistossa. Imeskeltävässä tableteissa sinkki sen sijaan vaikuttaa siellä, missä sitä tarvitaankin. ”Sinkkiasetaatista on apua flunssan torjunnassa vain, jos se vaikuttaa nielun limakalvoilla, paikassa, jonne flunssan aiheuttajavirukset majoittuvat.”

Imeskeltävästä tabletista vapautuvat sinkki-ionit kiinnittyvät nielun limakalvolla viruksiin, jossa ne estävät niiden lisääntymistä.

Älä pure, anna sulaa

Jotta sinkkiasetaatti vapautuu tabletista tasaisesti, tablettia ei parane pureskella. Sen on hyvä antaa sulaa suussa rauhassa. Sinkkiasetaatti ei ole hampaille haitallista. Sen ainoa ikävä puoli on sen metallinen maku. ”Makuhaittaa hälventää tieto, että metallinmaku kertoo valmisteen tehosta. Se on merkki siitä, että valmisteesta vapautuu sinkki-ioneja ja ne myös vaikuttavat.”

Sinkkiasetaatti muodostaa viruksilta ja bakteereilta suojaavan kalvon suun limakalvolle. Vaikka sinkkiasetaatin maku suussa ei miellyttäisi, suuta ei kannata huuhtoa vedellä. Jotta sinkkiasetaatti saisi vaikuttaa limakalvoilla rauhassa, kannattaa myös odottaa hetki, ennen kuin syö mitään. ”Sinkkiasetaattitabletit on maustettu erilaisilla aromeilla, mikä peittää metallinmakua.”

Suuret annokset tepsivät flunssaan

Sinkin päivittäinen saantisuositus on 10 milligrammaa. Tämä määrä ei kuitenkaan riitä flunssan torjuntaan. Riittävä vuorokausiannos on 8-10 imeskelytablettia eli 80-100 mg sinkkiä vuorokaudessa.

Kuuria on hyvä jatkaa vähintään kolme päivää. Viikkoa pidempään ei kannata ottaa isoja sinkkiasetaattiannoksia. ”Lyhytaikaisista suurista annoksista ei ole haittaa terveydelle, mutta joillekin ne aiheuttavat pahoinvointia ja ummetusta.”

Sinkkiasetaattivalmisteet eivät suinkaan ole ainoa keino yrittää ehkäistä flunssaa. ”Paras tapa torjua flunssaviruksia on huolellinen käsipesu saippualla”, Törnävä muistuttaa.

Käytä sinkkiasetaattia flunssan torjunnassa oikein

  • Aloita kuuri vuorokauden sisällä flunssan ensioireista.
  • Huolehdi, että sinkki on sinkkiasetaattia.
  • Ota tabletti joka toinen tunti: kahdeksan tablettia vuorokaudessa riittää.
  • Ethän pureskele tablettia, vaan anna sen sulaa rauhassa suussa.
  • Älä huuhtele suuta vedellä heti tabletin ottamisen jälkeen.
  • Varmista tuotteen sopivuus itsellesi apteekista.

Asiantuntijana proviisori Marja Törnävä, Koivu Apteekki, Tampere

Lähteenä myös Hemilä et al. BMC Family Practice 2015; 16:24.

Teksti: Virve Järvinen