Tukkoinen nenä häiritsee yllättävän paljon arkista elämää. Tuntuu kuin happea ei saisi tarpeeksi ja on pakko hengittää voimakkaammin suun kautta. Suu kuivuu, pakkasilma ahdistaa keuhkoja eivätkä nenän epäpuhtauksia torjuvat mekanismitkaan pääse vaikuttamaan.

Pahinta on, jos tukkoisuus häiritsee yöunta. Viimeistään silloin vaivaan kannattaa hakea helpotusta. Nenäsumutteet auttavat lievittämään nenän tukkoisuutta nopeasti ja avaamaan nenän hengitystien. Nenäsumutteen valinnassa kannattaa miettiä käyttötarkoitusta ja oireita. Apua oikean tuotteen löytämiseen saa apteekista ja tietenkin omalta lääkäriltä.

Lievitystä särkyyn ja paineen tunteeseen

Tukkoinen nenä voi johtua ihan perusnuhasta tai flunssasta. Kyseessä voi olla myös krooninen limakalvosairaus, kuten allergia tai nenäpolyypit. Yli 30 prosentilla suomalaisista on limakalvosairauksiin, kuten flunssaan tai sivuontelosairauksiin, liittyvää nenän tukkoisuutta.

Talvi on kova rasite ylähengitysteille ja tuntuu nenässä. Kun nenän tehtävä on kostuttaa, puhdistaa ja lämmittää hengitysilmaa, aiheuttaa kireä pakkanen sille ylimääräistä työtä. Samaan aikaan yleensä sisäilma muuttuu sähkölämmityksen vuoksi kuivemmaksi, ja sekin ärsyttää nenää. Myös ilmansaasteet ärsyttävät nenää.

Avaavien nenäsuihkeiden vaikuttava lääkeaine ksylometatsoliini supistaa nenän limakalvon verisuonia, jolloin nenään tulee nopeasti tilaa hengittää. Tästä mekanismista johtuu, että avaavat nenäsumutteet helpottavat myös poskiontelotulehduksen oireita. Särky, paineen tunne ja liman eritys vähenevät, vaikka itse sairaus ei suihkeilla paranekaan. Limakalvojen turvotus laskee ja hengittäminen helpottuu.

Avaavat nenäsumutteet on tarkoitettu nimenomaan tukkoisuuden lyhytaikaiseen hoitoon. Tutustu aina tuotteen pakkausselosteeseen ja noudata sen mukaisia ohjeita kuten ikärajaa ja käytön kestoa.

Jos tukkoisen nenän oireet jatkuvat yli neljä viikkoa eikä kotihoito tehoa, on hyvä käydä tarkistuttamassa tilanne lääkärillä.

Itsehoitolääke

Teksti: Diana Törnroos