- Monipuolinen ja kokonaisvaltainen ruokavalio hoitaa parhaiten myös kohonnutta verenpainetta, painotti THM, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Valtakunnallisen hypertensiopäivän 2018 esityksessään.

Parhaat tulokset saavutetaan kokonaisvaltaisilla valinnoilla. Terveellinen ravitsemus vaikuttaa positiivisesti myös muihin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin.
- Kotimaisten ravitsemussuositusten mukainen sekä traditionaalinen Välimeren ruokavalio alentavat tutkitusti verenpainetta. Niiden vaikutus satunnaistetuissa tutkimuksissa on ollut noin noin 5–7 mmHg yksikön alennus systoliseen verenpaineeseen ilman varsinaisia laihduttamispyrkimyksiä. Ylipainoisella henkilöllä laihdutus tukee myös verenpaineen laskua.

Yksittäisistä tekijöistä suola, alkoholi, lakritsi sekä vähäinen kasvisten ja hedelmien käyttö vaikuttavat negatiivisesti verenpaineeseen. Kahvia ei nykytietämyksen valossa tarvitse välttää.

Suolan käyttö kasvussa

Suomalaisten suolan käyttö on vähitellen noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Miehet saavat ravinnostaan keskimäärin 9,7 grammaa ja naiset 7,1 grammaa suolaa viikossa (FinTerveys0 2017 -tutkimus, Satu Männistö, THL). Laatikainen katsoo tämän johtuvan esimerkiksi siitä, että nykyiset ruokatrendit korostavat suolan käyttöä.
- Samalla kun kotimainen elintarviketeollisuus on vähentänyt suolaa, kansainväliset ruokatrendit lisäävät suolan kulutusta. Esimerkiksi serrano- ja parmankinkut sisältävät runsaasti suolaa. Ravintoloissa syöminen on yleistynyt ja julkkiskokit korostavat suolan käyttöä mausteena. Erilaiset sormisuolat ovat suosiossa, mutta niitä tulisi korvata mineraalisuolalla, yrteillä tai pippureilla.

Vähäsuolaisen ja samaten vähäenergisen ruokavalion toteuttaminen vaatii tuoteselosteiden tarkkailua. Suolan määrää on vaikea havaita esimerkiksi valmisruoista. Piilosuolaa on usein muroissa, mysleissä, juustoissa ja leikkeleissä. Myös valmisruokien ja maustekastikkeiden käyttöä tulisi rajoittaa.

- Esimerkiksi Syö hyvää -sivuilta löydät sopivia vaihtoehtoja vähemmän suolaa tai energiaa sisältävistä juustoista, leikkeleistä ja muista elintarvikkeista. Niistä voi valita muutaman sopivimman ruokavalioonsa, korosti Laatikainen.

Ota kasvikset ja hedelmät ruokavalioon

Kasviksia ja hedelmiä nauttimalla pystyy sekä laskemaan ravintonsa energiapitoisuutta että verenpainetta. Niitä tulisikin nauttia päivän jokaisella aterialla. - Nykysuositus on noin 500 grammaa päivässä, mutta vieläkin parempi verenpainetta sairastavalle olisi 800 grammaa päivittäin nautittuna. Tämä määrä ei valitettavasti täyty, ellei aloita jo aamiaisella.

Laatikainen esitti havainnollisesti kuvin, miltä riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja sisältävät päivän ateriat voisivat näyttää. Jokaiselta aterialta pitäisi löytyä jotakin kasvikunnan tuotteita. Usein lounas saattaa näyttää suositellun kaltaiselta, mutta muilta aterioilta kasvikset puuttuvat lähes täysin. - Suomalaisten kipupiste on edelleen palkokasvien käyttö. Vegebuumin, nyhtökauran ja härkiksen myötä niiden käyttö on lisääntynyt, mutta ei suinkaan kaikkien suomalaisten keskuudessa.

Ruokavalio alentaa sydän- ja verisuonitautien riskiä

Vain noin joka viides suomalainen syö terveellisesti tai melko terveellisesti. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio näyttää vähentävän sydän- ja verisuonitautitapahtumien riskiä noin 30 %:lla satunnaistetuissa tutkimuksissa. - Mikäli henkilöllä on muitakin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, verenpaineen alentaminen ja terveellinen ravitsemus ovat entistä tärkeämpiä. Vaikka ruokavalio yksin ei välttämättä ole tehokkaan verenpainelääkkeen veroinen, sillä voidaan tukea verenpaineen laskua, pohti Laatikainen.

Suositusten mukainen ruokavalio sisältää paljon kasviksia, hedelmiä ja kuituja ja vain niukasti kovia rasvoja. Ruokavaliota voidaan rikastaa kasvisöljyllä tai pähkinöillä. Maitotaloustuotteet ovat tärkeitä kaliumin ja kalsiumin lähteitä ja hyväksi verenpaineelle. Myös kasviksista saatava kalium ja magnesium alentavat verenpainetta.