Yleisin yskän syy on ylähengitystietulehdus, johon liittyy usein flunssan oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua tai kuumetta. Useimmiten tällainen yskä häviää parissa viikossa flunssaoireiden mukana, eikä sitä tarvitse erikseen tutkia.

”Yskää ja muita flunssan oireita kannattaa lievittää kotikonstein: tärkeintä on lepo, ja oloa voi lievittää esimerkiksi höyryhengityksellä. Tarvittaessa kannattaa ottaa tulehduskipulääkettä”, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen Lääkärikeskus Aavasta.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos yleiskunto heikkenee, potilas yskii tauotta tai kuume nousee korkeaksi.

Jos yskä ei parane kolmessa viikossa, sitä sanotaan pitkittyneeksi. Tyypillinen syy pitkittymiselle on flunssan jälkitauti: esimerkiksi poskiontelotulehdukseen liittyy usein limaista yskää.

Yskän taustalla voi olla vakava syy

Aina pitkittynyt yskä ei liity flunssaan. Taustalta voi löytyä esimerkiksi astma, refluksitauti tai keuhkosairaus. Myös esimerkiksi verenpainelääkkeet voivat provosoida yskää. Vakavimmillaan yskä voi johtua keuhkosyövästä tai kurkunpään kasvaimesta: molempien ennustetta parantaa, kun ne löydetään tarpeeksi ajoissa. Keuhkosyövän todennäköisyyttä voi pienentää merkittävästi tupakoimattomuudella.

Tyypillinen syy yskän pitkittymiseen on flunssan jälkitauti, esimerkiksi poskiontelotulehdus.

Pitkittyneen yskän syyn selvittely aloitetaan yleensä laboratoriokokeilla ja keuhkojen röntgenkuvauksella.

”Yhä useammin yskän syyksi selviää työpaikan tai kodin sisäilmaongelmat. Toisinaan sisäilma voi olla liian kuivaa, toisinaan liian kosteaa, aina ilmastointi ei toimi ollenkaan tai sitä ei ole huollettu”, Oikkonen listaa. Hän ei suosittele esimerkiksi ilmankosteuttajan hankkimista helpottamaan yskää ilman, että sisäilma on kunnolla ensin tutkittu.

”Joskus yskimisestä voi tulla niin pinttynyt tapa, ettei yskijä edes huomaa sitä. Silloin läheisen kannattaa hienovaraisesti mainita asiasta ja kehottaa hakeutumaan lääkäriin.”

Apua pitkittyneeseen yskään apteekista

Oikkosen mukaan valtaosa yskistä ja flunssista paranee kotikonstein tai apteekin reseptivapailla tuotteilla, kuten yskänlääkkeellä.

”Sopivan yskänlääkkeen valinnassa kannattaa pyytää apua farmaseutilta apteekissa. Jos yskän lisäksi kärsii flunssasta, voi varsinkin ensioireiden ilmaantuessa kokeilla sinkkituotteita, vaikka lääketieteellistä näyttöä niiden tehosta on toistaiseksi vähän”, Oikkonen sanoo.

Yskänlääkkeet jaetaan karkeasti kahdenlaisiin: yskänärsytystä hillitseviin ja limaa irrottaviin. Yskänärsytystä hillitsevät yskänlääkkeet sopivat useimmiten flunssan mukanaan tuomaan yskään. Limaa irrottavasta yskänlääkkeestä voi olla apua silloin, kun yskii ja yskii, mutta siitä huolimatta lima ei niin sanotusti irtoa.

Varo tartuttamasta muita

Ylähengitystieinfektiosta johtuva yskä tarttuu varsinkin alkuvaiheessa hanakasti.

”Jos esimerkiksi työskentelee suljetussa tilassa ja yskii paljon, samaan tilaan tuleva voi saada tartunnan vielä puolen tunnin päästä, vaikkei olisi ollut paikalla toisen yskiessä”, Oikkonen kertoo. Mitä pidempään yskä jatkuu, sitä epätodennäköisemmin se tartuttaa muita.

Liikuntaa voi Oikkosen mukaan harrastaa maltillisessa yskässä, jos muita oireita ei ole tai ne ovat jo loppuneet.

Pahimmillaan yskä on usein aamuisin yöunen jäljiltä. Yskänkohtausten taltuttamiseen voi auttaa esimerkiksi veden juominen tai lämmin mehu tai tee, kurkkupastilli, yskänlääke tai höyrysuihku.

”Flunssaan liittyvää yskää esiintyy paljon syksystä kevääseen. Parasta ennaltaehkäisyä on muistaa pestä kädet tarpeeksi usein ja olla yskimättä toista päin”, Oikkonen toteaa.

Pitkittynyt yskä – näin voit pyrkiä helpottamaan oloasi

  • Lämpimät juomat rauhoittavat kurkkua ja voivat helpottaa yskimistä. Joskus yskänkohtaukseen voi tepsiä myös viileä vesi.
  • Höyryhengitystä kannattaa kokeilla, mutta siinä on muistettava varoa, ettei hengitettävä vesi ole kiehuvaa.
  • Yskänlääkkeestä voi olla apua. Sopivan yskänlääkkeen valinnassa kannattaa kysyä apua apteekin henkilökunnalta.
  • Jos yskä liittyy flunssaan, sängynpäädyn nostaminen voi auttaa nukkumaan. Tällöin lima ei pääse yhtä helposti valumaan poskionteloista kurkkuun ja ärsyttämään sitä.
  • Pitkittynyt yskä on aina oire jostakin, ja sen syy on selvitettävä lääkärissä.

Teksti: Tiina Laaninen