Kurkku tuntuu karhealta ja nieleminen sattuu. Voi ei, flunssa tekee tuloaan!
Tavalliseen virusflunssaan ei ole parantavaa lääkehoitoa, vaan hoito on oireiden lievitystä itsehoitona.
”Virusflunssa on kurkkukivun tavallisin syy. Tauti alkaa tyypillisesti kurkkukivulla, sitten alkavat nuha ja yskä”, kuvailee korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Terveystalosta.
Virusflunssaan ei ole parantavaa lääkehoitoa, vaan hoito on oireiden lievitystä.
Kurkkukipu ja flunssaoireet voivat kertoa myös koronatartunnasta. THL:n sivuilta löytyy kattava tietopaketti koronainfektion oireista ja testiin hakeutumisesta.
Onko kyseessä angiina? Diagnoosi ennen antibiootteja
Jos kyse onkin bakteeriperäisestä tulehduksesta, antibiooteista voi olla apua taudin hoidossa.
Tyypillisin bakteeriperäisen kurkkukivun syy on streptokokki A -bakteerin aiheuttama nieluinfektio eli angiina. Oireet alkavat usein äkillisesti ja kurkku tuntuu todella kipeältä. Tautiin liittyy yleensä kuumetta, mutta ei muita flunssan oireita. Angiina hoidetaan penisilliinikuurilla.
”Kuumeinen nielutulehdus voi olla myös virusperäinen. Pelkkien oireiden perusteella ei voi olla varma, kummasta on kysymys. Siksi diagnoosi tulisi varmistaa joko pikatestillä tai nieluviljelyllä ennen antibioottikuurin aloittamista.”
Kurkkukipu voi säteillä korvaan
Kurkun kipu säteilee usein korviin ilman, että niissä on vikaa. Korvissa voi tuntua vihlontaa esimerkiksi nielemisen yhteydessä.
”Jos kuitenkin vain toinen korvista menee lukkoon ja on kivulias, kyse voi olla korvatulehduksesta”, Kimmo Saloranta toteaa.
Siitepölyallergiasta johtuvassa kurkkukivussa kipu on yleensä lievää ja siihen liittyy esimerkiksi nenän ja silmien kutinaa.
On tavallista ja vaaratonta, että leuan alla sijaitsevat imusolmukkeet tuntuvat turvonneilta flunssan tai nielutulehduksen yhteydessä. Jos sen sijaan kaulalla tuntuu imusolmukkeita ilman infektiota, ne tulisi näyttää lääkärille.
Joskus kurkkukipu voi johtua siitepölyallergiasta. Silloin kipu on yleensä lievää ja siihen liittyy muita tyypillisiä allergiaoireita, kuten nenän ja silmien kutinaa.
Pitkittynyt kurkkukipu vaatii selvittelyä
Virusflunssaan liittyvä kurkkukipu hellittää yleensä muutamassa päivässä. Jos oireet eivät helpotu viikossa ja kipu pahenee itsehoidosta huolimatta, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen oireiden syyn selvittämiseksi.
”Joskus virusinfektioon liittyy pitkittynyttä, viikkojakin kestävää kurkkukipua. Tämä on kuitenkin sen verran harvinaista, että asia on hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla”, Saloranta sanoo.
Lääkärin tutkimuksiin tulee hakeutua myös, jos pitkittyneeseen, yli kaksi viikkoa kestäneeseen kurkkukipuun liittyy äänen käheyttä. Silloin kyse voi olla limakalvovauriosta tai harvemmin kasvaimesta.
Toispuoleinen kurkkukipu on vaaran merkki
Joskus kurkkukipu voi kieliä vakavammasta sairaudesta, joka edellyttää kiireellistä lääkärin hoitoa.
”Jos kipu painottuu selvästi toiselle puolelle ja on niin voimakasta, että nieleminen, puhuminen tai suun avaaminen tuntuu vaikealta, kyse voi olla kurkkupaiseesta. Silloin hoitoon on lähdettävä heti”, Kimmo Saloranta korostaa.
Hoitoon tulisi hakeutua välittömästi myös silloin, jos kurkkukipuun liittyy voimakasta yleistilan heikentymistä, hengitysvaikeuksia tai selvästi näkyvää turvotusta kaulalla.
Joskus kurkkukipu johtuu kurkkuun joutuneesta vierasesineestä, kuten ruodosta tai luunpalasta. Silloinkin on hakeuduttava pikaisesti lääkäriin.
Mummon konsteja ja apteekin tuotteita
Flunssan aiheuttamaa kurkkukipua voi lievittää kotona ”mummon konsteilla”: juomalla lämmintä mehua ja nauttimalla lusikallisen hunajaa.
Apua saa myös apteekin itsehoitotuotteista. Nielua puuduttavat imeskelytabletit voivat antaa tilapäistä helpotusta. Kipua voi lievittää myös särkylääkkeillä, kuten parasetamolilla tai ibuprofeenilla.
”Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, ovat keskimäärin vähän parasetamolia tehokkaampia. Kaikille ne eivät kuitenkaan sovi, joten tuotteen sopivuus itselle kannattaa varmistaa apteekissa.”
Ibuprofeenia ja parasetamolia voi käyttää myös yhtä aikaa. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että käytetyt valmisteet eivät sisällä samaa lääkeainetta. Esimerkiksi monet flunssajuomat sisältävät samoja kipulääkkeitä kuin tabletitkin.
Vinkkejä kurkkukivun hoitoon
- Lämmin juoma, kipulääke ja nielua puuduttavat imeskelytabletit helpottavat oireita. Myös lusikallinen hunajaa voi lievittää kurkkukipua.
- Jos nenä on tukossa, hengittäminen suun kautta voi kuivattaa kurkkua ja aiheuttaa kipua. Runsas juominen ja suuta kosteuttavat tuotteet voivat silloin auttaa.
- Lepää ja vältä rasittavaa liikuntaa!
Huom! Korona-aikana on noudatettava viranomaisten antamia ohjeita testauksen ja eristäytymisen suhteen.
Teksti: Virpi Ekholm
Artikkelia päivitetty 29.9.2022