Muut päänsäryt

Särkylääkepäänsärky

Kipulääkkeiden tilapäinen käyttö on tehokasta ja hyvin siedettyä. Niiden jatkuva, pitkäaikainen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa haittavaikutuksia. Näistä tyypillisin on päänsärky. Särkylääkepäänsärky on lähes päivittäistä ja se alkaa usein, kun lääkkeen vaikutus loppuu. Kipuun voi liittyä pahoinvointia ja univaikeuksia. Särky on yleensä erilaista, kuin alkuperäinen hoitoa vaatinut kipu.

Ainoa tapa päästä eroon särkylääkepäänsärystä on lopettaa kipulääkkeiden käyttö joksikin aikaa kokonaan. Käytön voi lopettaa kerralla tai vähitellen annosta pienentäen kahden tai kolmen viikon aikana. Runsas kofeiinittoman nesteen käyttö on suotavaa. Vieroituksen jälkeen alkuperäinen särky voi palata. Hoitovaihtoehtoja on syytä miettiä yhdessä lääkärin kanssa.

Lähde:
Nissilä M. Särkylääkepäänsärky ja päänsärkylääkkeiden turvallinen käyttö. Lääkärikirja Duodecim 20.9.2011.www.terveyskirjasto.fi, haettu 24.6.2013.

Aivoverenkiertohäiriö

Aivoverenkiertohäiriö on aivojen toimintahäiriö, joka johtuu aivokudoksen vaurioitumisesta. Niitä aiheuttavat aivovammat, aivokasvaimet, aivotulehdukset tai aivoinfarktit eli aivoverisuonten tukokset. Aivoverenkiertohäiriöistä noin 15 % aiheuttaa aivoverenvuotoa. Aivoverenvuotoon voi liittyä äkillinen ja kova päänsärky. Välitön apu on tällöin tarpeen.

Lähteet:
Roine R.O. ja Juvela S. Aivoverenvuoto. Lääkärin käsikirja 1.3.2010. www.terveysportti.fi, haettu 19.6.2013.Sivenius J. Aivoverenkiertohäiriöt. Sairauksien ehkäisy. 19.1.2009.

Aivokalvontulehdus eli meningiitti

Päänsärky, korkea kuume ja tajunnan häiriöt ovat tyypillisiä bakteerin aiheuttaman aivokalvontulehduksen oireita. Usein myös niska on jäykkä eikä leuan taivuttaminen kiinni rintaan onnistu. Yleiskunto romahtaa nopeasti. Kiireellinen antibioottihoito on tarpeen. Viruksen aiheuttamassa aivokalvontulehduksessa tajunnan häiriöitä ei ole ja yleiskunto pysyy hyvänä. Tauti on yleensä lievä ja paranee itsestään.

Lähde:
Lumio J. Aivokalvontulehdus (meningiitti). Lääkärikirja Duodecim. 5.3.2012. www.terveyskirjasto.fi, haettu 25.6.2013.