Nenään koskee sisäpuolelta ja sinne kertyy karstaa. Nenän limakalvot ovat turvoksissa, ja sitä kirvelee ja kutittaa. Ja välillä se vuotaa vähän vertakin. Kuulostaako tutulta? Moni suomalainen kärsii samoista oireista. Onneksi nenän hyvinvoinnista huolehtimiseen on olemassa hyvät ja helpot keinot.

Nenän kuivien limakalvojen oireina verenvuoto, tukkoisuus ja kirvely

Kuiva nenä, tarkemmin nenän kuivat limakalvot, on tavallinen vaiva suomalaisessa ilmastossa. Varsinkin pakkanen saa nenän kipristelemään paitsi ulko- myös sisäpuolelta. Eikä talvea seuraava katu- ja siitepölykausi ainakaan helpota tilannetta.

Nenän herkkä iho ja limakalvot reagoivat kuivumiseen kutisemalla ja kirvelemällä. Ne saattavat myös haavautua ja jopa repeillä.

Usein toistuva nenäverenvuoto voikin olla hälytysmerkki liiallisesta kuivuudesta. Kuivat ja repeilevät limakalvot ovat kaiken lisäksi alttiita tulehduksille.

Kuivat nenän limakalvot ovat myös taipuvaisia turpoamaan, jolloin nenä menee helposti tukkoon. On normaalia, että sieraimet turpoavat vuorotellen jonkin verran, kun limakalvot säätelevät ilmavirtaa. Mutta jatkuva nenän tukkoisuus ei kuulu asiaan, ja siihen on syytä kiinnittää huomiota.

.

Dekspantenolista lisätehoa – ennaltaehkäise nenän kuivuminen

Vaurioituneet nenän limakalvot estävät nenää hoitamasta kunnolla tehtäväänsä: lämmittämään, kostuttamaan ja puhdistamaan hengitettävää ilmaa. Terve nenä vastustaa erilaisia infektioita paremmin kuin vahingoittunut.

Nenän hyvinvointiin kannattaa siksi kiinnittää erityistä huomiota. Kosteuttavat ja lääkkeettömät nenäsuihkeet hoitavat nenän limakalvoja tehokkaasti ja edistävät niiden kunnossa pysymistä. Niitä voi käyttää pitkiäkin aikoja turvallisesti.

Jos tiedät kokemuksesta, että nenäsi tuppaa karstoittumaan ja tukkeutumaan kuivan sisäilman myötä, voit aloittaa ennaltaehkäisevän hoidon heti syksyllä lämmityksen alkaessa. Näin nenä on valmiimpi vastaanottamaan myös pakkaset ja flunssakauden.

Kosteuttavia nenäsuihkeita löytyy niin öljy- kuin vesipohjaisinakin. Lisätehoa jälkimmäiselle antavat dekspantenoli, joka hoitaa, rauhoittaa ja edistää limakalvojen paranemista sekä ksylitoli, joka sitoo kosteutta nenän limakalvoille.

Öljy ja A-vitamiini hoivaavat nenän rikkinäisiä limakalvoja

Erityisen tärkeää on huolehtia nenän kosteudesta silloin, jos limakalvot ovat jo päässeet vahingoittumaan. Jos nenässä on haavaumia tai limakalvot ovat turvoksissa, kosteuttaminen tukee paranemista.

Öljypohjainen suihke sopii rikkinäisille nenän limakalvoille ja myös, jos limakalvoissa on tulehdus. Öljypohjainen valmiste ei kirvele, ja se käy säilytysaineettomana muutenkin useimmille.

A-vitamiini tukee suihkeen tehoa, sillä A-vitamiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina.

Kosteuttava nenäsumute sopii avaavien nenäsuihkeiden tueksi

Kosteuttavat nenäsuihkeet sopivat käytettäviksi myös yhdessä avaavien nenäsumutteiden kanssa. Tukkoista flunssanenää avaava hoitokuuri supistaa nenän limakalvojen verisuonia ja samalla kuivattaa nenän sisäpintaa.

Siitepölyaikana allergiaoireisiin käytettävät nenäsuihkeet saattavat nekin kuivattaa nenän limakalvoja.

Molemmissa tapauksissa nenän limakalvot kannattaa kosteuttaa lääkkeellisen suihkeen imeytymisen jälkeen.

Milloin lääkäriin kuivan nenän kanssa?

Jos kuiva nenä vaivaa yli kymmenen päivää, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Lääkäriin on syytä hakeutua varsinkin silloin, jos nenän limakalvo-oireisiin liittyy muita tulehdusoireita, kuten kuumetta, räkäisyyttä, runsasta nenäverenvuotoa tai heikotusta.

Teksti: Diana Törnroos