Sydämellisesti ilon kautta

Jos olet sydänpotilaan läheinen, tai jos ystävälläsi on sydänterveyden riskitekijöitä, tuo hänelle iloa ja ole läsnä. Terveellisiä elämäntapoja voi vahvistaa yhdessä tekemällä.

Läheisesi yleensä muistaa kyllä, mikä kaikki on kiellettyä tai vältettävää eikä muistuttaminen aina tuota parasta tulosta. Kulje mieluummin ystäväsi rinnalla tekemällä yhdessä sydänterveellisiä asioita. Yhdessä koetut reippailu- tai kokkailuhetket tuovat terveelliset elintavat arkeen ilon kautta ja kuin huomaamatta osaksi kummankin rutiinia.

Yhdessä parempiin elintapoihin

Sydänterveyden neuvot ovat vanhat tutut; vain vähän suolaa, sokeria ja kovia rasvoja, runsaasti kuituja ja kasviksia, sekä sopivasti pehmeitä rasvoja. Riittävästi liikuntaa ja lepoa. Nollatoleranssi tupakoinnille sekä kohtuutta alkoholin käyttöön.

Jos mieli on maassa, ei kuitenkaan aina riitä tarmoa pysyä päätöksissä. Silloin voit olla tärkeä tuki läheiselle vain olemalla läsnä ja kannustamalla hyviin päätöksiin. Kun löydät asioita, jotka saavat ystäväsi hyvälle mielelle, olette ottaneet ensimmäisen askeleen kohti sydänterveyttä.

Terveelliset elämäntavat eivät ole sanoja vaan tekoja. Läheisesi sydänterveyttä edistät yhdessä tekemällä. Voitte esimerkiksi kokata yhdessä sydänmerkityistä tuotteista, tai haastaa toisenne valitsemaan rappuset hissin sijaan.

Luonnossa liikkuminen sopii sekä sydämelle että kukkarolle. Useimmilla kunnilla on liikuntareittejä ja -paikkoja. Sienestys ja marjastus ovat hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Ottakaa kerrallaan pieniä askelia, jotka voivat vakiintua pikkuhiljaa. Sydänterveyden vaaliminen on pitkäjänteistä puuhaa.

Jos läheiselläsi on liikuntavaikeuksia, on hyvää kuntoilumuotoa vaikea löytää. Nivelten vaivatessa voi uiminen olla vielä mahdollista. Järjestöillä, kunnilla ja seurakunnilla on usein erityisryhmille järjestettyä liikuntaa, esimerkiksi tuolijumppia.

Yhteisiä mukavia asioita ovat lisäksi vaikkapa kulttuuriharrastukset; taide, elokuvat, kirjat, pelit, ristikot. Hyvä mieli tekee hyvää myös sydämelle.

Apua terveellisiin ruokavalintoihin löydät artikkelistamme. Inspiraatiota sydänterveyttä edistävään liikuntaan voit puolestaan löytää aikuisten liikuntasuosituksiin perustuvasta liikuntapyramidista

 

Viisi vinkkiä sinulle, jota huolettaa läheisesi sydänterveys:

 

  1. Ole ystävä; ota yhteyttä, kuuntele ja ole läsnä
  2. Ole esimerkki - noudata sydänterveellisiä elämäntapoja itsekin
  3. Kohenna läheisesi mielialaa molemmille mieluisilla asioilla
  4. Tehkää yhdessä sydänterveellisiä asioita; käykää kävelyllä tai kokatkaa terveellinen ateria
  5. Älä pelottele tai nalkuta. Parempiin tuloksiin pääsette yhdessä positiivisuuden kautta.