Raskausdiabetes on raskauden aikana ensimmäistä kertaa ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka yleensä häviää synnytyksen jälkeen. Joka viidennellä äidillä todetaan raskausdiabetes, useimmiten jo ensimmäisen raskauden aikana. Raskausdiabeteksen sairastaneilla on erittäin merkittävästi kohonnut riski sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.


Päivitetyssä suosituksessa korostetaan elintapojen merkitystä raskausdiabeteksen hoidossa sekä erityisesti ennaltaehkäisyssä. Hoidossa keskeistä on ruokavaliohoito sekä ylipainoisilla raskauden aikaisen painonnousun rajoittaminen. Terveellisen ruokavalion noudattaminen ja riittävä liikunta auttavat vähentämään raskauden aikaista painonnousua, sikiön liikakasvua, vastasyntyneen suurikokoisuutta ja näihin liittyviä synnytyskomplikaatioita. Jos ruokavaliohoito ei ole riittävä, harkitaan lääkehoitoa.

Elintapamuutoksilla voi jopa puolittaa riskin sairastus raskauden jälkeen tyypin 2 diabetekseen. Tämän lisäksi raskauden alkuvaiheessa aloitettu liikunta tai dieettiin yhdistetty liikunta voi estää raskausdiabeteksen ilmaantumisen. Raskausajan liikuntasuositus on yhteneväinen koko väestölle tarkoitetun terveysliikuntasuosituksen kanssa – kestävyysliikuntaa 150 minuuttia viikossa vähintään kolmelle päivälle jaettuna ja lihasvoimaharjoittelua kaksi kertaa viikossa. Lue lisää aikuisten liikuntasuosituksesta liikuntapyramidista. 

Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan terveellisten elintapojen ja painonhallinnan tukeen pitäisi panostaa niin terveydenhuollossa kuin yhteiskunnassa laajemminkin, sillä raskausdiabeteksen riskiä voidaan pienentää parhaiten pysymällä normaalipainoisena ja tarvittaessa laihduttamalla.

Ravitsemussuositukset raskausdiabeteksen aikana:

- Säännöllinen ateriarytmi
- Perinteinen lautasmalli aterioiden kokoamisessa
- Täysjyväviljan, kasvisten ja pehmeiden rasvojen suosiminen
- Maitovalmisteet rasvattomina ja vähärasvaisina
- Proteiiniksi palkokasveja, kalaa, siipikarjaa sekä vähärasvaista lihaa.

Lähteet:
https://www.kaypahoito.fi/hoi50068
https://www.diabetes.fi/diabetes/raskausdiabetes#e5f4c94e