Kun nenä on tukossa, eikä olo helpota niistämällä tai esimerkiksi keittosuolalla, lääkkeellinen nenäsuihke tehoaa oireisiin yleensä hyvin. Se supistaa nenän limakalvon verisuonia ja avaa nenän nopeasti.

Avaavat nenäsumutteet on kuitenkin tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Suositeltu käyttöaika aikuisilla vaihtelee, mutta on enintään 10 vuorokautta valmisteesta riippuen. Suositellun käyttöajan löydät aina tuotteen pakkausselosteesta. Avaavat suihkeet ovat nopeatehoisempia kuin kortisonisuihkeet, mutta eivät nekään sekunneissa vaikuta.

"Kiireiset ihmiset haluaisivat nenän auki tietysti heti, mutta verisuonten ja niiden myötä limakalvojen pitää antaa supistua rauhassa. Suihkeen vaikutus kestää 6–8 tuntia, joten sekin aika pitää jaksaa olla ennen kuin suihkaisee uudestaan", neuvoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jura Numminen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Nenäsuihkeen liikakäyttö voi lisätä tukkoisuutta


Kuten kaikissa lääkkeissä, myös nenäsuihkeissa on riskinsä, jos niitä ei käytä oikein.

Jura Numminen puhuu niin sanotusta rebound-efektistä. Jos lääkettä käyttää pitkään, nenän verisuonia supistavien alfareseptoreiden määrä kasvaa. Toleranssin lisääntyessä lääkettä täytyy ottaa aina vain enemmän, jotta saisi saman tehon mitä aiemmin sai yhdellä suihkauksella.

"Limakalvot supistuvat ja palautuvat vuorotellen, ja tästä toistuvasta liikkeestä seuraa tukkoisuutta säätelevän nenän alakuorikon turpoaminen entisestään. Ihminen tuntee siis olonsa aina vain tukkoisemmaksi, ja noidankehä on näin valmis", Numminen selittää.

Nenäkuorikoiden liikakasvua voi hoitaa kortisonilla, mutta jos se ei auta, on kuorikoita pienennettävä leikkauksella.

Avaavan nenäsumutteen lisäksi kortisonia


Lääkkeellistä nenäsumutetta ei siis kannata käyttää viikkoa kauemmin, mutta sen jälkeen tai sen kanssa samanaikaisesti voi käyttää hoitavaa kortisonisuihketta.

"Nenäkortisoni on turvallinen, ja sitä voi käyttää pitkään. Avaavan nenäsumutteen kanssa voisi olla hyväkin käyttää samanaikaisesti kortisonia, koska se alkaa tehota vasta muutaman päivän jälkeen. Eli sitten kun lopettaa avaavan suihkeen viimeistään viikon käytön jälkeen, on kortisoni jo alkanut vaikuttaa", Numminen toteaa.

Kortisonin lisäksi kotilääkekaapissa kannattaa pitää kosteuttavia suihkeita, koska kuiva ja karstainen nenä tuntuu myös tukkoiselta. Nenän kosteutukseen voi käyttää esimerkiksi dekspantenolia, A-vitamiinia tai seesamöljyä sisältäviä suihkeita.

Suihkaise nenäsumute vähän viistoon, ei suoraan


Jura Numminen antaa vielä hyvän vinkin siihen, miten nenäsuihkeen saa kirjaimellisesti kohteeseen.

"Koska kuorikot sijaitsevat nenän sivuilla, suihke pitää suunnata hieman viistosti korvan suuntaan. Usein ihmiset suihkaisevat suihkeen nenän väliseinään."

On hyvä muistaa, että avaava nenäsuihke on tarkoitettu nimenomaan tukkoisen nenän, eikä esimerkiksi flunssan hoitoon.