Vuodenaikojen vaihtelu tuntuu hiuspohjassa samoin kuten ihossa muutenkin. Oireet alkavat jo syksyllä – heti kun siirrytään sähkölämmitykseen.

”Jo lokakuussa asiakkaat alkavat kysellä helpotusta oireisiin. Hiuspohjassa on alkanut tuntua kutinaa ja hilseilyä. Näitä oireita tulee monelle sellaisellekin, jolla hiukset ja hiuspohja voivat kesäisin ihan hyvin”, toteaa kampaaja Nicole Aapro espoolaisesta kampaamo Jaspiksesta.

Pakkasten myötä on kiinnitettävä enemmän huomiota ihon ja hiusten suojaamiseen. Ulos ei saisi mennä hiukset märkinä, koska jäätyessään vesi voi rikkoa hiusten rakenteita. Hiukset tulisi ensin kuivata ja lisäksi suojata esimerkiksi pipolla.

Aapro huomauttaa, että muutenkin rajut vaihtelut ja ääriolot laittavat hiukset koville. ”Ihan samahan se on saunassakin. Kuumuus voi polttaa hiusta ja vahingoittaa sen rakennetta. Ennen saunaan menoa muotoilutuotteet on hyvä pestä hiuksista pois ja saunaan pitäisi aina kietoa pyyhe hiusten ympärille suojaksi."

Täsmäapua oireilevalle hiuspohjalle

Hoito kutisevalle tai hilseilevälle hiuspohjalle valitaan sen mukaan, mikä vaivan aiheuttaa. ”Hilseilevään hiuspohjaan paras apu on usein kosteuttava tuote. Jos kutina ja hilseily johtuvatkin siitä, että hiuspohja on rasvoittunut ja tali kertyy hiusten tyviin, on parempi valita rasvaisille hiuksille ja hiuspohjalle sopivia tuotteita, jotka rauhoittavat ja viilentävät”, Aapro ohjeistaa.

Aapro toteaa, että jos iho on muutenkin kuiva, on hiuspohjankin ongelmana todennäköisesti nimenomaan kuivuus. Hän varoittaa turvautumasta runsaasti mainostettuun pikaratkaisuun, eli hilseshampooseen, ellei ole tutkituttanut hiuspohjaansa ammattilaisella. 

Puhdas voi paremmin

Talvella hiukset jäävät ulkona liikuttaessa piiloon pipon alle, ja hiusten pesusta voi olla helpompi laistaa. Kuitenkin juuri silloin tulisi erityisesti huolehtia puhtaudesta. ”Pipon alla hiuspohja hikoaa ja talia kertyy hiusten tyviin, hiusnystyihin”, Aapro toteaa.

Aapro suosittelee pesemään hiuksia talviaikaan parin päivän välein. Moni harventaa pesuja, koska olettaa niiden kuivattavan hiuksia. ”Olennaista olisi käyttää juuri omille hiuksille ja hiuspohjalle sopivia shampoita ja hoitoaineita. Kuiva hiuspohja kaipaa kosteutusta ja hyvin rasvainen puolestaan rauhoittavamman tuotteen.”

Kasvua terveeltä pohjalta

Hiuspohjakin kannattaa Aapron mukaan välillä myös kuoria. ”Kuorinta irrottaa kertyneen talin ja stimuloi hiuspohjan verenkiertoa. Tässäkin on tärkeää käyttää nimenomaan hiuspohjalle tarkoitettua kuorintaa.” Hän vinkkaa kuitenkin myös edullisesta kotikonstista. ”Tavallista taloussokeria voi sekoittaa shampooseen. Kuten minkä tahansa kuorinnan, myös sokeripesun jälkeen hiukset pitää sitten toki pestä toiseen kertaan, pelkällä shampoolla.”

Yhteenvetona Aapro toteaa, että kun kasvualusta on terve ja puhdas, hiuskin kasvaa paremmin. ”Hiusten hyvinvointia tukee myös monipuolinen ravinto. Hiukset tarvitsevat esimerkiksi biotiinia, joka edistää hiusten pysymistä normaaleina”, hän täydentää.

Teksti Johanna Paasikangas